crocco Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Warka 1z/28-(pierwsza zacierana+ 28 puchy) Miał być Dry Stout Zasyp: słód pilzneński-4.0kg słód palony Carafa I -0.15kg słód czekoladowy pszeniczny-0.10kg palone ziarna jęczmienia-0.30kg płatki jęczmienne błyskawiczne-0.20kg płatki owsiane błyskawiczne-0.20kg Zacieranie 835-1030-65-70oC próba jodowa zła-się okazało,że termometr fałszuje dość znacznie i zasyp był dokonany chyba w ok. 80oC Telefon do eksperta i próba ratowania-dosypano 1kg słodu monachijskiego zacieranie do 1130 próba jodowa dobra dosypano słody palone wysładzanie do 1300 chmielenie Marynka 40g-65min Lubelski-20min teraz się chłodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 13blg 22l drożdże safale 04. powinno jutro bulkać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Warka 2z/28-Alt wg zestawu Homebrowing. Wyszło 19l 11.5blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 (edytowane) Warka 1z poszła wczoraj na cichą,zeszła tylko do 6 i dalej nic. Przy okazji zrobiłem Mild z puchy(trza wykorzystać co sie ma -warka 29 puszkowa czyli w sumie31)21l 11,5blg. Drożdże odzyskane po Bitterze.Już bulka. Edytowane 24 Lutego 2012 przez crocco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 (edytowane) Dzisiaj IPA (warka 3z-32) Zasyp Pilzeński-5kg Monachijski-0,2kg Karmelowy Carared-0,2kg Zacieranie 65-40min 72-50min 75-do filtracji Chmielenie 40g Marynki -60min 20min lubelski 10min lubelski Wyszło 22l 13blg,mocno chmielone! Drożdże Mauribrew Ale 514 Edytowane 25 Lutego 2012 przez crocco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Nr 33 Koźlok Zasyp Słód monachijski 4kg Słód pilzneński 3kg Słód karmelowy Carared® 0.3kg Palone ziarna jęczmienia 0.05kg 65-30min 72-30min próba ok 75 wysładzanie Wyszło 24.5l 15blg Chmielenie Chmiel aromatyczny Hallertauer Tradition 40g -60min Po wychłodzeniu wyszło 21l 17blg Drożdże piwowarskie Saflager S-23 zadane do brzeczki w temp 13o Alt poszedł na cichą Mild poszedł do butelek-41x0.5l-zeszedł do 2blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 (edytowane) Nr 34-IRA Zasyp Słód pilzneński 4kg Słód Carared ® 0,25kg Słód Caraamber ® 0,25kg Palone ziarna jęczmienia 60g wsypane do 72C wyszło 65C -30min 70C-20min 75C wysładzanie Wyszło 23l 11blg Chmielenie Chmiel goryczkowy Marynka 20g-60min Chmiel aromatyczny Lubelski 20g10min Wyszło 19l 12,5blg Drożdże piwowarskie Mauribrew Ale 514 gęstwa po IPA Wczopraj IPA poszła na cichą. Edytowane 6 Marca 2012 przez crocco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Nr.35-Weizenbock Premium. Pszeniczny ciemny-3kg Pilzneński-2kg Monachijski-2kg Cara-amber-o,35kg Aroma-0,55kg Zacieranie 42-10min 53-15min 63-30min 72-30min 78-filtracja Chmielenie 20g challenger-60min 20gr East Kent Gold-15min 10gr-East Kent Gold 3min Drożdże suche WB-06 Fermentis-fermentacja -22-24st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Przy okazji warzenia Weizenbocka Alt poszedł do butelek a IRA na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 19 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 (edytowane) Nr36 Wczoraj-IPA wędzona( Wędzik IPA) Zasyp Pilzeński-5kg Monachijski-0,2kg Karmelowy Carared-0,2kg Wędzony Weyerman-1kg Zacieranie 65-40min 72-50min 75-do filtracji Chmielenie 40g Marynki -60min 20min 25gr lubelski 10min 30gr lubelsk Wyszło 20 16blg,jakoś nie czuję w smaku wędzonki,boję się ,że chmiel zabił ten smak. Drożdże Mauribrew Ale 514 z odzysku.Dzisiaj ładnie bulgocze w21st. Przy okazji do butelek poszedł nr 32-IPA. Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez crocco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 19 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 No i minął dzisiaj roczek od pierwszego warzenia. !9 marca 2011 Browar Arkowy rozpoczął warzenie tego co jeszcze dwa lata temu było nieosiągalne.Człowiek uczy się i dowiaduje cały czas o czymś nowym a dla mnie piwowarstwo było czymś wcześniej nieosiągalnym. Słyszało się o winiarzach,bimbrownikach,kosztowało się różne wynalazki z tych branż ale nie słyszałem o tym aby ktoś mógł sam w domu robić piwo. Przełomem było piwo Dorotki,i wiadomość,że takie cudo da się robić w domu.Jako ,że zawsze byłem ciekaw smaków,kosztowałem różne ciekawe piwa jak i takie bezsmakowce z marketów postanowiłem ,że ja też może kiedyś spróbuję zrobić dobre piwo. W pracy dowiedziałem się o gościu ,który robi sam piwo,zgadaliśmy się,spróbowałem i już wiedziałem,że ta chwila nastąpi bardzo szybko.2 miesiące minęło i się zaczęło. Co mi się udało i z czego jestem dumny? Namówiłem 7 kumpli do warzenia poznałem wspaniałych ludzi-spotkałem osobiście Dori co było dla mnie nie lada przeżyciem uwarzyłem 36 warek ,z których tylko jedna poszła w (nie napiszę ,że w kanał bo coś z destylatów powstanie) Zacząłem zacieranie i bawi mnie to x razy bardziej niż pucha. Podsumowując-uciechy co niemiara! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 Gratuluje! 36 warek w rok, bardzo dobry wynik. Aż dziw, że piwowarstwo daje tak wiele radości i satysfakcji, a jednak, kto nie spróbuje ten się nie dowie.Powodzenia w dalszym warzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Warka 37-Marcowe.Miało być 13blg wyszło 21l-16blg Zasyp Słód jasny pilzneński 4kg Słód monachijski 0.5kg Słód karmelowy Caramunich® 0.2kg 65st-40min 72st-25min 75-wysładzanie Chmielenie Chmiel goryczkowy Marynka 20g -60min Chmiel aromatyczny Lubelski 10g 15min Schlodzone do 15 st Drożdże piwowarskie Saflager S-23 Fermentacja w 10-12st Koźlok -warka 33 zszedł do 5blg i poszedł na cichą-smaczek już mniam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Pora na resztki po sredniowieczu. Warka 38-Drought Traditional Coopersa + wywar z 30gr kolendry . 16l 11blg drożdże MauriBrew po IPA. Do butelek poszła IRA 36x 0.5l Jakoś Weizenbock kiepsko fermentuje-mija 14 dzień na burzliwej (bulka sobie co jakiś czas)a zszedł z 18blg na 6 . w ciągu ostatnich 3 dni zszedł jednak o 1blg.W smaku trochę za słodki.Rozkołysałem go trochę dzisiaj,poczekam parę dni i na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Nr 35 Weizenbock poszedł na cichą-zeszedł do 6 i tak trzymał. Nr 36 IPA wędzony poszedł na cichą ,zszedł na 5,5.Czuć wędzonkę co mnie cieszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 W środę warka 38 poszła do butelek. Dzisiaj Warka 39-Premium Weizen 20l 12.2blg Warka40 Porter Angielski 21l 13blg. Opisy póżniej Do butelek Weizenbock i Wędzik IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Warka 39-Weizen premium Pszeniczny jasny-2kg Pils-2kg Cara-hell-0,3kg 15l wody ,temp47st-pszeniczny na 10min wsypana reszta-podgrzewanie do 63st-30min 72st próba ok 78st wysładzanie. chmielenie 15gr-Herbrucker-60min 10gr-Tettnanger-15min Drożdże odzyskane po Weizenbock-WB-06 fermentacja w 20st Wyszło 20l ,12,2blg Warka 40 Porter Angielski Pale Ale-4kg Aroma-0,5kg Czekoladowy 0,3kg 14l wody 52st-15min 62st-20min ,próba ok,dodałem czekoladowy 72st-20min 78st wysładzanie po filtracji wyszło28l 9blg Chmielenie 20gr Target-90min 30gr Challenger-15min Wyszło 21l,13,1blg Drożdże S-04 ,fermentacja w 20st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 23 kwiecień-Marcowe(37)poszło do butelek.Jakieś słodkie,może dojrzeje i coś z tego będzie. 