Jump to content

Recommended Posts

Browar Dębowy



Czas systematyzować swoje zapiski, by móc w przyszłości wyciągać wnioski ze swoich poczynań.
Zaczynam od spisu poprzednich warek. Nowo powstałe warki będę już systematycznie opisywał w tym wątku.

Trochę historii
Pierwsza warkę uwarzyłem w październiku 2009 roku.
Pierwsze 4 warki powstały na bazie konserw WES, a potem już sam dobro, czyli zacieranie.
Swoje warzenie opieram jak na razie na gotowych ześrutowanych zestawach surowców i mi z tym dobrze.

Technikalia
Mój sprzęt podlega ciągłym modyfikacją i korektą. Szerzej mój sprzęt opisuję/opiszę tutaj

Warki

2012/2013
#24 Witbier v3 2012-12-15
#25 Stout czekoladowy v1 2013-01-01
#26 Żytnie v1
#27 Pszeniczne v2 2013-03-31
#28 Pszeniczne belgijskie (Witbier?) 2013-05-03
#29 AIPA v1 2013-06-08
#30 PIPA v1
#31 Pszeniczne v3
#32 Koźlak pszeniczny v1 2013-11-21
#33 Dry Stout v1 2013-12-..

2011/2012
#19 Monachijskie ciemne v2 2011-12-31
#20 Stout v1 2012-01-13
#21 Stout v2 2012-02-17
#22 Witbier v2 2012-05-25
#23 Foreign extra stout v1 2012-06-01

2010/2011
#14 Versja Porter angielski 2010-10-15
#15 Pszeniczne I Weizen 2010-11-21
#16 Marcowe I Marcowe/Oktoberfest 2010-12-11
#17 Pils niemiecki I German Pilsner 2010-12-30
#18 Marcowe wędzone I 2011-01-11

2009/2010-
#1 Pierwszak Bursztynowe 2009-10-22
#2 Second Ciemne Ale 2009-11-14
#3 третий Jasne Ale 2009-11-22
#4 Vierte Weizen 2009-12-26

#5 Noworoczne Dunkel Weizen 2010-01-01
#6 Balowe Pale Ale 2010-01-30
#7 सातवें (Sātavēṁ) India Pale Ale 2010-03-04
#8 Czarny scenariusz Porter angielski 2010-03-05
#9 Rozłam Kölsch 2010-04-14
#10 Rocznicowe Altbier 2010-04-23
#11 Onzième Witbier Biére blanche 2010-05-06
#12 Nocnywar Saison 2010-06-03
#13 Ciemna pszeniczka Dunkelweizen 2010-06-17



Linkownia
Krótkie linki


Generatory kodów QR


Czytniki kodów QR


Biblioteczka

Edited by pablo
Link to comment
Share on other sites

#20 Stout v1 (etykieta)



Skład
  • Słód pilzneński 4kg
  • Słód karmelowy Caraaroma 0,1kg
  • Słód palony Carafa typ I 0,3kg
  • Płatki jęczmienne 0.4kg
  • Chmiel goryczkowy Marynka 40g
  • Chmiel aromatyczny Lubelski 25g


Zacieranie
Przygotowane ok 15l wody o temperaturze 68°C
Wrzucenie słodów i ustalenie temperatury w okolicach 66°C
Przetrzymanie zacieru przez 60 minut w temperaturze 66-64°C wymagało kilkukrotnego uruchomienia palników pod kadzią ( mój sprzęt opiszę dokładniej w najbliższym czasie)
Pełne scukrzenie wystąpiło po 15 minutach zacierania.
Podgrzanie do 72°C i wsypanie słodów ciemnych.
Po 10 minutach podgrzanie do 78°C.

Wysładzanie
Ułożenie złoża - 20 minut.
Ciągłe, wodą z kranu (55°C) do objętości 24 litrów.

Warzenie
Szybko i sprawnie.
Wspomaganie grzałką 2000W dużo lepiej i szybciej wszystko się działo.

