JoJo Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Witajcie, jak już pisałem w innym poście dopiero zaczynam przygodę z domowym piwkiem, wiele czytam ale ...... ta wiedza gdzieś ucieka i muszę podpytać. Jeśli dobrze rozumiem przestawiając piwko na cichą robimy to do sterylnego fermentatora uważając by nie że przelać osadów - mam pojemniki z kranikiem więc to chyba nie jest problem. Jako że robię z brewkita na cichą nic nie trzeba dodawać - czy może się mylę? Na burzliwą cukier zamieniłem na http://tnij.org/pc1r Butelkowanie - do refermentacji mogę również użyć owego zamiennika cukru? I jeszcze jedno, butelki mam różnej wielkości można domieszać ekstrakt jakoś do całego pojemnika po cichej i dopiero napełniać? Liczę na waszą pomoc bo chyba głupieję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Tkj. na pisałeś przelewamy na cichą bez osadów do z dezynfekowanego fermentatora. Nie robiłem nigdy z brewkita, ale słyszałem, że brewkita na cichą nie trzeba przelewać. Tutaj masz opisane o rozlewie i refermentacji. http://www.wiki.piwo.org/Rozlew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Przede wszystkim, nie panikuj Przelej na cichą do sterylnego fermentatora, nic na tym etapie nie dodajesz. Jak bedziesz butelkować to użyj zwykłego cukru, nalepiej zrobisz, jak odmierzoną ilość rozpuścisz w około 0,5 litra wody i wymieszasz z całością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoJo Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Dzięki za odpowiedzi, rozwiały moje wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Dodam, że nawet brewkita warto na cichą przelać Crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Tak prawdę mówiąc fermentacja cicha jest zupełnie niepotrzebna, z małymi wyjątkami, np. jak chcesz odleżeć piwo przez kilka miesęcy. Kiedyś to zalecali bo obawiano się autolizy drożdży, dzisiaj mit autolizy jest dawno obalony. Jedyny powód, który pozostał jest taki że większość nowych piwowarów nie potrafi przelać piwa z fermentora do wiadra butelkowania bez wzburzania osadów, przelewanie dwukrotne zmiejsza końcową ilość osadów na dnie butelki. Moim zdaniem: jeżeli jesteś nowym piwowarem, używaj fermentora "cichej" i równocześnie ucz się przelewać tak, aby nie wzburzać osadów. Potem sobie "cichą" odpuść. Swiaderny i slotish 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 osady dolne to pikuś,ale co zrobić z tym syfem pochmielowym który bardzo często się unosi w górnej części piwa,na to dobre jest przelanie na cichą,zresztą po co się spieszyć i tak musi sobie swoje odleżeć czy to w butelkach czy na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 cicha jest głównie po to żeby szybciej odzyskać gęstwę do kolejnego użycia. olo333 i pavulonek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 osady dolne to pikuś,ale co zrobić z tym syfem pochmielowym który bardzo często się unosi w górnej części piwa,na to dobre jest przelanie na cichą,zresztą po co się spieszyć i tak musi sobie swoje odleżeć czy to w butelkach czy na cichej. Nie chodzi o to żeby się spieszyć - wręcz przeciwnie - zostaw to piwo w spokoju w "burzliwej" przez 3-5 tygodni, potem przelej do butelek. P.S. Tutaj mam na myśli oczywiście tylko o fermentacji burzliwej "zamknietej", tzn. takiej z zaciśnietą wieczką i rurką fermentacyjną, a nie "otwartą" tak jak czasami się robi w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 ..... a nie "otwartą" tak jak czasami się robi w Polsce. Czasami? Ja zawsze tak robię. Nawet jak przelewam na cichą, wieko, pokrywka nigdy nie jest szczelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Kiedyś