mcpol1 Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Wczoraj około południa zarobiłem starter na w34/70 i brzeczce z suchego ekstraktu. wieczorem zaczął pracować dziś od rana już piękna pianka znaczy się że żyje. Moje pytanie: jak długo w tej postaci można przetrzymać starter?. Całość ok 1,5 L startowane w 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 tydzień,dwa na pewno,może i miesiąc i dłużej,tylko cholera wie ile drożdży padnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 przenieść to do chłodnego teraz? czy dalej w 20 °C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 przenieść to do chłodnego teraz? czy dalej w 20 °C? Przenieś jak opadnie piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 jak sie uda to jutro moze bede warzyl... jak nie to wlasnie nie wiem kiedy nastepny raz bedzie okazja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 No to troche kiepsko, bo pewnie drożdże zawieszone w całej objętości startera. Jak masz jutro warzyć to daj do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 (edytowane) Wstaw do lodówki jak najszybciej, puki są w dobrej kondycji. Nawet jak nie będziesz warzył jutro, to w lodówce mogą nawet miesiąc postać - tylko trzeba je będzie ponownie rozruszać w wyższej temperaturze. A, że są to "dolniaki" to i tak sobie powili będą dojadać cukier z pierwotnego startera. Edytowane 15 Lutego 2012 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Ja bym bał się miesiąc trzymać starter w lodówce. Tymbardziej, że nie sterylizujesz słoika w szybkowarze. Staraj się go zużyc jak najszybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 16 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Wczoraj wieczorem dałem do 15 stopni dzisiaj dam do 10 i jutro 100% od rana warze piwko. <Mam nadzieję że na tyle będą żywe żeby wystartować.Mogę dosypać jakby co jeszcze suchych. Trochę ich mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Wczoraj wieczorem dałem do 15 stopni dzisiaj dam do 10 i jutro 100% od rana warze piwko. <Mam nadzieję że na tyle będą żywe żeby wystartować.Mogę dosypać jakby co jeszcze suchych. Trochę ich mam. Problemem nie będzie ich żywotność, tylko to czy osiądą na dnie słoika, żeby nie trzeba wlewać całego startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 W sumie to ja wlałem cały starter... a niby dlaczego nie miałem tego robić? :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 W sumie to ja wlałem cały starter... a niby dlaczego nie miałem tego robić? :/ Jest pińcet powodów. I drugie pińcet żeby się tym nie przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się