Chłodzenie
Chłodzenie do 24°C chłodnicą zanurzeniową

Fermentacja
3 tygodnie w temperaturze 18-20°C

Rozlew
21 litrów z dodatkiem 130g cukru

Leżakowanie
Piwnica - poniżej 15°C

Informacje dodatkowe

  • Warka warzona na bazie zestawu surowców (poprzedniej jego wersji) sklepu homebrewing.pl.
  • Po tygodniu bardzo niskie nagazowanie butelki kontrolnej, a reszta poszła właśnie do piwnicy. Pewnie ok miesiąca będzie trzeba czekać na nagazowanie, bo w piwnicy temperatury dobre ale do leżakowania a nie refermentacji (12-13°C).
  • Degustacja po 2 tygodniach. Nagazowanie OK. Piana OK. Smak - jeszcze lekko ostry, nieułożony. Przebija się słód palony. Dobre ale pewnie będzie jeszcze lepsze.
    #20 Stout v1
  • Degustacja po 4 tygodniach. SUPER!

Edited by pablo
Link to comment
Share on other sites

#21 Stout v2



Skład
  • Słód pilzneński 4kg
  • Jęczmień palony 0,3kg
  • Słód Carafa® I 0,2kg
  • Płatki jęczmienne 0.4kg
  • Chmiel goryczkowy Marynka 40g
  • Chmiel aromatyczny Lubelski 25g



Zacieranie
Przygotowane ok 15l wody o temperaturze 70°C
Wrzucenie słodów i ustalenie temperatury w okolicach 67°C
Przetrzymanie zacieru przez 30 minut w temperaturze 67-65°C.
Pełne scukrzenie wystąpiło po 25 minutach zacierania.
Podgrzanie do 72°C i wsypanie słodów ciemnych - przetrzymanie słodu w tej temperaturze przez 30 minut.
Po podgrzanie do 75°C i wyłączenie palników

Filtracja
Ułożenie złoża - 20 minut.
Spuszczenie brzeczki przedniej.
Utrzymywanie stałego strumienia brzeczki i okresowe uzupełnianie kadzi filtracyjnej wodą o temperaturze ok 70°C partiami po 3,8litra (x4).
Filtrat bardzo klarowny.
Uzyskałem 22litry 14°Blg (dużo wyżej niż założono przez sklep, co cieszy).
W trakcie filtracji do kotła warzelnego włożyłem grzałkę 2000W co dało bardzo dobry efekt, ponieważ brzeczka miała temperaturę 80°C gdy wstawiałem kocioł warzelny na palnik.

Warzenie
Całkowity czas 90 minut.
Chmiel goryczkowy - 60 minut.
Chmiel aromatyczny - 10 minut.
..chłodnica - 15 minut (celem dezynfekcji)

Chłodzenie
Chłodzenie do 40°C chłodnicą zanurzeniową. Pozostawienie na noc celem opadnięcia temperatury do temperatury pokojowej.

Zadanie drożdży
Drożdże zadane w temperaturze 20°C. Gęstwa po warce #20 (drożdże przepłukane). Przed zadaniem zabełtane i dodana tylko zawiesina, która nie opadła po 15 minutach.

Fermentacja
40 dni w temperaturze 18-20°C

Rozlew
22 litrów z dodatkiem 110g cukru

Leżakowanie
Piwnica - poniżej 15°C

Informacje dodatkowe

  • Po 4 dniach dolana do fermentora 2 litry brzeczki odzyskane z chmielin.
  • Po 6 dniach fermentacja burzliwa jeszcze trwa w najlepsze.
  • Po 3 tygodniach fermentacji czas na rozlew.
  • Rozlew po 40 dniach fermentacji burzliwej. Po "oddeklowaniu" fermentora jaki? nieprzyjemny zapach. W smaku dobre. Mam nadzieję, że będzie OK, ale gęstwy raczej już nie wykorzystam.
  • Płyn nad gęstwą pokrył się błoną bakteryjną Piwo w butelkach na szczę?cie nie, ale za jaki? tydzień zobaczę co ze smakiem.
  • Piwo nie złapało takiej infekcji jak gęstwa - pewnie przy przelewaniu byłem zbyt mało ostrożny. Jest jeden plus - już wiem jak pachnie i smakuje ocet piwny
  • Degustacja po 2 tygodniach od butelkowania - coraz lepsze ale niech jeszcze czeka.

