darko Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Kegerator to marzenie każdego mężczyzny . Gratuluje i czekam na fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Mam kegerator!!! :D :) To jest zupełnie inna bajka. :D:D:D Ludzie no po prostu jestem taki szczęśliwy' date=' że brak mi słów.[/quote'] Spokojnie, wypróbujemy w sobote co to za konstrukcja No niestety nie wypróbujemy, bo tam będę miał jedynie kega i butlę z CO2. Zestaw mobilny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 No niestety nie wypróbujemy, bo tam będę miał jedynie kega i butlę z CO2. Zestaw mobilny. Testujesz dziś ostro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 No niestety nie wypróbujemy' date=' bo tam będę miał jedynie kega i butlę z CO2. Zestaw mobilny.[/quote'] Testujesz dziś ostro? Nie, w niedzielę jest druga impreza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Fotki przy robocie robiłem aparatem i nie mogę znaleźć cholernego kabelka, więc zrobiłem kilka fotek komórką, żeby się pochwalić. Mam zamiar całość dokładnie opisać w formie artykułu ze zdjęciami. Ale jak kogoś nurtuje jakieś pytanie, to chętnie odpowiem na bieżąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Ahh w ten sposób. Inaczej sobie wyobrazałem. Ładne cacko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Cześć Kopyr! Brawo! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Gratuluje swietnego kegeratora, Kopyr Bardzo podobaja mi sie te kraniki, fajna rzecz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Właśnie myślałem nad czymś zupełnie podobnym tylko że na lodówce małej nalewak, ale nie wiem czy by się sprawdziło. Twój pomysł jest fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Właśnie myślałem nad czymś zupełnie podobnym tylko że na lodówce małej nalewak, ale nie wiem czy by się sprawdziło.Twój pomysł jest fajny. Da się zrobić, ale trzeba się nieźle napałować, żeby zrobić chłodzenie wewnątrz kolumny. Jak dla mnie to wyższa szkoła jazdy. Wentylatorki, odpowiednia cyrkulacja zimnego powietrza. Inaczej piwo w przewodach w kolumnie będzie się grzało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Jeśli będzie to standardowa wąska kolumna dwukranowa to nie ma szans. Piwo tak czy inaczej będzie się ogrzewało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Wężyki podłączysz króćcami na śrubunku ze specjalnym gwintem (takim jak przy głowicach do kega albo ciut większym, poprzatrz na swój kran). takie złączki dostaniesz w Bolidzie albo IBC. Możesz też zastosować szybkozłączki John Guest (IBC) dużo praktyczniejsze, ale i droższe. Czy wie ktoś czy dostanę takie króćce w sklepach typu Leroy Merlin/Castorama itp? Bo rozumiem, że to chodzi o takie podłączenie (z tego co widzę po zdjęciach to tak zrobił Kopyr w swoim kegeratorze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Wężyki podłączysz króćcami na śrubunku ze specjalnym gwintem (takim jak przy głowicach do kega albo ciut większym' date=' poprzatrz na swój kran). takie złączki dostaniesz w Bolidzie albo IBC. Możesz też zastosować szybkozłączki John Guest (IBC) dużo praktyczniejsze, ale i droższe.[/quote']Czy wie ktoś czy dostanę takie króćce w sklepach typu Leroy Merlin/Castorama itp? Wątpię, żeby to było w marketach budowlanych. Ja kupowałem właśnie w IBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 http://www.allegro.pl/item723280055_dystrybutor_lodowka_do_piwa_z_butla_gazu.html kegarator na allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CBT Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Witam wszystkich Chciałbym podłączyć się do tematu. Na początek zaznaczę, że na obecną chwilę piwo potrafię tylko wypić, nie uwarzyć - ale może na to przyjdzie kiedyś czas. Moje pytanie dotyczy kegów piwnych dostępnych w hurtowniach (jeśli to ma znaczenie: keg piwa pilsner urquell, 30 litrów). Czy taki keg da się wypić bez jakiegoś specjalistycznego sprzętu? W sieci sporo szukałem i znajduję sporne informacje. Raz ktoś twierdzi, ze mając odpowiedni zawór można "grawitacyjnie" wylać