to zalecali bo obawiano się autolizy drożdży, dzisiaj mit autolizy jest dawno obalony. Niezupełnie obalony. w Polsce nie ma zwyczaju przemywania drozdży, wlewa się całą gęstwę z trupami z poprzedniej, albo i kilku poprzednich warek, w tym momencie autoliza jest prawdopodobna, a przelanie na cichą wskazane. Zresztą i ja w dwóch czy trzech przypadkach miałem metryczki z konkursów z zaznaczoną wadą autolizy. Ludzie po prostu nie są wyczuleni na tą wadę, spodziewają się smrodu palonej gumy czy zgnilizny, a autoliza może się objawić dużo subtelniej: przypalone mleko, ziemniak pieczony w ognisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Tak prawdę mówiąc fermentacja cicha jest zupełnie niepotrzebna, z małymi wyjątkami, np. jak chcesz odleżeć piwo przez kilka miesęcy. Kolejny wyjątek to chmielenie na zimno. Jedyny powód, który pozostał jest taki że większość nowych piwowarów nie potrafi przelać piwa z fermentora do wiadra butelkowania bez wzburzania osadów, przelewanie dwukrotne zmiejsza końcową ilość osadów na dnie butelki. A czy zwiększona ilość osadów wpływa jakoś negatywnie na walory smakowe piwa, czy jest to kwestia tylko i wyłącznie klarowności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Nie chodzi o to żeby się spieszyć - wręcz przeciwnie - zostaw to piwo w spokoju w "burzliwej" przez 3-5 tygodni, potem przelej do butelek. scooby, nie wiem, czy to głupi traf początkującego czy też trafna obserwacja, ale na dwóch warkach z tego samego brewkita odczułem różnicę. Piwo zostawione na dłużej nad osadem mocniej dawało "bułeczką", do tego miało taki charakterystyczny posmak - może nie koniecznie przypalonego mleka, ale jeśli ktoś kiedyś próbował domowych bułek na drożdżowym zaczynie, który nie wyszedł - powinien załapać o co chodzi. Cicha nic nie kosztuje, a może pomóc - w czym więc problem? Crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Cicha nic nie kosztuje, a może pomóc - w czym więc problem? 1. Czystość / sterylność / ochrona przed infekcją: gdy NIE przelewasz piwa na cichą masz mniej szans na utlenienie piwa i załapaniezm infekcji. Po dodaniu drożdży zamykasz szczelnie wieko z rurką i nad piwem tworzy się ochronna warstwa CO2 która chroni piwo przed utlenieniem / infekcją / ukiszeniem piwa. Ta warstwa ochronna pozostaje nad piwem do czasu butelkowania / kegowania. 2. Smak: drożdże, po "normalnej" fermentacji mają szansę na "wyczysczenie" piwa, tzn. bardziej czysty smak piwa. 3. Klarowność piwa: piwo jest bardziej klarowne jeżeli nie zostanie zmętnione podczas przelewania do "cichej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 1. Czystość / sterylność / ochrona przed infekcją: gdy NIE przelewasz piwa na cichą masz mniej szans na utlenienie piwa i załapaniezm infekcji. Po dodaniu drożdży zamykasz szczelnie wieko z rurką i nad piwem tworzy się ochronna warstwa CO2 która chroni piwo przed utlenieniem / infekcją / ukiszeniem piwa. Ta warstwa ochronna pozostaje nad piwem do czasu butelkowania / kegowania. 2. Smak: drożdże, po "normalnej" fermentacji mają szansę na "wyczysczenie" piwa, tzn. bardziej czysty smak piwa. 3. Klarowność piwa: piwo jest bardziej klarowne jeżeli nie zostanie zmętnione podczas przelewania do "cichej". Scooby_brew, ale jak chcesz ponownie użyć drożdże to chyba im taka 5-tygodniowa kąpiel w piwie, zwłaszcza mocniejszym, dobrze nie zrobi? To co pisze Wiktor o szybszym zebraniu gęstwy w celu ponownego użycia to jedno, ale nawet jak planujemy warzyć np. za 3 tygodnie, to chyba lepiej jak pływają w słoiku z wodą niż w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się