Tupta83 Opublikowano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Witam Szanownych kolegów!! Po tak słodkim wstępie przechodzę do rzeczy. Otóż jako początkujący piwowar (jutro butelkowanie 2 zacieranej warki a brewkitów nie liczę), wciąż borykam się z pewnymi trudnościami które wy już macie za sobą. Otóż nieszczęsna filtracja.... 2 warka i znów problemy... Pierwsze 5 litrów odfiltrowane bez problemów a kolejne... zgroza. No i tu po studiowaniu forum i czytaniu różnych pomysłów i sposobów filtracji, sam już nie wiem który jest najlepszy. Obecny wątek z sitkiem, bomba sprawa, poczekam na rezultaty jak się owo sitko sprawuje i pomyślę o swoim. Póki co po ostatnim zacieraniu pomyślałem o takiej innowacji w moim sprzęcie. 1. Jako kadź zacierno filtracyjną wykorzystam fermentator w którym umieszczę filtr z oplotu wężyka ala Jejski (link poniżej) http://www.wiki.piwo.org/Filtrator_z_oplotu_%28Jejski 2. Grzać zacier będę zwykłą grzałką elektryczną (widziałem takie motywy na filmikach domowych piwowarów i czytałem też o nich). 3. Po udanej filtracji i wysładzaniu wsjo do gara emaliowanego i podgrzewanie do aż wrzenia + chmielenie. Ewentualnie, póki nie przerobie garnka na taki z kranikiem i sitkiem, zastanawiam się nad umieszczeniem oplotu na dnie garnka żeby był tam przez cały czas warzenia i później odciągnięcie brzeczki przez wężyk podłączony do filtra z oplotu. Tylko nie wiem czy to czasem nie podwójna robota, bo garnek potem i tak będę musiał umyć przed ponownym przelaniem brzeczki co by ją zagotować i chmielić... Myślałem też nad elektrycznym garnkiem o jakich tu dość sporo ale chwilowo brak kasy, a z różnych opisów różnych piwowarów wynika że każda metoda jest dobra pod warunkiem że warzy się piwo I to tyle jeśli chodzi o nieszczęsną, w moim wykonaniu filtrację. Nie wiem czy temat tutaj do sprzętu czy raczej do piaskownicy piwowarskiej, ale w sumie przeróbka to przeróbka. Podpowiedzcie bo kolejna warka już mi chodzi po głowie. Opis warzenia tej już wkrótce w piaskownicy, co by szanowne grono podzieliło się przemyśleniami . Pozdrawiam Tupta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Kombinujesz trochę. Fermentor zaizolowany karimatą jako kadź zacierna, w nim oplot albo ponacinane rurki (ostatnio lepiej mi się sprawują niż oplot). I zacieranie infuzyjne 63/72oC. Na koniec filtracja do garnka i po sprawie. Ja tak robię. Jeśli w fermentorze brak miejsca na dolanie kolejnej porcji wrzątku stosuję dekokcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Wczoraj test fałszywego dna. Szału nie było, ale może dlatego że słód bardzo mocno zmielony i w dodatku pszenica z zasypem 14kg pszenicy i 6 kg jęczmienia. Może następnym razem będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Sprawdziłaby się taka pokrywka jako sito filtracyjne? Do standardowego wiadra pasuje idealnie, ok. 32/33cm szerokości. Uchwyt można by wykorzystać jako wzmocnienie: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10112530/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Nie dowiesz się puki nie przetestujesz,cena zaledwie 12.99 zł,jak się nie sprawdzi to sito zawsze się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Nie dowiesz się puki .... http://www.piwo.org/topic/4416-dopoki-poki/page__hl__póki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Krawczyk Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 (edytowane) Jednak zamawiam sito. Średnica 497mm wzór perforacji L vI o oczkach 1 mm x 12 mm. Zobaczymy co z tego będzie Witam, możesz powiedzieć gdzie kupiłeś sito potrzebuje 2, srednica na 300 mm, z góry dziekuje Edytowane 7 Września 2012 przez Adam Krawczyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 7 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 http://sitanekla.