Skocz do zawartości

Browar Arkowy


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 1z/28-(pierwsza zacierana+ 28 puchy)

Miał być Dry Stout

 

Zasyp:

słód pilzneński-4.0kg

słód palony Carafa I -0.15kg

słód czekoladowy pszeniczny-0.10kg

palone ziarna jęczmienia-0.30kg

płatki jęczmienne błyskawiczne-0.20kg

płatki owsiane błyskawiczne-0.20kg

 

Zacieranie

835-1030-65-70oC

próba jodowa zła-się okazało,że termometr fałszuje dość znacznie i zasyp był dokonany chyba w ok. 80oC

Telefon do eksperta i próba ratowania-dosypano 1kg słodu monachijskiego

 

zacieranie do 1130

próba jodowa dobra

dosypano słody palone

 

wysładzanie do 1300

 

chmielenie

Marynka 40g-65min

Lubelski-20min

 

teraz się chłodzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 1z poszła wczoraj na cichą,zeszła tylko do 6 i dalej nic.

Przy okazji zrobiłem Mild z puchy(trza wykorzystać co sie ma -warka 29 puszkowa czyli w sumie31)21l 11,5blg. Drożdże odzyskane po Bitterze.Już bulka.

Edytowane przez crocco
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj IPA (warka 3z-32)

 

Zasyp

 

Pilzeński-5kg

Monachijski-0,2kg

Karmelowy Carared-0,2kg

 

Zacieranie

65-40min

72-50min

75-do filtracji

 

Chmielenie

 

40g Marynki -60min

20min lubelski

10min lubelski

Wyszło 22l 13blg,mocno chmielone!

Drożdże Mauribrew Ale 514

Edytowane przez crocco
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 33

Koźlok

 

Zasyp

Słód monachijski 4kg

Słód pilzneński 3kg

Słód karmelowy Carared® 0.3kg

Palone ziarna jęczmienia 0.05kg

 

65-30min

72-30min

próba ok

75 wysładzanie

Wyszło 24.5l 15blg

Chmielenie

Chmiel aromatyczny Hallertauer Tradition 40g -60min

 

Po wychłodzeniu wyszło 21l 17blg

 

Drożdże piwowarskie Saflager S-23 zadane do brzeczki w temp 13o

 

Alt poszedł na cichą

 

Mild poszedł do butelek-41x0.5l-zeszedł do 2blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 34-IRA

 

Zasyp

 

Słód pilzneński 4kg

Słód Carared ® 0,25kg

Słód Caraamber ® 0,25kg

Palone ziarna jęczmienia 60g

 

wsypane do 72C wyszło 65C -30min

70C-20min

75C wysładzanie

 

Wyszło 23l 11blg

 

Chmielenie

 

Chmiel goryczkowy Marynka 20g-60min

Chmiel aromatyczny Lubelski 20g10min

Wyszło 19l 12,5blg

Drożdże piwowarskie Mauribrew Ale 514 gęstwa po IPA

 

Wczopraj IPA poszła na cichą.

Edytowane przez crocco
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr.35-Weizenbock Premium.

 

Pszeniczny ciemny-3kg

Pilzneński-2kg

Monachijski-2kg

Cara-amber-o,35kg

Aroma-0,55kg

 

Zacieranie

 

42-10min

53-15min

63-30min

72-30min

78-filtracja

Chmielenie

 

20g challenger-60min

20gr East Kent Gold-15min

10gr-East Kent Gold 3min

Drożdże suche WB-06 Fermentis-fermentacja -22-24st.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr36

Wczoraj-IPA wędzona( Wędzik IPA)

 

Zasyp

 

Pilzeński-5kg

Monachijski-0,2kg

Karmelowy Carared-0,2kg

Wędzony Weyerman-1kg

 

Zacieranie

65-40min

72-50min

75-do filtracji

 

Chmielenie

 

40g Marynki -60min

20min 25gr lubelski

10min 30gr lubelsk

Wyszło 20 16blg,jakoś nie czuję w smaku wędzonki,boję się ,że chmiel zabił ten smak.

Drożdże Mauribrew Ale 514 z odzysku.Dzisiaj ładnie bulgocze w21st.

 

Przy okazji do butelek poszedł nr 32-IPA.