25 kwiecień-Weizen poszedł do butelek.Dziś otwarłem pierwszą butelkę i wiem ,że musi jeszcze poczekać-lubię jak weizeny szczypią po języku a tego tu nie ma. 27 kwiecień-do butelek poszedł Koźlok(33).Nabrał smaku,teraz czas na leżakowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 5 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 (edytowane) Warka 41.KsiężycowyStrong?(dziś pełnia) Po zasypie nie wiem co to będzie ale coś wyszło. Pilzeński-4kg Monachijski-1,7kg Wędzony Weyermana-1kg 65st-30min 72st-40min-próba ok 78 wysładzanie wyszło 34l 14blg Chmielenie 40g Marynka -60min 25gLubelski 20min 25g Lubelski 10min Wyszło 17l 18blg. Litrażu trochę mało -ok 2l poszło z gara przy zagotowaniu,mój błąd nie dopilnowałem. Drożdże Safale s-04 rozsypane po napowietrzonej brzeczce o temp 21st Fermentacja w 20st. Edytowane 5 Maja 2012 przez crocco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Wczoraj mnie wzięło na warzenie. Warka 42-Belgian Pale Ale. Słód jasny pilzneński 4kg Słód Abbey 0.3kg Słód karmelowy Carabelge 0.3kg Słód melanoidynowy 0.1kg 65st-30min 72st-30min-próba ok 78-słodowanie Wyszło 26,5l 10blg Chmielenie Chmiel aromatyczny Saaz 30g -60 min Chmiel aromatyczny Saaz 20g10 min Wyszło 21l-12blg Drożdże piwowarskie Safbrew S-33 zasypane na napowietrzonąbrzeczkę w temp 22st.Dzisiaj bulka w temp19st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Porter angielski(40) chyba pójdzie na destylatornię.Jakiś kwaśny wyszedł.Na razie do butelek. Księżycowy Strong (41) jak i BPA (42) poszły na cichą.Oba zeszły do 5blg. Warka 43 Saison Słód pilzneński 3kg Słód pszeniczny 1kg Słód karmelowy Carahell ® 0.2kg Słód karmelowy Cararoma ® 0.2kg 65st-60 min 72st-20min-próba ok 75-wysładzanie Chmiel goryczkowy Marynka 20g-60min Chmiel aromatyczny Lubelski 20g-20 min+Curacao 20g Wyszło 20l 12blg Drożdże piwowarskie Safbrew S-33 Warka 44 Skotnia Ale Pilzneński -4kg Monachijski -1kg Wędzony-1kg Melanoidowy-0,5kg 65st-40min 72st-50min Marynka 60min Fubbles 30g-20min Fubbles-30 10min Wyszło 20l 17blg Drożdże s-04 odzyskane po Księżycowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 (edytowane) Warka 45-Skotnia Mini Ale Pilzneński -3kg Monachijski -1kg Wędzony-1kg Melanoidowy-0,5kg 65st-40min 72st-50min Teraz się wysładza. chmielenie Marynka 40g-70 min Lubelski -40g-10min Drożdże gęstwa s-04 Wyszło20l 12,5blg Warka 46 -Wędzik II Pilzneński-5kg Wędzony-2kg Monachijski-0,2kg Karmelowy Carared-0,2kg 65st-40min 72st -50min Chmielenie Marynka -60 min Lubelski-20min-25g Lubelski -10min -25g Drożdże gęstwa s-04 Wyszło 22l-17,5blg I koniec na jakiś czas. Edytowane 22 Maja 2012 przez crocco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Cześć. Nie pomyliłeś mumerów warek? Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 (edytowane) Tak ,masz rację.Nie wiem skąd się to wzięło.Ciepło na dworze?Brak żony w domu? Może o jedno piwko za dużo? Nie wiem. Edytowane 22 Maja 2012 przez crocco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Wczoraj Warka 47-imbirek Bez zasypu-puszka Coopersa 20l-7blg. Warka 48-ostatnia puszka -Australian Pale Ale na słodzie BA zamiast cukru + 40g Lubelskiego zagotowanego w 1l wody dodanego do brzeczki..20l 11blg Na cichą poszedł Wędzik ll Do butelek poszedł BPA i Księżycowy Strong. Edytowane 3 Czerwca 2012 przez crocco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się