pavulonek Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Witam. Chciałbym uwarzyć coś w stylu american pils, jednak nigdzie na forum, w sklepach ani na necie nie umiem znaleźć jaki chmiel nadaje się do amerykańskich lagerów. Przy prawie każdym opisie amerykańskich chmieli stoi, że polecane do górnej fermentacji. Jeśli już znalazłem coś do pilsa, to jest to jedynie chmiel aromatyczny, typu crystal czy liberty, ale goryczkowego nie znalazłem ani jednego. Przecież nie będę dawał marynki. Ktoś ma jakiś pomysł? Nadmienię, że obecnie dysponuję chmielami (z amerykańskich): citra, crystal ,chinook, galena, nugget, palisade, simcoe i wilamette. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Hallertauer. Te piwa mają goryczkę na poziomie bobofruta, więc wystarczy chmielić aromatycznym. Względnie możesz nad kadzią 2x machnąć zdjęciem szyszki Tettnangera, wyjdzie na to samo. Fekaliusz, malymiki i Cichus 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Max. 40 IBU, więc jednak goryczki trza dać... Myślałem też o mash hopping. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Jak chcesz coś podobnego do tego, co znajdziesz na półkach w sklepie, to raczej celuj w min, nie w max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Na półkach w sklepie? Żartujesz? Na półce w sklepie specjalistycznym znalazłem dziś zaledwie Kormorana i resztki Ciechana... Lubię chmiel w piwie Zawsze chmielę pod górną granicę. Może Nugget? Ziołowy, korzenny, do Pilsa może pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 W amerykańskim sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Pavulonek nie jestem specjalistą w tej kwestii ale z tego co słyszałem/czytałem to z tych przez ciebie wymienionych chmieli wybrałbym crystal. Słyszałem też, że do amerykańskiego pilznera nadają się europejskie chmiele aromatyczne jak np Saaz czy Hallertau a jeśli chcesz coś "amerykańskiego" to zostaje ci Mt. Hood i Liberty. Jamil mówił, że można użyć też odmiany Cluster - jako takiej super-tradycyjnej choć pewnie nie najlepszej, ale jej nie ma w PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Mt. Hood-bardzo fajny chmiel,pachnie na sucho jak tektura,ale w piwie to już zupełnie co innego,mocno ziołowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Teoretycznie Northern Brewer, ale... uwarzyłem ostatnio american pilsa na Simcoe i Citra i po burzliwej zapowiada się świetnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 Jeżeli myślisz o Clasic American Pils, to Saaz ew. Lubelski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 19 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 Lubelski na goryczkę??? Na aromat wrzuciłem już do zacierania Crystal. Lada moment będzie 98°C. Myślę jednak o Marynce lub Nugget. Jeśli nikt nie odpowie w ciągu kilku minut to rzucam monetą i dodaję chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 A co złego w lubelskim na goryczkę ? Ja bym użył Marynkę ale z lubelskim będzie równie smaczne Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 19 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 Chmieliłem Wita Lubelskim na goryczkę i nie była to przyjemna goryczka. Trudno - dałem Nugget. Co bedzie to bedzie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozieł Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 sorry za odkop,ale właśnie zastanawiam się nad pilsem chmielonym polskimi chmielami goryczkowymi i amerykańskimi aromatycznymi wszędzie jest napisane,że Citra,Cascade czy Simcoe to chmiele aromatyczne piw górnej fermentacjii czy istnieją jakieś przeciwskazania żeby zastosować je do chmielenia na zimno w lagerach? czy aromat tych chmieli nie zniknie całkiem po 2-3 miesiącach lagerowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 A czy w piwowarstwie domowym są w ogóle jakieś przeciwwskazania? Po to robimy w domu żeby nas fantazja ponosiła. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozieł Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 nie zależy mi aby piwo było zgodne ze stylem,ale mam obawy czy dłuższe lagerowanie takiego "american pilsa"nie pozbawi go zupełnie aromatu z zimnego chmielenia??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 a w jakim celu chcesz lagerować pilsa 2-3 miesiące? nie ma takiej potrzeby a aromat w tym przypadku faktycznie może osłabnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozieł Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 ze względu na to,że od września do maja nie pracuję,mam czas na warzenie piwa,to chcę narobić zapasów na lato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 zawsze możesz zrobić i zaraz spożyć pewnych sytuacji nie da się przeskoczyć, może zacznij robić piwa wymagające dłuższego leżakowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozieł Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 no właśnie dlatego chcę zrobić piwo dolnej fermentacjii nachmielone citrą lub cascadem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się