Edited by pablo
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

#22 Witbier v2



Numer warki: #22
Nazwa warki: Witbier v2
Data warzenia: 2012-05-26
Inspiracja: by dori

Skład
  • Składniki fermentowalne
    • Słód pilzneński 2,0kg
    • Płatki pszenne 0,8kg
    • Słód pszeniczny 0,5kg
    • Płatki owsiane 0,4kg
    • Mąka pszenna 0,2kg

    [*]Chmiele

    • Marynka granulat 25g

    [*]Drożdże

    • Wyeast 3944 Belgian Witbier - gęstwa od dori :beer:

    [*]Przyprawy

    • Kolendra 15g
    • Curacao 15g



Zacieranie
Kleikowanie płatków - 5 litrów wody 60°C, wsypanie płatków, podgrzanie do 72°C, przetrzymanie 20 minut, podgrzanie do 80°C i dodanie do zacieru głównego
Tutaj trochę chaosu z temperaturami ale ustalenie temperatury zacieru na 65°C - przerwa 90minut.
Podgrzanie do 72°C i oczekiwanie na negatywny wynik próby jodowej.
Długo trwała konwersja skrobi, ale po dalszych 30 minutach płyn Lugola wydał werdykt rozstrzygający.
Na koniec podgrzanie do 78°C i filtracja.

Filtracja
Ułożenie złoża - 20 minut.
Filtrat bardzo mętny.
Uzyskałem 21litrów 9°Blg - słabo :/

Warzenie
Całkowity czas 60 minut.
0' - Marynka 25g
45' - Kolendra 8g, curacao 8g, chłodnica
55' - Kolendra 7g, curacao 7g

Chłodzenie
Chłodzenie do 40°C chłodnicą zanurzeniową. Pozostawienie na noc celem opadnięcia temperatury do temperatury pokojowej.

Zadanie drożdży
Drożdże zadane w temperaturze 20°C. Gęstwa po warce #20 (drożdże przepłukane). Przed zadaniem zabełtane i dodana tylko zawiesina, która nie opadła po 15 minutach.

Fermentacja
25 dni w temperaturze 18-26°C

Rozlew
20 litrów z dodatkiem 140g cukru - 2,3 vol CO2

Leżakowanie
Piwnica - 20°C

Informacje dodatkowe
Po tygodniu od butelkowania czas pierwszej degustacji.
Dobrze nagazowane, orzeźwiające.

#22 Witbier v2

Edited by pablo
Link to comment
Share on other sites

#23 Foreign Extra Stout v1



Numer warki: #23
Nazwa warki: Foreign extra stout v1
Data warzenia: 2012-06-01
Inspiracja: Zestaw surowów piwodziej.

Skład
  • Składniki fermentowalne
    • Château Pale Ale 4,8kg
    • Château Abbey® 0,3kg
    • Château Aroma 0,6kg
    • Château Cara Blond® 0,2kg
    • Château Czekoladowy 0,3kg
    • Château Jęczmień palony 0,5kg

    [*]Chmiele

    • Target 45g
    • Fuggles 20g
    • East Kent Goldings 20g

    [*]Drożdże

    • US 05 - gęstwa od siory :beer:

    [*]Przyprawy

    • -



Zacieranie
20 litrów wody - 70°C
Wsypanie słodów
Ustalenie temperatury na 65°C - przerwa 60'
Na koniec podgrzanie do 78°C i filtracja.

Filtracja
Ułożenie złoża - 20 minut.
Filtrat bardzo klarowny.


Warzenie
Całkowity czas 60 minut.
0' - Target 45g
30' - Fuggles 20g
45' - EKG 20g

Chłodzenie
Chłodzenie do 40°C chłodnicą zanurzeniową. Pozostawienie na noc celem opadnięcia temperatury do temperatury pokojowej.
Uzyskałem 23litrów 16,5°Blg

Zadanie drożdży
Drożdże zadane w temperaturze 20°C.
Fermentor bujany przez 5 minut celem napowietrzenia brzeczki.

Fermentacja
Start burzliwej fermentacji po 18 godzinach.
Temperatura w fermentorze uciekła do 28°C :/ - mokra ścierka otula już fermentor stojący pod uchylonym oknem co przyniosło już skutek, ale zobaczymy jak wpłynie to na smak.
18 dni w temperaturze 20(1)-28(1)-21(2)-20(3)-22-26(do końca)

Rozlew
22 litrów z dodatkiem 140g cukru - 2.1vol CO2

Leżakowanie
Piwnica 18°C

Informacje dodatkowe
Degustacja po 1,5 miesiąca. Wrażenia: nieco zbyt gorzkie (zdecydowanie wyczuwam słód palony), wysycenie chyba zbyt wysokie (spróbuję odgazować butelkę do kontroli). Jak na razie dość ciężkie do picia.