Edytowane przez crocco
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i minął dzisiaj roczek od pierwszego warzenia.

!9 marca 2011 Browar Arkowy rozpoczął warzenie tego co jeszcze dwa lata temu było nieosiągalne.Człowiek uczy się i dowiaduje cały czas o czymś nowym a dla mnie piwowarstwo było czymś wcześniej nieosiągalnym.

Słyszało się o winiarzach,bimbrownikach,kosztowało się różne wynalazki z tych branż ale nie słyszałem o tym aby ktoś mógł sam w domu robić piwo.

Przełomem było piwo Dorotki,i wiadomość,że takie cudo da się robić w domu.Jako ,że zawsze byłem ciekaw smaków,kosztowałem różne ciekawe piwa jak i takie bezsmakowce z marketów postanowiłem ,że ja też może kiedyś spróbuję zrobić dobre piwo.

W pracy dowiedziałem się o gościu ,który robi sam piwo,zgadaliśmy się,spróbowałem i już wiedziałem,że ta chwila nastąpi bardzo szybko.2 miesiące minęło i się zaczęło.

Co mi się udało i z czego jestem dumny?

Namówiłem 7 kumpli do warzenia

poznałem wspaniałych ludzi-spotkałem osobiście Dori co było dla mnie nie lada przeżyciem

uwarzyłem 36 warek ,z których tylko jedna poszła w (nie napiszę ,że w kanał bo coś z destylatów powstanie)

Zacząłem zacieranie i bawi mnie to x razy bardziej niż pucha.

Podsumowując-uciechy co niemiara!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 37-Marcowe.Miało być 13blg wyszło 21l-16blg

Zasyp

 

Słód jasny pilzneński 4kg

Słód monachijski 0.5kg

Słód karmelowy Caramunich® 0.2kg

65st-40min

72st-25min

75-wysładzanie

 

Chmielenie

Chmiel goryczkowy Marynka 20g -60min

Chmiel aromatyczny Lubelski 10g 15min

Schlodzone do 15 st

Drożdże piwowarskie Saflager S-23

Fermentacja w 10-12st

 

Koźlok -warka 33 zszedł do 5blg i poszedł na cichą-smaczek już mniam .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pora na resztki po sredniowieczu.

Warka 38-Drought Traditional Coopersa + wywar z 30gr kolendry .

16l 11blg

drożdże MauriBrew po IPA.

 

Do butelek poszła IRA 36x 0.5l

 

Jakoś Weizenbock kiepsko fermentuje-mija 14 dzień na burzliwej (bulka sobie co jakiś czas)a zszedł z 18blg na 6 . w ciągu ostatnich 3 dni zszedł jednak o 1blg.W smaku trochę za słodki.Rozkołysałem go trochę dzisiaj,poczekam parę dni i na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W środę warka 38 poszła do butelek.

Dzisiaj

Warka 39-Premium Weizen 20l 12.2blg

Warka40 Porter Angielski 21l 13blg.

Opisy póżniej

Do butelek

Weizenbock i Wędzik IPA.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 39-Weizen premium

 

Pszeniczny jasny-2kg

Pils-2kg

Cara-hell-0,3kg

 

15l wody ,temp47st-pszeniczny na 10min

wsypana reszta-podgrzewanie do 63st-30min

72st próba ok

78st wysładzanie.

 

chmielenie

15gr-Herbrucker-60min

10gr-Tettnanger-15min

 

Drożdże odzyskane po Weizenbock-WB-06

fermentacja w 20st

Wyszło 20l ,12,2blg

 

Warka 40

Porter Angielski

 

Pale Ale-4kg

Aroma-0,5kg

Czekoladowy 0,3kg

 

14l wody

52st-15min

62st-20min ,próba ok,dodałem czekoladowy

72st-20min

78st wysładzanie

po filtracji wyszło28l 9blg

 

Chmielenie

20gr Target-90min

30gr Challenger-15min

 

Wyszło 21l,13,1blg

 

Drożdże S-04 ,fermentacja w 20st.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

23 kwiecień-Marcowe(37)poszło do butelek.Jakieś słodkie,może dojrzeje i coś z tego będzie.

