coder Opublikowano 21 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Piwo w stylu Witbier Przewidywane OG: 12.7 Blg, FG: 3.3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75% IBU 13 Kolor 7 EBC skład: pilzneński 2.00 kg pszenica niesłodowana 1.80 kg //poddana kleikowaniu przed warzeniem słód pszeniczny 0.70 kg płatki owsiane 0.50 kg biscuit 0.10 kg przyprawy: kminek 1 g kolendra indyjska 6g świeżo starta skórka z 3 cytrusów (klementynek) 30g zacieranie: 20L 52* - 20' 62* - 30; 72* - 30' ->78* //+ 8 l wrzątku wysładzanie 8L wody 72* + 1 ml kwasu mlekowego 80% gotowanie 70' Lubelski gr. 4.9% 15g 60' Lubelski gr. 4.9% 15g 15' przyprawy 5' drożdże Wyeast Abbey II fermentacja 19°C, 13 dni. Bardzo smaczny witbier, ale sporo odbiegający smakiem od "mainstrainowych" Hoegaardenów, jest słodszy i łagodnieszy, bardziej w stylu Wittekerke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Czy kolendrę mieliłeś? Zamiast kleikowania pszenicy (w moim wicie nie kleikowałem) można by zastosować dekokcję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Kleikowanie to właśnie taka dekokcja, tylko do dekokcji bierzesz samą pszenicę. Kolendra oczywiście mielona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Czym mielicie kolendrę? Niestety nie posiadam młynka do kawy ani do pieprzu, potłukłem więc na drobno młotkiem do rozbijania mięsa, ale do zmielenia jej daleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Czym mielicie kolendrę? Ja kiedyś specjalnie na tą okazję kupiłem sobie mały moździerz. Oczywiście oficjalna wersja brzmiała: żebyś mogła potłuć przyprawy przed dodaniem do zupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Czym mielicie kolendrę? Niestety nie posiadam młynka do kawy ani do pieprzu, potłukłem więc na drobno młotkiem do rozbijania mięsa, ale do zmielenia jej daleko. jaja sobie blender chwalę - zakupiony wcześniej przez żonę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 (edytowane) Usuwam bajzel niezwiązany z recepturą Codera. Edytowane 20 Czerwca 2012 przez cemik1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Skoro odkopaliście temat. Czy witbier na ciemnym monachijskim ma sens? Nie mam niestety pilzneńskiego. Pozostały zasyp pszenica niesłodowa (1 kg), płatki owsiane (ok. 300 g). Resztę ewentualnych słodów wymieniam w stopce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zrób coś innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Skoro odkopaliście temat. Czy witbier na ciemnym monachijskim ma sens? Nie mam niestety pilzneńskiego. Pozostały zasyp pszenica niesłodowa (1 kg), płatki owsiane (ok. 300 g). Resztę ewentualnych słodów wymieniam w stopce. Pomijając już, że z witem miało by to mało wspólnego, to będzie problem z konwersją skrobii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 (edytowane) Usuwam bajzel niezwiązany z recepturą Codera. Edytowane 20 Czerwca 2012 przez cemik1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Jakieś to są. Ale na pewno ma mniejszą siłę diastatyczną od pilzneńskiego, może ich nie wystarczyć na taką ilość surowca niesłodowanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 W ostatnich dwóch witach nawet na pilzneńskim (po dwóch godzinach zacierania) próba była pozytywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 (edytowane) Usuwam bajzel niezwiązany z recepturą Codera. Edytowane 20 Czerwca 2012 przez cemik1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 (edytowane) edit: Przestaję robić bajzel. Edytowane 19 Czerwca 2012 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Co to ma wspólnego z recepturą Codera? Robicie totalny bajzel, w którym ciężko cokolwiek odnaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się