#23 Foreign Extra Stout v1

Edited by pablo
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

#24 Witbier v3


Numer warki: #24
Nazwa warki: Witbier v3
Ekstrakt początkowy: 14 °Blg
Ekstrakt końcowy: 3,5 °Blg
Ilość brzeczki: 31 l
Data warzenia: 2012-12-15
Data butelkowania: 2012-12-29

Inspiracja: Wiki + dori

Skład
  • Składniki fermentowalne
    • Pilzneński Livotel 2,0kg
    • Pilzneński CM alting 2,0kg
    • Pszeniczny CM 2,0kg
    • Płatki pszeniczne 1,6kg
    • Płatki owsiane 2,0kg

    [*]Chmiele

    • Marynka (6,2) 30g
    • Sybilla (6,0) 30g

    [*]Drożdże

    • Brewferm Blanche -24g (2 saszetki)

    [*]Przyprawy

    • Kolendra 30g
    • Curacao 30g
    • Świeże skórki pomarańczy 120g



Zacieranie
30 litrów wody 67°C
64°C - 50'
72°C - 40'
78°C - 10'

Filtracja
Ułożenie złoża - 20 minut.

Warzenie
Całkowity czas 70 minut.
5' - Chmiele
60' - 10g kolendry, 10g curacao, 40g skórek
65' - 10g kolendry, 10g curacao, 40g skórek
70' - 10g kolendry, 10g curacao, 40g skórek

Chłodzenie
45 minut do 26°C

Zadanie drożdży
Drożdże zadane w temperaturze 22°C. do dwóch fermentorów.
Fermentory bujane przez 5 minut celem napowietrzenia brzeczki.

Fermentacja
2 fermentory - 19 + 12 litrów
Burzliwa 14 dni - 18-20°C

Rozlew
31 litrów z dodatkiem 210g cukru - 2.6vol CO2

Leżakowanie
Piwnica 18°C

Informacje dodatkowe
Po tygodniu od zabutelkowania już bardzo dobre!
Zdecydowanie do powtórzenia w sezonie letnim.
2012-04-29: Z tym tygodniem to przesadziłem ;) Po 4 miesiącach zaczyna być dobre, a czuję, że jeszcze zyska. Smaki i aromaty ładnie się harmonizują i ugładzają.

Edited by pablo
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Numer warki: #25

Nazwa warki: Stout czekoladowy v1

Ekstrakt początkowy: 15 °Blg

Ekstrakt końcowy: 4,0 °Blg

Ilość piwa: 40l

Data warzenia: 2013-01-01

Data rozlewu: 2013-01-15

 

Inspiracja: Fantazja ;)

 

Skład

  • Składniki fermentowalne
    • PaleAle Wayermann 6,5EBC 7,0 kg
    • Caraamber Wayermann 70EBC 1,0kg
    • Czekoladowy Muntons 960EBC 0,7kg
    • Cukier 0,4kg

    [*]Chmiele

    • Fuggless (4,6%) 85g
    • East Kent Goldings (6,0%) 15g

    [*]Drożdże

    • S-04 - 22g (2 saszetki)

    [*]Przyprawy / Dodatki

    • Laktoza 0,6kg
    • Kakao w proszku 0,27kg

Zacieranie

35 litrów wody 66°C

65°C - 60'

78°C - 10'

 

Filtracja

Ułożenie złoża - 20 minut.

Filtracja z wysładzaniem ciągłym ok 40 minut

Odebranie 46l filtratu

 

Warzenie

Całkowity czas 70 minut.

60' - 85g Fuggless

20' - Laktoza + cukier + mech irlandzki

15' - 15g EKG + Kakao + chłodnica

 

Chłodzenie

45 minut do 26°C

 

Zadanie drożdży

Drożdże zadane w temperaturze 22°C. do dwóch fermentorów.

Fermentory bujane przez 5 minut celem napowietrzenia brzeczki.

