Artus Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Przeglądając forum natknąłem się na eksperymenty z imbirem i jako 7 warkę uwarzyłem przedwczoraj coś takiego: Słód pilzneński - 2 kg Słód monachijski typ I - 0,5 kg Słód Carared - 0,1 kg imbir świeży tarty 60g na ostatnie 10 minut zacierania Wczoraj nachmieliłem Marynka granulat 20g od początku Lubelski granulat 10g ostatnie 15 minut Wyszło ok. 12 litrów o wartości 12°Blg Zadane drożdżami Safale US-05 I tu mam wątpliwości czy imbiru nie było zbyt mało, bo nie wyczuwam go zupełnie w smaku (pomimo swojej ostrości), jedynie w zapachu czuć pojedyncze nuty imbirowe. Czy po fermentacji smak i zapach wzmocnią się ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 imbir świeży tarty 60g na ostatnie 10 minut zacierania[...] Wyszło ok. 12 litrów o wartości 12°Blg Ja kiedyś dałem 25g startego imbiru na 5litrów (nie chciałem "marnować" całej warki) i wg mnie smak był wystarczająco wyczuwalny ale nie nachalny. Tak więc jeśli chodzi o ilość to dałem podobnie jak ty, ale nie wiem czy można to porównać bo: - dałem imbir dopiero przy butelkowaniu. Ekstrakt słodowy do nagazowania rozpuszczony w wodzie + starty imbir i to do gotowania. - wywar gotowałem przez 30 minut. Czy po fermentacji smak i zapach wzmocnią się ?? Myślę, że raczej się zmniejszą niż wzmocnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Ja kiedyś uwarzyłam piwo imbirowe w następujący sposób: 4kg słodu pilzneńskiego 200g słodu Caraamber 100g słodu karmelowego jasnego 35g Marynki 25g Lubelskiego 90g startego korzenia imbiru na 10 minut przed końcem gotowania. drożdże Pilsen Lager Według mnie wyszło rewelacyjne Artus uważam więc, że imbiru wcale nie dałeś tak mało. Smak i zapach po fermentacji nie wzmocni się, ale na pewno zmieni się zupełnie charakter piwa, więc - cierpliwości. Nie ma co wyciągać wniosków z degustacji zielonego piwa, po leżakowaniu na pewno będzie bardzo dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artus Opublikowano 4 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 Nie pozostaje nic innego, jak tylko czekać. W sumie dopiero doba fermentacji minęła, wiec zobaczę co będzie dalej dj_dan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artus Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zlałem na cichą. Rzeczywiście smak różni się od poprzednich warek, jest "ostrzejsze", ale nie ma typowo imbirowego posmaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 goglując natrafiłem na to i za bardzo nie wiem gdzie umieścić napój imbirowy - www.sfn.edu.pl/volvox/Protocols/PDFs/GingerBeer1.6_UK_pol.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Odświeżę trochę wątek, bo się zastanawiam nad jakąś małą warką imbirową. 90g startego korzenia imbiru na 10 minut przed końcem gotowania. Czy imbir wrzucony był bezpośrednio do brzeczki? Czy też w jakiejś siateczce i wyjęty po tych 10 minutach gotowania, a przed chłodzeniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Odświeżę trochę wątek, bo się zastanawiam nad jakąś małą warką imbirową. 90g startego korzenia imbiru na 10 minut przed końcem gotowania. Czy imbir wrzucony był bezpośrednio do brzeczki? Czy też w jakiejś siateczce i wyjęty po tych 10 minutach gotowania, a przed chłodzeniem? Z tego co pamiętam, to w luźnej siateczce, wyjętej już po chłodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Dori, a jak zacierałaś to imbirowe? Bardziej na słodko, czy raczej na wytrawnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 U mnie 70 g startego imbiru daje się pic dopiero teraz, po dwóch prawie latach od rozlewu. Znaczy żona pije - mnie nie wchodzi... pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 mi też się ta ilość wydała zabójcza... ja robiłem korzenne, co prawda jeszcze sobie fermentuje ale dałem 10 g na 13 litrów piwa i aromat był powalający... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Cześć Właśnie spożywam #145 od Anteksa, piwo bardzo dobre, możecie się wzorować na przepisie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 W moim imbiru było 120g/23l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Taaa. Tylko że to wszystko dolniaki, a ja teraz dolniaka nie uwarzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 (edytowane) Ja robiłem kiedyś imbirowe ale. Zacierałem po angielsku: 60' w 67°C. Zasyp też wydawał mi się być dość "słodki": 12% carapils + 13% caraamber (reszta pilzneński). Ale i tak mimo to piwo odfermentowało z 12,5°Blg do 2,5°Blg. Imbiru dałem 100g na ostatnie 10 minut gotowania (23l brzeczki). Imbir czuć w smaku, ale moim zdaniem nie dominuje piwa. Wydaje mi się, że to dawka "bezpieczna". Chyba w Dori wątku dyskutowaliśmy kiedyś o tym jak to się dzieje, że u mnie te 100g jest tak akurat, a flood pisze, że dał 70g i ciężko wypić. I doszliśmy do wstępnych wniosków, że może to kwestia skórki korzenia? Ja obierałem korzeń przed starciem, Dori również. Flood starł cały razem ze skórką... Edit: jeszcze na "imbirowość" może wpływać sposób dodania imbiru (w siateczkach czy bez) oraz to czy wyjęty był od razu po wyłączeniu grzania czy po chłodzeniu. Tu fragment dyskusji na ten temat. Edytowane 31 Marca 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 A to dziwne, bo ja trzymam imbir w zamrażarce i przy ścieraniu go zawsze skórka zostaje. Ściera się samo "mięsko" a skórka zawsze "macha" się nad tarką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Dori, a jak zacierałaś to imbirowe? Bardziej na słodko, czy raczej na wytrawnie? Zacierałam wytrawnie. Imbirowe robiłam też na górniakach. Uwarzyłam kiedyś imbirowego Saisona wyszedł całkiem dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Czy użycie startego imbiru w nadmiarze może dać kwaśne posmaki? Dodałem niecałe 50 g do 12 litrów. Zastanawiam się czy to zwykły infekcyjny kwach czy może przesadziłem z przyprawianiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Raczej kwach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 No miało być karmelowo-imbirowe, trochę szkoda, że się nie udało. Ale nic nie będę wylewał, dodałem do paru butelek słodzik i już jest bardziej pijalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się