Usiu Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Macie może jakieś sprawdzone receptury na California Common? Ostatnio trochę poczytałem o tym stylu piwa i wydaje się być ciekawe z racji, że to lagerowy-ale 3.8 kg - American 2-row pale ale (ok. 2.5 °L) - słód Pale Ale 0.58 kg - Munich malt (10-20 °L) - słód monachijski 0.45 kg - Crystal malt (60 °L) - Caramunich III Wskazówki do zacierania: Start w temperaturze 54°C => przerwa 30 min. Podnoś temperaturę poprzez dolewanie gorącej wody i podgrzewanie do temo. 67°C 67°C przerwa scukrzająca => 60 min, 76 C ? mash out. Brzeczka przed gotowanie powinna mieć około 11,8 BLG. Gotuj 75 min. 45g - Cluster 6% (na goryczkę) - 60 min 28 g - Cluster (na aromat) ? 5 min Łyżeczka mechu irlandzkiego ? 5min (Popularnym chmielem podawanym przez innych publicystów jest Northern Brewer) Po odłączeniu gazu, odczekaj 15 min i zacznij chłodzenie. Fermentuj w temp. pomiędzy 14 a 22°C z godnie z uwagami powyżej. Drożdże Wyeast 2112 California Lager lub White Labs WLP0810 San Francisco Lager W recepturze jest jeszcze 1 filiżanka suchego ekstraktu słodowego który należy dodać do fermentacji burzliwej. Chodzi lepsze odfermentowanie brzeczki. Fermentacja burzliwa 10 dni Fermentacja cicha 7 dni. Dojrzewanie 2-3 tygodnie. W tej recepturze odstraszają mnie trochę drożdże płynne, jakie suche mógłbym użyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Oj chyba w stylu CC drożdże są elementem "decydującym". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 (edytowane) Czy to taki ciekawy styl to nie wiem, z tego co uwarzyłem wydaje się dość mało subtelny, wszystkiego do oporu: chmielu, słodowości, karmelu, estrów też przydużo. Taka rozdmuchana karykatura marcowego. Albo American Pale Ale w dolnej fermentacji. Podobno drożdże dedykowane są konieczne, ale ja jakoś nie wyczuwam ich subtelnego wpływu w tych wszystkich mocnych posmakach. Edytowane 21 Marca 2012 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 (edytowane) Nie przejmowabym się za bardzo drożdzami Z suchych to moim zdaniem najlepsze Danstar Nottinhgam. Są jeszcze MauriBrew Lager. Poza tym można spróbować z US-05 w dolnych zakresach temperatur, albo jak chcesz poeksperymentować to jakieś dolniaki w wyższych temperaturach. Edytowane 20 Marca 2012 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Czy to taki ciekawy styl to nie wiem ... Taki drobny off topic Hmmm Ale'e z samej zasady są mało subtelne. Wydaje, mi się że część gatunków to tak naprawdę podgatunki innych piw. Jedynie pewne uwarunkowania historyczne podbiły rangę takich piw. Ale to jest generalny problem klasyfikacji czegoś tak ulotnego jak gatunki i podgatunki piwa. Problem zaczyna się tam gdzie piwowar zaczyna interpretować na swój gust dany styl, a to co generalnie ktoś opisał jako ramy stylu. No i dochodzimy w końcu do sędziowania. Sam proces wymaga doświadczenia i profesjonalizmu sędziego. Większość opisów gatunków powstała jako opisanie ram uzgodniony przez grono osób w jaki sposób coś zmierzyć, ocenić porównać. Z jednej strony ocena taka to opis techniki piwowara, co w konkursach tak naprawdę jest warunkiem koniecznym by piwo było dobrze ocenione, a druga sprawa to zmieszczenie się w ramy stylu, albo wręcz wypośrodkowanie wszystkich cech tak by każda z nich była wyraźna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 21 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Czy to taki ciekawy styl to nie wiem, z tego co uwarzyłem wydaje się dość mało subtelny, wszystkiego do oporu: chmielu, słodowości, karmelu, estrów też przydużo. Taka rozdmuchana karykatura marcowego. Albo American Pale Ale w dolnej fermentacji. Podobno drożdże dedykowane są konieczne, ale ja jakoś nie wyczuwam ich subtelnego wpływu w tych wszystkich mocnych posmakach. Jestem ciekaw jakie style uważasz za ciekawe?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Jestem ciekaw jakie style uważasz za ciekawe?! Ja też California Common nie uważam za bardzo ciekawy styl, ale z zupełnie odmiennych niż coder powodów. Dla mnie to jest właśnie piwo mało wyraziste - goryczka jest, ale nie za wysoka, estry są, ale nie jest to jakaś feriia smaku, karmel jest, ale nie aż taki jak w bitterach. No ale piłem tylko dwa piwa w tym stylu. zygberto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Jestem ciekaw jakie style uważasz za ciekawe?! Trudno wymieniać, będzie ich ze 20,ale ogólnie wolę piwa zrównoważone, z których trzeba wydobywać subtelne posmaki przy użyciu słodu i drożdzy, nie lubię topornych, rozbuchanych do maksimum smaków chmielu, karmelu, spalenizny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się