prodakt Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Szanowni Piwowarzy! skoro dochodzimy mentalnie i kulturowo do etapu, na którym byliśmy już kilkaset lat temu (w domyśle mowa o społeczeństwie), a mianowicie uświadamiamy sobie, że alkohol nie istnieje tylko po to, żeby się narąbać, ale tworzy pewną kulturę i tradycję związaną zarówno z jego produkcją, dystrybucją, ale też i spożywaniem, może warto rozmawiać o nadal niedocenianym na Wisłą elemencie - kultura biesiadowania piwnego = świadomość picia (co, jak i ile pijemy), dobór zakąsek i atmosfera picia (miejsce, towarzystwo, zabawy - nie tylko tańce (osobiście nie lubię zmuszać się do "obowiązku" tańczenia na każdej imprezie - istnieją przecież gry towarzyskie, szachy, czy rozmowy)). Szukam miejsca, publikacji, gdzie mógłbym znaleźć informacje na temat tradycyjnych, regionalnych zakąsek do piwa. Naturalnie najbardziej interesujące są zakąski regionów Polski. Zakąski czeskie, litewskie, niemieckie, włoskie, francuskie - tego jest wszędzie pełno. A co z naszymi? Z polskich sporo jest też informacji na temat śląskich dań (nie dziwne), a co z Pomorzem, Kujawami, Mazowszem, Suwalszczyzną, Podlasiem, Warmią, Wielkopolską? Czy ktoś zna suszone bardzo słone ryby z Mazurskich Jezior? Kurpiowskie cebulowe ćwiartki w miodzie? Bardzo pikantne wersje podlaskich kindziuków lub pierne ciasteczka pieczone na ognisku? Fajnie by było, gdybyśmy postarali się wypierać chipsy i popcorn do piwa, proponując coś naprawdę wartościowego. Proponuję założyć wątek, w którym będziemy zbierać przepisy na przygotowanie i podawanie regionalnych zakąsek do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 To ja polecam bieszczadzkie krysze http://kuchniapiwowa...na-pszenicy.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 A może ktoś by spróbował zrobić precle bawarskie: http://germanfood.about.com/od/bread/r/laugenbrezeln.htm Od dawna mnie to kusi, ale nie mam sprawdzonej receptury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 To ja polecam bieszczadzkie krysze http://kuchniapiwowa...na-pszenicy.php ,no właśnie za 2 godziny będę robił coś w ten deseń,tylko jeszcze ziemniaki do farszu i na drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 A może ktoś by spróbował zrobić precle bawarskie: http://germanfood.ab...ugenbrezeln.htm Od dawna mnie to kusi, ale nie mam sprawdzonej receptury Tajemnica tych precli tkwi w moczeniu ich w ługu z dodatkiem soli. Nie wiem czym można by ten ług zastąpić w warunkach domowych? Może sodę rozpuścić w wodzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Tajemnica tych precli tkwi w moczeniu ich w ługu z dodatkiem soli. Nie wiem czym można by ten ług zastąpić w warunkach domowych? Może sodę rozpuścić w wodzie? trudna sztuka, Nie byłem w stanie znaleźć stężenia i czasu. A szukałem długo, ponieważ raz na jakiś czas jem przywożonego prosto z Garmish Parten kirchen takiego precla... Na szczęście w Krakowie można je kupić na Kleparzu, są też w Auchanie (IMHO dużo gorsze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Stężenie jest podane w przepisie, który wskazał coder - 1 oz. food-grade lye, dissolved in 1 quart of water Jeśli chodzi o czas to piszą, że precle się zanurza, więc myślę, że to chwila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 A może ktoś by spróbował zrobić precle bawarskie: http://germanfood.ab...ugenbrezeln.htm Od dawna mnie to kusi, ale nie mam sprawdzonej receptury http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Brezels_and_other_Laugengebäck Robiłem bułeczki wg tej receptury, więc można powiedzieć że jest "sprawdzona". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prodakt Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) Te krysze wyglądaja tak, że aż chce się wypić piwo!! Pierwszy raz słyszę o czymś takim, a mam bliskich przyjaciół, co się między połoninami urodzili!! Muszę wypytać. Edytowane 4 Marca 2012 przez prodakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prodakt Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Precle!! Jasne! Ale to rzeczywiście góry i Małopolska. Warmia, Mazury i Podlasie to chleb i ryby, ale szczególnie do piwa jeszcze nic nie znalazłem. Znam i robię takie rzeczy jak słonina na ostro, przewędzone = suszone ryby i mięso, cebula w cieście, ale jeszcze nie mogę podzielić się przepisem, bo nie mam - wszystko z głowy i na czuja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prodakt Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 jeszcze grzyby! Czy ktoś zna smażone na sucho na blacie na piecu rydze i boczniaki? Bardzo dużo soli do tego i piwo. Muszę naprawdę zasiąść i zapisywać takie rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Cześć Właśnie zakąszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 No i zgłodniałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Smakowicie to Grzesiu wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prodakt Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 jadłem ostatnio kupione normalnie w sklepie chipsy z marchewek (suszone, może trochę prażone cienkie plasterki marchewek - kupiłem dla dzieci i nie chciały jeść, bo lekko pikantne są), rewelacyjne do mętnego, zimnego lagera! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 rewelacyjne do mętnego, zimnego lagera! Musi być mętny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Przesadzacie, dobre jedzienie pasuje praktycznie do każdego dobrego piwa. I vice versa. Jak coś jest smaczne bez piwa, to i z piwem będzie dobre. Jak piwo dobrze wchodzi bez zagrychy, to i zagrycha mu nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prodakt Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Musi być mętny? no właśnie mam taką przypadłość, że mętne to dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prodakt Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Przesadzacie, dobre jedzienie pasuje praktycznie do każdego dobrego piwa. I vice versa. Jak coś jest smaczne bez piwa, to i z piwem będzie dobre. Jak piwo dobrze wchodzi bez zagrychy, to i zagrycha mu nie zaszkodzi. coś w tym jest, ale wyobrażasz sobie pysznego śledzia w śmietanie i ciemne Ale? ... mi jakoś nie pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 a mi piwko smakuje najlepiej samo,niestety nie idzie mi zupełnie jedzenie np. pizzy czy rzeczy z grilla jakiś orzeszek czy paluszek to jeszcze salami kindziuk może być ale są gusta i guściki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 http://braukaiser.co...er_Laugengebäck Robiłem bułeczki wg tej receptury, więc można powiedzieć że jest "sprawdzona". Zrobiłam, ale nie udało mi się uzyskać takiej ładnej, gładkiej i brązowej skórki. Moczyłam w roztworze sody oczyszczonej, ale widać to nie to samo co oryginalny przepis z ługiem. Ciasto w smaku i strukturze jest OK, tylko ta skórka....wygląda jak obwarzanek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prodakt Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 no piękne! super zakąska! ja ostatnio zrobiłęm taką buzę, ze sama była zakąską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zrobiłam, ale nie udało mi się uzyskać takiej ładnej, gładkiej i brązowej skórki. Moczyłam w roztworze sody oczyszczonej, ale widać to nie to samo co oryginalny przepis z ługiem. Ciasto w smaku i strukturze jest OK, tylko ta skórka....wygląda jak obwarzanek. Otóż to, ja moczyłem w NaOH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Otóż to, ja moczyłem w NaOH. Taki zwykły kupowałeś? Znalazłam w internecie 1 kg za 8 zł, ale czy to się nadaje? W przepisie jest, że to ma być spożywczy NaOH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Nie wiem na ile czysty, laboratoryjny, ale nie CzDA. Kupowałem w sklepie z odczynnikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się