25 kwiecień-Weizen poszedł do butelek.Dziś otwarłem pierwszą butelkę i wiem ,że musi jeszcze poczekać-lubię jak weizeny szczypią po języku a tego tu nie ma.

27 kwiecień-do butelek poszedł Koźlok(33).Nabrał smaku,teraz czas na leżakowanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 41.KsiężycowyStrong?(dziś pełnia)

Po zasypie nie wiem co to będzie ale coś wyszło.

 

Pilzeński-4kg

Monachijski-1,7kg

Wędzony Weyermana-1kg

 

65st-30min

72st-40min-próba ok

78 wysładzanie

wyszło 34l 14blg

 

Chmielenie

40g Marynka -60min

25gLubelski 20min

25g Lubelski 10min

Wyszło 17l 18blg.

Litrażu trochę mało -ok 2l poszło z gara przy zagotowaniu,mój błąd nie dopilnowałem.

 

Drożdże Safale s-04 rozsypane po napowietrzonej brzeczce o temp 21st

Fermentacja w 20st.

Edytowane przez crocco
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj mnie wzięło na warzenie.

Warka 42-Belgian Pale Ale.

 

Słód jasny pilzneński 4kg

Słód Abbey 0.3kg

Słód karmelowy Carabelge 0.3kg

Słód melanoidynowy 0.1kg

 

65st-30min

72st-30min-próba ok

78-słodowanie

Wyszło 26,5l 10blg

 

Chmielenie

Chmiel aromatyczny Saaz 30g -60 min

Chmiel aromatyczny Saaz 20g10 min

Wyszło 21l-12blg

 

Drożdże piwowarskie Safbrew S-33 zasypane na napowietrzonąbrzeczkę w temp 22st.Dzisiaj bulka w temp19st

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Porter angielski(40) chyba pójdzie na destylatornię.Jakiś kwaśny wyszedł.Na razie do butelek.

Księżycowy Strong (41) jak i BPA (42) poszły na cichą.Oba zeszły do 5blg.

 

Warka 43 Saison

 

Słód pilzneński 3kg

Słód pszeniczny 1kg

Słód karmelowy Carahell ® 0.2kg

Słód karmelowy Cararoma ® 0.2kg

 

65st-60 min

72st-20min-próba ok

75-wysładzanie

 

 

Chmiel goryczkowy Marynka 20g-60min

Chmiel aromatyczny Lubelski 20g-20 min+Curacao 20g

 

Wyszło 20l 12blg

Drożdże piwowarskie Safbrew S-33

 

Warka 44 Skotnia Ale

Pilzneński -4kg

Monachijski -1kg

Wędzony-1kg

Melanoidowy-0,5kg

 

65st-40min

72st-50min

 

Marynka 60min

Fubbles 30g-20min

Fubbles-30 10min

 

Wyszło 20l 17blg

Drożdże s-04 odzyskane po Księżycowym

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 45-Skotnia Mini Ale

 

Pilzneński -3kg

Monachijski -1kg

Wędzony-1kg

Melanoidowy-0,5kg

 

65st-40min

72st-50min

Teraz się wysładza.

 

chmielenie

Marynka 40g-70 min

Lubelski -40g-10min

Drożdże gęstwa s-04

Wyszło20l 12,5blg

 

Warka 46 -Wędzik II

 

Pilzneński-5kg

Wędzony-2kg

Monachijski-0,2kg

Karmelowy Carared-0,2kg

 

65st-40min

72st -50min

 

Chmielenie

Marynka -60 min

Lubelski-20min-25g

Lubelski -10min -25g

Drożdże gęstwa s-04

Wyszło 22l-17,5blg

 

I koniec na jakiś czas.

Edytowane przez crocco
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak ,masz rację.Nie wiem skąd się to wzięło.Ciepło na dworze?Brak żony w domu? Może o jedno piwko za dużo? Nie wiem.

Edytowane przez crocco
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj

Warka 47-imbirek

Bez zasypu-puszka Coopersa 20l-7blg.

Warka 48-ostatnia puszka -Australian Pale Ale na słodzie BA zamiast cukru + 40g Lubelskiego zagotowanego w 1l wody dodanego do brzeczki..20l 11blg

Na cichą poszedł Wędzik ll

Do butelek poszedł BPA i Księżycowy Strong.

Edytowane przez crocco
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.