 

Fermentacja

2 fermentory - 20 + 21 litrów

Burzliwa 14 dni - 18-20°C

 

Rozlew

40 litrów z dodatkiem 140g cukru - 2.1vol CO2

 

Leżakowanie

Piwnica 18°C

 

Informacje dodatkowe

  • Coś na kształt milk stouta z dodatkiem kakao (liczę na nuty gorzkiej czekolady). Przed butelkowaniem do jednej partii dodam (jeśli znajdę) aromat czekoladowy / syrop czekoladowy / coś bardzo czekoladowego ;)
  • 2013-04-29: Z dodania czegoś bardziej czekoladowego nic nie wyszło. Po 4 miesiącach smak i zapach się ugładzają. W aromacie wyraźnie czuć nuty od kakao.

Edited by pablo
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

#27 Kapsel


Numer warki: #27
Styl: Weizen
Nazwa warki: Pszeniczne v2
Ekstrakt początkowy: 11,5 °Blg
Ekstrakt końcowy: 2,0 °Blg
Ilość brzeczki: 41,5 l
Ilość piwa: 40 l
Data warzenia: 2013-03-31
Data rozlewu: 2013-04-28

Inspiracja: wiki

Skład
  • Składniki fermentowalne
    • Pszeniczny Wayermann 6,5EBC 5,0kg
    • Pilzneński Wayermann 70EBC 3,0kg

    [*]Chmiele

    • Lubelski (3,8%) 60g

    [*]Drożdże

    • WB-06 - 11g



Zacieranie
25 litrów wody, wsypanie słodów, ustalenie temperatury 45°C - 20' (planowane 10' ale tak wyszło ;) )
dolanie 4,5 l wrzątku, ustalenie temperatury 53°C - 40'
podgrzanie do 62°C - 30'
podgrzanie do 72°C - 30'
podgrzanie do 75°C

Filtracja
Ułożenie złoża - 20 minut.
Filtracja z wysładzaniem ciągłym ok 40 minut
Odebranie 47l filtratu

Warzenie
Całkowity czas 70 minut.
60' - Lubelski

Chłodzenie
60 minut do 22°C

Zadanie drożdży
Drożdże zadane w temperaturze 22°C. do dwóch fermentorów.
Fermentory bujane przez 5 minut celem napowietrzenia brzeczki.

Fermentacja
2 fermentory - 20 + 21 litrów
Burzliwa 21 dni - 18-21°C

Rozlew
41 litrów z dodatkiem 360 cukru - 3.2vol CO2

Leżakowanie
Piwnica 18°C

Informacje dodatkowe
Nowa odsłona etykiet ;)

#27 Etykieta


#27 Instrukcja


#27 Butelka

Edited by pablo
Link to comment
Share on other sites

Coś na kształt milk stouta z dodatkiem kakao (liczę na nuty gorzkiej czekolady). Przed butelkowaniem do jednej partii dodam (jeśli znajdę) aromat czekoladowy / syrop czekoladowy / coś bardzo czekoladowego ;)

a to się tyczy tej pszenicy ? :O

Link to comment
Share on other sites

Coś na kształt milk stouta z dodatkiem kakao (liczę na nuty gorzkiej czekolady). Przed butelkowaniem do jednej partii dodam (jeśli znajdę) aromat czekoladowy / syrop czekoladowy / coś bardzo czekoladowego ;)

a to się tyczy tej pszenicy ? :O

Oczywisyty błąd przeklejania ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

#28 Kapsel

#28 Witbier



Numer warki: #28
Styl: Witbier
Nazwa warki: Pszeniczne belgijskie v4
Ekstrakt początkowy: 11,5 °Blg
Ekstrakt końcowy: ? °Blg
Ilość brzeczki: 52 l
Ilość piwa: 51 l
Data warzenia: 2013-05-03
Data rozlewu: 2013-05-24

Inspiracja: Jak uwarzyć witbiera z tego co się ma?
Warka spontaniczna. Smak może być zaskoczeniem ;)

Skład
  • Składniki fermentowalne
    • Pale Ale Wayermann 6,5EBC 5,0kg
    • Pilzneński Wayermann 5,5EBC 2,0kg
    • Pszeniczny monachijski 15EBC 2,0kg
    • Płatki owsiane 2kg
    • Ryż 0,5kg
    • Płatki żytnie 0,4kg
    • Mąka pszenna 350g