zawartość kega. Inny z kolei twierdzi, że bez butli CO2 w ogóle nie da rady wypić piwa, bo nie jest ono gazowane :rolleyes: czy to prawda? Chodzi o zabranie na wyjazd jak największej ilości piwa przy jak najmniejszym zużyciu miejsca w bagażniku Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Potrzebna jest pompka z odpowiednim zaworem i kranem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Witam wszystkich Chciałbym podłączyć się do tematu. Na początek zaznaczę, że na obecną chwilę piwo potrafię tylko wypić, nie uwarzyć - ale może na to przyjdzie kiedyś czas. Moje pytanie dotyczy kegów piwnych dostępnych w hurtowniach (jeśli to ma znaczenie: keg piwa pilsner urquell, 30 litrów). Czy taki keg da się wypić bez jakiegoś specjalistycznego sprzętu? W sieci sporo szukałem i znajduję sporne informacje. Raz ktoś twierdzi, ze mając odpowiedni zawór można "grawitacyjnie" wylać zawartość kega. Inny z kolei twierdzi, że bez butli CO2 w ogóle nie da rady wypić piwa, bo nie jest ono gazowane :rolleyes: czy to prawda? Chodzi o zabranie na wyjazd jak największej ilości piwa przy jak najmniejszym zużyciu miejsca w bagażniku Pozdrawiam! Piwo jest gazowane w kegu. CO2 jest tylko po to by wypchnąć piwo z kega. Są pompki ręczne do kegów ale takie piwo musi być wypite praktycznie na raz. Warto zainwestować kilka zł i miec porządny zestaw. W innym wypadku lepiej trzymać sie staromodnych butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 pieron napisał/a: Właśnie myślałem nad czymś zupełnie podobnym tylko że na lodówce małej nalewak, ale nie wiem czy by się sprawdziło. Twój pomysł jest fajny. kopyr napisał/a: Da się zrobić, ale trzeba się nieźle napałować, żeby zrobić chłodzenie wewnątrz kolumny. Jak dla mnie to wyższa szkoła jazdy. Wentylatorki, odpowiednia cyrkulacja zimnego powietrza. Inaczej piwo w przewodach w kolumnie będzie się grzało. Ponieważ w odpowiednim dziale już się przywitałem zabiorę więc głos na temat. Pozwolę sobie nie zgodzić z kolegami, że piwo będzie się grzało w kolumnie przymocowanej do chłodziarki i będą problemy z wyszynkiem. Uważam że dużo zależy od ?konstruktora? i warunków zewnętrznych. Opieram się tu na własnym doświadczeniu, ponieważ właśnie taki kegerator zbudowałem. Wentylatorki i cyrkulacja powietrza proponowana przez amerykańskich piwowarów oczywiście może pomóc jednak i bez tego wyszynk piwa może być bezproblemowy. Z tego, co widziałem większość nalewaków amerykańskich nie posiada stożka regulującego przepływ wewnątrz nalewaka oraz otworka ?odpowietrzającego? co utrudnia (a właściwie uniemożliwia) im regulację przepływu. Oczywiście, jeśli wywiercimy otwór w chłodziarce pod kolumną na ?dwa cale?, kolumna będzie wysoka i nieszczelna, temperatura otoczenia b. wysoka, zastosujemy krótki wąż piwny to owszem, może być problem. Ja starałem się kupić stosunkowo krótką i ?grubą? kolumnę. Wąż piwny wewnątrz kolumny ma tylko ok. 25 cm długości i jest zaizolowany pianką uszczelniającą. Taką do rurek CO. Kolumna przykręcona jest do blatu na o-ringu. Wybrałem chłodziarkę podblatową aby poprzez dodatkowy blat zwiększyć izolację ?przedziurawionej? chłodziarki oraz ze względów estetycznych.. Otwór w chłodziarce i blacie przez który przechodzi wąż piwny jest na styk. Długość węża 1.8m. Kolumna uszczelniona. Oczywiście najważniejsza jest niska temperatura samego piwa i ciśnienie wewnątrz kega. Rozlewam przy 6-8°C i ciśnieniu 1,2-1.3 bara. Próbowałem rozlewać przy 10°C, też można jednak trzeba regulować przepływ i dłużej schodzi. Ale to sama przyjemność. Problemy zaczynają się gdy przegazujemy piwo ale wtedy IMO nic nie pomoże. Trzeba odgazowywać. Jeśli ktoś chce to załączę zdjęcia, jak tylko poczytam jak to się robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Chyba zmierzę ile mam cm przewodu od kega do kranu. Ponoś powinno być 2bara i tyle mam, schłodzę jeszcze do 6°C bo obecnie mam 10°C i pieni się =śmietana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 (edytowane) Z tym ciśnieniem do wyszynku to różnie się zaleca od 