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdusz Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Chciałbym odświeżyć temat, bo miałem niedawno dokładnie taki problem jaki przewidział Wogosz: http://www.piwo.org/...na/#entry139588, tak więc post także ku przestrodze. Mam przerobiony keg 30l na kadź zacierną z FD wykonanym we własnym zakresie, szczeliny ok. 1mm. Sito leży na dnie kega i mocowane jest na wspawanej na środku dna śrubie. http://www.piwo.org/...-1356630573.jpg Docelowo(za ok pół roku) kadź będzie częścią herms'a,więc mufę i rurkę postanowiłem wspawać w dno kega. Póki co podgrzewam zacier na taborecie gazowym Zrobiłem na tym sprzęcie 2 warki, pierwsza - tripel - to była po prostu bajka, wysładzanie trwało chyba < 30min z dobrą wydajnością. Przy drugiej warce– pszeniczne – była katastrofa, przypaliłem zacier, który spowodował całkowite zapchanie mufy i rurki. Kilka godzin męczyłem się z usunięciem spalenizny z dna i z rurki (tylko papier ścierny pomaga). Warka w kanał - obrzydliwy smak jak przypalona grochówka. Doradźcie proszę jak postępować do czasu aż uda mi się w końcu uruchomić hermsa. Wiem, że najlepiej zacierać w osobnym garze ale takiego w tej chwili nie mam a zakup to dodatkowy koszt. Możliwe rozwiązania jakie przychodzą mi do głowy: 1. Cyrkulować ręcznie zacier podczas podgrzewania – upierdliwe i nie wiem czy w ogóle pomoże 2 .Zacierać bez sita, potem przelewać na chwilę do fermentatora, zamocować sito, przelać z powrotem, filtrować – więcej pracy, straty ciepła, napowietrzanie zacieru 3. Zacierać w jednej temp. „na lenia”, na razie darować sobie pszeniczne piwa - ale te najbardziej lubię Jutro chcę warzyć i nie wiem za bardzo jak to zrobić. Będę wdzięczny za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Ja bym razdził zacierać bez podgrzewania kadzi - wiekszość piw na lenia a pozostałe z dekokcją w mniejszym naczyniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 albo zaczynasz od gęstego zacieru i dolewasz gorącej wody, aby podnieść temperaturę. Tak zacierano Grodziskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdusz Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Dzięki za rady, faktycznie dekokcja to dobry pomysł, jutro zrobię Belgijskiego Blonda w jednej temperaturze a potem pszeniczne z dekokcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Możliwe rozwiązania jakie przychodzą mi do głowy:1. Cyrkulować ręcznie zacier podczas podgrzewania – upierdliwe i nie wiem czy w ogóle pomoże 2 .Zacierać bez sita, potem przelewać na chwilę do fermentatora, zamocować sito, przelać z powrotem, filtrować – więcej pracy, straty ciepła, napowietrzanie zacieru 3. Zacierać w jednej temp. „na lenia”, na razie darować sobie pszeniczne piwa - ale te najbardziej lubię Jutro chcę warzyć i nie wiem za bardzo jak to zrobić. Będę wdzięczny za rady. 1Tak 2Zdecydowanie nie! Po co FD? Właśnie po to by nie przelewać i tylko odkręcić zawór. 3Też można. Zacieram z FD już grubo ponad 50 warek i niema problemu pod warunkami: Pominięcie przerwy białkowej przy normalnych warkach, czyli wsypywanie słodu tak aby temp. ustaliła się na maltozowej. Utrzymanie przez przynajmniej 10 min. dopiero potem podgrzewanie z prawie ciągłym zwracaniem brzeczki spod dna do kadzi i mieszaniem zacieru jak w pt.1. Pszenice i inne piwa zacierane poniżej maltozowej robię z dekokcją 1 do 3 warową co moim zdaniem i tak wpływa pozytywnie na warkę. Można dolać wrzątku, ale ja wolę dekokcję. Jeszcze jedno co do gęstości zacieru to 1/4-1/5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się