    [*]Chmiele

    • Lubelski (3,8%) 50g
    • EKG (5.0%) 30

    [*]Dodatki

    • Kolendra indyjska lekko prażona przez kilka minut - 40g
    • Świeżo starta skórka pomarańczy i 2 cytryn - 270g

    [*]Drożdże

    • Belgian Witbier 3944 - starter



Zacieranie
Rozgotowanie wszystkich niesłodowanych składników w 6 litrach wody.
Dodanie tego do 25 litrów wody, wsypanie słodów, ustalenie temperatury 65°C - 120'
podgrzanie do 72°C - 30'
podgrzanie do 78°C

Filtracja
Ułożenie złoża - 20 minut.
Filtracja z wysładzaniem ciągłym ok 70 minut
Odebranie 49l filtratu

Warzenie
Całkowity czas 70 minut.
60' - chmiele
15' - kolendra 20g, skórki 135g
3' - kolendra 20g, skórki 135g


Chłodzenie
Cała noc z minimalnym przepływem do 18°C

Zadanie drożdży
Napowietrzanie: nebulizator + kamień nierdzewny 2um
Drożdże zadane w temperaturze 18°C.

Fermentacja
2 fermentory - 27 + 25 litrów
Burzliwa 21 dni - 18-22°C

Rozlew
25 litrów z dodatkiem 180g cukru ~ 2.9vol CO2
26 litrów z dodatkiem 190g cukru ~ 2.9vol CO2

Leżakowanie
Piwnica 18°C

Informacje dodatkowe

Edited by pablo
Link to comment
Share on other sites

#29 Kapsel


Numer warki: #29
Styl: AIPA
Nazwa warki: AIPA v1
Ekstrakt początkowy: 18,0 °Blg
Ekstrakt końcowy: 2,5 °Blg
Alkohol obj. : 8,7%
Ilość brzeczki: 42 l
Ilość piwa: ? l
Data warzenia: 2013-06-08
Data rozlewu: 2013-?

Inspiracja: zestaw CP

Skład
  • Składniki fermentowalne
    • Pilzneński (Wayermann) 5,5EBC 8,4kg
    • Wiedeński (Wayermann) 5,9EBC 2kg
    • Monachijski II (Wayermann) 16,7EBC 1,2kg
    • Caramunich I (Weyermann) 100,5EBC 0,4kg

    [*]Chmiele

    • Zeus (14%) 30g
    • Palisade (7,5%) 100g
    • Centenial (10%) 50g
    • Mosaic (11%) 100g

    [*]Dodatki

    • -

    [*]Drożdże

    • American Ale (Wyeast Labs #1056)



Zacieranie
67°C - 90'
76°C - 10'

Filtracja
Ułożenie złoża - 20 minut.
Filtracja z wysładzaniem ciągłym ok 70 minut
Odebranie 49l filtratu

Warzenie
Całkowity czas 65 minut.
60' - Zeus
25' - Palisade
5' - Centenial

Chłodzenie
Cała noc z minimalnym przepływem do 18°C

Zadanie drożdży
Napowietrzanie: nebulizator + kamień nierdzewny 2um
Drożdże zadane w temperaturze 20°C najpierw do 5 litrów brzeczki. Po 6 godzinach, drożdże już wyraźnie były rozruszane, dolana reszta brzeczki do fermentora.

Fermentacja
Pojemnik 60l
Burzliwa 14 dni - 18-25°C
4 dni przed rozlewem rozsypane na powierzchni brzeczki chmiel Centenial.
Cicha 7 dni - 18-22°C

Rozlew - 22.06.2013
20 litrów z dodatkiem 120g cukru ~ 2.3vol CO2
16 litrów z dodatkiem 96g cukru ~ 2.3vol CO2

Leżakowanie
Piwnica 18°C

Informacje dodatkowe
Fermentacja ustala po 7 dniach
Po 10 dniach pobrana próbka do zmierzenia EK ( 2,1% po uwzględnieniu temperatury 2,5%). Próbka w smaku bardzo alkoholowa. Goryczka wyraźna. Jeszcze trochę aromatu i czasu na leżakowanie i będzie dobrze ;)

post-1191-0-30696400-1372139402_thumb.jpg

post-1191-0-52381600-1372162905_thumb.jpg

Edited by pablo
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.