Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Piwo w stylu Witbier

Przewidywane OG: 12.7 Blg, FG: 3.3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75%

IBU 13 Kolor 7 EBC

 

skład:

pilzneński 2.00 kg

pszenica niesłodowana 1.80 kg //poddana kleikowaniu przed warzeniem

słód pszeniczny 0.70 kg

płatki owsiane 0.50 kg

biscuit 0.10 kg

 

przyprawy:

kminek 1 g

kolendra indyjska 6g

świeżo starta skórka z 3 cytrusów (klementynek) 30g

 

zacieranie: 20L

52* - 20'

62* - 30;

72* - 30'

->78* //+ 8 l wrzątku

 

wysładzanie 8L wody 72* + 1 ml kwasu mlekowego 80%

 

gotowanie 70'

Lubelski gr. 4.9% 15g 60'

Lubelski gr. 4.9% 15g 15'

przyprawy 5'

 

drożdże Wyeast Abbey II

 

fermentacja 19°C, 13 dni.

 

Bardzo smaczny witbier, ale sporo odbiegający smakiem od "mainstrainowych" Hoegaardenów, jest słodszy i łagodnieszy, bardziej w stylu Wittekerke.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Czym mielicie kolendrę?

Niestety nie posiadam młynka do kawy ani do pieprzu, potłukłem więc na drobno młotkiem do rozbijania mięsa, ale do zmielenia jej daleko.

ja

ja sobie blender chwalę - zakupiony wcześniej przez żonę ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro odkopaliście temat.

Czy witbier na ciemnym monachijskim ma sens? Nie mam niestety pilzneńskiego.

Pozostały zasyp pszenica niesłodowa (1 kg), płatki owsiane (ok. 300 g). Resztę ewentualnych słodów wymieniam w stopce.

Pomijając już, że z witem miało by to mało wspólnego, to będzie problem z konwersją skrobii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.