Gelhrid Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Wreszcie biednemu studentowi udało się uzbierać niezbędne fundusze aby zacząć przygodę z warzeniem własnego piwka A mianowicie garnek postanowiłem kupić i prawdopodobnie będzie to ten gar: http://allegro.pl/garnek-emaliowany-40-l-wakacje-wielkanoc-agd-i2193837123.html albo tutaj: http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/cid,786523,sideskot,583a6e8ee3915270430a65a45f5b3348,index.html rondel od garnka różni się tylko średnicą czy czymś jeszcze pytam bo rondle są tańsze:D Zestaw sprzętowy chcę kupić: http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_startowe/zestaw_startowy_-_zaciermistrz_pro Zacier Mistrz Pro ze względu na filtrator z oplotu nie ma tam co prawda rurki fermentacyjnej jednak ostatnio pojawił się temat na forum i prawdopodobnie nie będę jej dokupywał tylko luźno zostawiał pokrywę. Chce także dokupić te termometry naklejane na fermentator i to by było na tyle jeżeli o sprzęt chodzi Co do mojego piwa pierwszego to kupując tez zestaw sprzętowy ograniczam się do czterech z czego ze względu na temperaturę w piwnicy wybiorę Kolsch (Później przy następnych warkach zainwestuję w styropian i zrobię pojemnik chłodzący na fermentator;]) Butelki tak jak pisałem są ze sklepu zbierane to co się wypiło;] Wydaje mi się, że wszytko przemyślałem jednak jeżeli macie jakieś uwagi to komentujcie;] Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 To poczytaj jeszcze Moje przemyślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Wybral bym garnek z allegro, rondle są za dużej srednicy, co do zestawu to raczej bez uwag. Na przyszlosc do dezynfekcji polecam CLO2. Zestaw na kolscha tez bez zarzutu, nic tylko zacierac. A co do naklejanego termometru to np w bricomarche czy castoramie są termometry po 3,5 pln Udanej warki zycze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 No i post Jejskiego to lektura faktycznie godna polecenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Co do garnka to jest albo za duży albo za mały. Za duży by warzyć warki fermentowane w 1 fermentatorze (ciut ponad 20l) a za mały by robić warki na 2 fermentatory. Lepsze są szersze garnki bo fajnie się je grzeje na 3-4 palnikach. Powiem tak ja kupiłem ten garnek i super się sprawdza http://allegro.pl/garnek-emaliowany-o-srednicy-45-cm-50-litrow-i2162538033.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Mam i używam na kuchence gazowej (pewnie starszej ode mnie) ten garnek: http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-29-litrow-z-pokrywa/pid,595,cid,786523,sideskot,583a6e8ee3915270430a65a45f5b3348,product.html przy czym grzeje na jednym palniku. Idealnie pasuje do warek na jeden fermentor (no, może gdybym chciał zrobić 25 litrów czegoś bardzo mocnego, to byłby problem, ale ostatnio 24 litry 18 Blg zrobiliśmy bez problemu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Rady radami, a i tak wszystko życie pokaże. Jak Ci się spodoba to skończysz z 3 garami po 100l i warkami po 90l co 2 dzień . Od tego już nie ma ucieczki. Te zestawy są zrobione tak żeby się dało zrobić piwko. Potrzebujesz jeszcze garnka. Jakiego? Kup największy na jaki Cię stać I najlepiej z nierdzewki. Dłużej trzyma temperaturę przy zacieraniu. Tylko nie rób z brew kitów. Wal od razu z zacieraniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gelhrid Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) spodobać się spodoba;d z pomysłem warzenia noszę się odkąd filmik "Jestem Piwowarem Domowym" zobaczyłem czyli dużo ponad roku temu;p i przemyślałem już całą sprawe;] i 2 pokazy warzenia już zaliczyłem w Omercie Edytowane 11 Marca 2012 przez Gelhrid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) A ja tam nie wiem czy rada: "Kup największy na jaki Cię stać" jest dobra... Może kolega Gelhrid dostaje stypendium naukowe i stać go na 80 l. Potem dźwignie, chrupnie mu i będzie mówił, że źle doradziliśmy. A tak na poważnie - z nierdzewki jest sporo droższy, a co do pojemności - zastanów się czy garem większym będziesz miał jak manewrować. Może na początek 30L ? Tu masz linka do gara za mniejsze pieniądze: http://allegro.pl/ga...2158841441.html No i faktycznie zacznij od lektury Jejskiego... Edytowane 11 Marca 2012 przez rtyqwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czyzak Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Żeby nie tworzyć nowego tematu dorzucę tutaj, a mianowicie chce kupić ten zestaw http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=187642 oraz ten zestaw surowców =%2F163929%2F164395%2F183249%2F1594578&sortuj=kod"]http://www.browamator.pl/szczegoly.php?BA_Pilzner__Pils_12Blg_-__zestaw_surowcow_na_20_litrow_piwa_-_slody_srutowane&przedm=2320494&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249%2F1594578&sortuj=kod i pytanie do was czy to opłaca, bo na rynku jest tyle tych zestawów i nie wiadomo jaki zestaw z jakiego sklepu wziąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 (edytowane) Ja na Twoim miejscu nie kupowałbym gotowego zestawu sprzętowego, tylko sam skompletował zestaw - znajdziesz kilka tematów na forum. Pierwsza sprawa to w tym zestawie nie podoba mi się ten termometr, wolałbym ten: http://www.browamato...9&grupa_p=6[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F183123&sortuj=kod lub http://www.browamato...5&grupa_p=6[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F183123&sortuj=kod Łyżkę drewnianą kupisz sobie gdzieś w sklepie taniej, jodynę możesz kupić w aptece (nie wiem czy na początek nie lepiej w ogóle z niej zrezygnować). Środek dezynfekujący chyba wolałbym oxi (może być z biedronki) a jeszcze lepiej ACE. Filtrator z oplotu sam zrobisz, miarkę do cukru sobie odpuść (kup wagę), a metrowa rurka to do przelewania za krótka, ewentualnie do filtracji się nada. I ostatnia sprawa - kaplownica. Tutaj opinie są podzielone - osobiście bym Emily nie kupił, ale jak widzę to jest obecnie problem ze stołowymi. Trudno więc coś sensownego doradzić. Edytowane 12 Marca 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Osobiście uważam, że zestaw z BA lepiej sobie odpuścić, głównie ze względu na: - dezynfekcja to tylko 20g OXI, na 1-2 warki będzie, później znowu trzeba kupić więc lepiej zrobić to od razu, choć Oxi można sobie dokupić np. w Auchan - kapslownica Greta - lepiej zastąpić Grifo (różnica w cenie około 40 zł ale to wydatek przyszłościowy, opłaca się) - reduktor osadów jest zbędny - plastikowa łyżka - gnie przy mieszaniu cięższych zasypów, lepsza drewniana (40 cm), można znaleźć w lokalnych sklepach typu Gosposia/Społem Do zacierania potrzebne Ci będą jeszcze: - jodowy wskaźnik skrobi (płyn Lugola można kupić w aptace) - filtrator z wężyka z oplotu (sklep typu castorama/leroy itp.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 (edytowane) Żeby nie tworzyć nowego tematu dorzucę tutaj, a mianowicie chce kupić ten zestaw http://www.browamato...6&przedm=187642 oraz ten zestaw surowców http://www.browamator.pl/szczegoly.php?BA_Pilzner__Pils_12Blg_-__zestaw_surowcow_na_20_litrow_piwa_-_slody_srutowane&przedm=2320494&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249%2F1594578&sortuj=kod i pytanie do was czy to opłaca, bo na rynku jest tyle tych zestawów i nie wiadomo jaki zestaw z jakiego sklepu wziąć. Tutaj podobnie jak wyżej: nie wiem czy jestem ślepy, ale nie widzę termometru do zacierania. Tą "łyżkę" zdecydowanie bym sobie odpuścił, myjki nie mam i nie czuję takiej potrzeby, reduktor osadów chyba też się nie przyda za bardzo. Fajnie, że jest rurka do rozlewu, ale przydałaby się jeszcze wężyk do przelewania i do filtracji. No i tegu zestawu surowców na początek też nie polecam, lepiej zacząć od jakiegoś ale - prościej się robi i o wiele szybciej go spróbujesz. Edytowane 12 Marca 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gelhrid Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 No to zestawik przyszedł ;] miłym zaskoczeniem było, że łyżka okazała się drewniana, gar kupiłem 50l żeby było na większe warki także od razu korzystając z innych Waszych rad dokupiłem 2m rurki. Jak mi się skończy pirosiarczan to kupie oxi/clo2 bo widzę, że one są popularniejsze ale to jeszcze się zobaczy. Emily mi narazie styknie. pierwszym zakupem będzie pewnie termometr oraz waga. Trochę nie podoba mi się rysa na obu fermentatorach widać, że jest ona fabryczna dokładnie jak w temacie, który aktualnie jest na forum więc dokładnie je oczyszczę;p Warzenie planuję w następny weekend a do tego czasu czytać będę Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się