1 do 2 atm. Właśnie o tym chciałbym podyskutować. Zauważyłem, że gdy piwo jest prawidłowo nagazowane zwiększenie ciśnienia ?wyszynkowego? (do pewnych granic) nic nie zmienia jeśli chodzi o - jak to powiedzieć- ?wygląd? piwa wypływającego bezpośrednio z kranika. Przez wzrost ciśnienia wewnątrz kega zwiększamy tylko przepływ ale właśnie: Większa ?prędkość? piwa wpadającego do kufla IMO powoduje właśnie większe powstawanie piany. A wtedy i tak instynktownie zmniejszamy przepływ zaworkiem regulacyjnym. Więc chyba nie ma to sensu (?) pieron napisał/a:Ponoć powinno być 2bara i tyle mam, schłodzę jeszcze do 6°C bo obecnie mam 10°C i pieni się =śmietana. Jeśli piwo jest dobrze schłodzone, są spełnione inne warunki i nie jest przegazowane to nie powinno być problemów z wyszynkiem. Mam jesze jedną teorję na temat wyszynku i pieniania ale o tym może później. Edytowane 10 Grudnia 2009 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 (edytowane) jak chcesz aby mocno nagazowane piwko nie wyłaziło z pokala to bezpośrednio przed rozlewem przeucz pokal wodą w ten sposób wypełnisz mikro pory szkła wodą i dzięki temu gaz nie będzie tak ostro sublimował to sprawdzona i pewna metoda Edytowane 10 Grudnia 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Jeśli ktoś chce to załączę zdjęcia, jak tylko poczytam jak to się robi. Jasne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) Podzielę się swoją wiedzą teoretyczną. 1. Opór linii piwnej ma być równy nadciśnieniu w KEGu. 2. Nadciśnienie dla karbonatacji 2 i temperatury 10C wynosi około 0.7 atm. Opór węża 3/16' (5mm) wynosi 0.7 atm/m, opór wypływu (wysokość i kranik) 0.2 atm. 3. Aby piwo się nie pieniło to długość węża dla takich parametrów ma być równa (0.7-0.2)/0.7 = 0.7m Jeżeli zastosujemy grubszy wąż to jego długość rośnie bardzo szybko. Dla węża 10mm opór wynosi 0.016 atm/m. Mamy wówczas (0.7-0.2)/0.016 31mb dla zbilansowania instalacji. Piwo ze zbilansowanej instalacji ponoć się nie pieni. Widzę, że z reguły stosowane węże mają 8mm więc są nie do opanowania. Na 1mb 6mm problemów powinno być dużo mniej. Bart Edytowane 10 Lutego 2010 przez bart07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Proponuję, by użytkownicy którzy stworzyli udane konstrukcje kegeratorów napisali posty opisujące całą konstrukcję dość dokładnie by można je odtworzyć. Szczególnie mając na uwadze tych, którzy nie wiele się orientują w technice rozlewu piwa - jak ja . Opisując też skąd można pozyskać elementy, jakich szukać, na co zwracać uwagę, Innym pomysłem byłoby utworzenie artykuł na wiki w dziale http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Zr%C3%B3b_to_sam. Tam można by zebrać i usystematyzować informacje o kegach, reduktorach, złączkach, zaciskach, wężykach i wszystkim tym co nam będzie potrzebne do zbudowania najprostszej wersji. Niestety sam nie orientuje się w temacie na tyle by zbierać te informacje razem (pewnie poprawianie zajęłoby więcej czasu niż napisanie artykułu ). Moim ideałem, pod względem efektu końcowego, jest ta oto konstrukcja: http://www.homebrewtalk.com/f51/keezer-project-31221/index13.html#post710605 ... można pomarzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Proponuję, by użytkownicy którzy stworzyli udane konstrukcje kegeratorów napisali posty opisujące całą konstrukcję dość dokładnie by można je odtworzyć. Szczególnie mając na uwadze tych, którzy nie wiele się orientują w technice rozlewu piwa - jak ja . Opisując też skąd można pozyskać elementy, jakich szukać, na co zwracać uwagę, Ja już nawet obiecałem, że to zrobię . Tylko nie wiem jeszcze kiedy. Moim ideałem, pod względem efektu końcowego, jest ta oto konstrukcja: http://www.homebrewtalk.com/f51/keezer-project-31221/index13.html#post710605 ... można pomarzyć Dlaczego pomarzyć, wszystko jest do zrobienia. Myślę, że nie kosztowałoby to więcej niż 4-8 tys zł. Biorąc pod uwagę funkcjonalność i cenę komercyjnego zestawu do wyszynku piwa, to jest to koszt do przełknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się