JaxDraken Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Witam! Czy ktoś z was próbował uwarzyć w.w. gatunek bez w.w. produktu? Ja się pokusiłem ostatnio i nie wiem co z tego wyjdzie. Zacierało się wybornie i burzliwa rozpoczęła się wyśmienicie i z bąbelkami. Będzie to pitne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Jak bez laktozy, to będzie "po prostu stout". A "po prostu stouty" też są dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Mozna sie pokusic o stouta zacieranego w wysokich temperaturach - 68-69C albo z wiekszym dodatkiem slodow karmelowych (do ~15%, ale moze nie pasowac smakowo). Do tego slabo odfermentowujace drozdze (Windsor, S-04) i powinno wyjsc cos w kirunku Milka. Dry stout a'la Guinness toto na pewno nie bedzie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 alkos, no ja zacierałem 2h w jednym zakresie temp. (65-69) i do gotowania wrzuciłem na ost. godzinę chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 (edytowane) No miedzy 65 a 69 to bedziesz mial spora roznice w "slodkosci". Jaki miales zasyp, OG, IBU i jakie drozdze? A odpowiadajac na pytanie, pitne bedzie na pewno! :-) Edytowane 9 Marca 2012 przez alkos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Słód pilzneński 1,8 kg Słód monachijski 2 kg Słód karmelowy jasny 0,3 kg Słód karmelowy ciemny 0,3 kg Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg(spakowane oddzielnie) Safale S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Powinno byc zdecydowanie wystarczajaco slodko, zalezy jescze na ile litrow :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 ok 23-24, w każdym razie blg wynosiło gdzieś z 12,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 No to chyba slodka wersja Oatmeal stouta byla by jaknajbardziej na miejscu. I chyba bym poszedl w tym kierunku, bo za duzo slodow karmelowych moze nadac piwu nieznosnej ciezkosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 A dodawał ktoś słodzik zamiast laktozy? (np. cologran...) W sumie to był by już sweet stout a nie milk... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 pepo, jeśli nie masz laktozy i kombinujesz to ja chetnie Ci odsprzedam pół kilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Ja na przykład nie będę kombinował z laktozą, z prostego powodu... mój organizm jej nie lubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Makaron, a ja zrezygnowałem bo to dodatkowe puste kalorie a mam tendencje do tycia niestety:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) pepo, jeśli nie masz laktozy i kombinujesz to ja chetnie Ci odsprzedam pół kilo dzięki za ofertę... ale posiadam dokładnie pół kilo ale... sprawa ma się podobnie jak u @makarona nie leży mi ten smak Edytowane 11 Marca 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Przepraszam, że tak ni zgruchy ni z pietruchy ale temat mi pasuje, więc podbiję. W sobotę miałem ze szwagrem uwarzyć Coffee Milka, ale wyszła nam laktoza. Nie mam jej gdzie kupić, w aptece zażyczyli sobie 200 zł za 1kg (O_o) Pomyślałem o jakimś zamienniku, żeby ten stout wyszedł mleczny a nie tylko palono-kawowy (taaa, kobiety...). Co mogę mu dodać, żeby podrobić laktozę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 W internetach chodzi po 20 zł za kg. Żeby podrobić laktozę to byś musiał dodać mleko ale to raczej nie jest za dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 W Browarze Olimp dodawali odtłuszczonego mleka w proszku. Może idź w tą stronę? BTW. Skąd jesteś? Może jakiś lokalny piwowar będzie miał laktozę na zbyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 W sobotę miałem ze szwagrem uwarzyć Coffee Milka, ale wyszła nam laktoza. Nie mam jej gdzie kupić Lhunbleidd laktozę to nie koniecznie trzeba dodawać w trakcie warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Jestem z Konina. 1. Mleko w proszku - ile i jak? Proszę o porady, bo żona łypie okiem 2. Kiedy mogę dodać laktozę po chmieleniu? Na zimną? Zakładając 2-3 tyg zimnej to w którym momencie miałbym dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Na zimną? chyba o cichą fermentację Ci chodzi, a raczej o przelanie piwa przed nią aby się wyklarowało? IMO, laktozę do takiego piwka możesz dodać w dowolnym czasie, nawet przed butelkowaniem razem z cukrem do refermentacji. Oczywiście mając gwarancję, że "laktoza" nie zawiera czegoś fermentowalnego (bo różnie może być). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Widziałem laktozę w Piotrze i Pawle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Oczywiście chodziło o cichą. U mnie w PiP nie mają. A co jesli dodałbym roztwor laktozy do fermentora przy przelewie na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 dodałbym roztwor laktozy do fermentora przy przelewie na cichą? może być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Dzięki za pomoc, jednak przełożyliśmy warzenie mika na ten tydzień Jak rozumiem najlepiej jednak tą laktoze dodawać do gotowania? Czy też można spodziewać sie lepszych efektów dodając ja poźniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Milk stouta bez laktozy się nie da zrobić , co najwyżej można zrobić słodkiego stouta. Prostą metodą jest podczas zacierania część słodu sobie zostawić powiedzmy około 1/4 zasypu, i na zacieranie na lenia wsypać tylko 3/4 zasypu zacierając w temp. 67-68 stopni maksymalnie 60 minut (można krócej). Następnie wsypać pozostałą część czyli 1/4 zasypu i zacierać dodatkowo minimum 30 minut. Zalecane około 40 minut. Tu trzeba by poeksperymentować i najlepiej robić częste próby jodowe aby ustalić kiedy pierwsza część słodów się zatrze, aby wsypać drugą. Dodatkowo można modyfikować podział zasypu i w zależności od upodobań jak mocno słodkie piwo chcemy uzyskać, w drugim etapie sypać więcej lub mniej. Myślę że optymalne czasy to 30-40 minut w pierwszym etapie i 30-40 w drugim. Ogólnie chodzi o to że zacierając w ten sposób uzyskamy więcej dekstryn a tym samym bardziej słodkie piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się