anteks Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Jako że Agnieszka rzadko zagląda, pozwolę sobie zamieścić Konfraternia wycofała się z organizacji tytułowego KPD po różnych perypetiach do których nie ma sensu wracać i ich rozpatrywać. Nie może to jednak być, że konkurs imienia naszego Zacnego Kolegi o niewątpliwych i nie do przecenienia zasługach dla rozwoju współczesnego polskiego piwowarstwa komercyjnego znika z mapy polskich konkursów piw domowych i to w dodatku w niesympatycznej otoczce. Dlatego też w porozumieniu z Browarem Amber oraz Magdaleną Pahlke, czyli małżonką ś.p. Simona ogłaszam wznowienie konkursu na nowych zasadach i w jednej, jedynej (przynajmniej na razie) kategorii: Porter 18 blg - dolna fermentacja. Dlaczego taka kategoria? Grand Imperial Porter z Browaru Amber to ostatnie piwowarskie "dziecko" Sławka Pahlke i uznaliśmy, że zasługuje na osobną kategorię. Nie jest to konkurs na klon tego piwa, jedynie parametry zawartości ekstraktu i rodzaju fermentacji mają być zachowane. Zdaję sobie sprawę, że jest dość późno na ogłaszanie takiej kategorii i frekwencja w pierwszym konkursie może nie być powalająca, ale od czegoś trzeba zacząć nową erę tego Konkursu i nie chcieliśmy czekać z tym do przyszłego roku. Szczegóły wkrótce - a kto ma takiego porterka uwarzonego, niech chowa kilka sztuk już teraz, żeby do listopada się uchowały Link do tematu na browar.biz http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=1044332#post1044332 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 28 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Dzięki Anteks Będzie prawdopodobnie zmiana na ekstrakt 18-19 blg, ale jeszcze czekam na potwierdzenie zgody na to u współorganizatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 28 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Szkoda, że kategoria ogłoszona już praktycznie po sezonie lagerowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Szkoda, że kategoria ogłoszona już praktycznie po sezonie lagerowym. Tak jak wspomniałam w pierwszym poście: Zdaję sobie sprawę, że jest dość późno na ogłaszanie takiej kategorii i frekwencja w pierwszym konkursie może nie być powalająca, ale od czegoś trzeba zacząć nową erę tego Konkursu i nie chcieliśmy czekać z tym do przyszłego roku. Szczegóły wkrótce - a kto ma takiego porterka uwarzonego, niech chowa kilka sztuk już teraz, żeby do listopada się uchowały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Zamiast cieszyć się że komuś się chce zrobić konkurs i znaleźć sponsorów na nagrody (załóżmy że tym razem dotrą do zwycięzców) to jeszcze narzekają. Sezon sezonem a najwięcej piwa produkuje się latem właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Zamiast cieszyć się że komuś się chce zrobić konkurs i znaleźć sponsorów na nagrody (załóżmy że tym razem dotrą do zwycięzców) to jeszcze narzekają. Sezon sezonem a najwięcej piwa produkuje się latem właśnie. Możesz uściślić skąd masz te dane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 pójdź do jakiegokolwiek browaru i zapytaj się kiedy produkują najwięcej piwa. Pewnie że w domu większość latem nie warzy - bo zwykle nie ma warunków, ale w przemyśle latem się idzie na granicy mocy produkcyjnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 pójdź do jakiegokolwiek browaru i zapytaj się kiedy produkują najwięcej piwa. Pewnie że w domu większość latem nie warzy - bo zwykle nie ma warunków, ale w przemyśle latem się idzie na granicy mocy produkcyjnych. Sądząc po wyraźnym wysokim poziomie dwuacetylu w niektórych piwach, można śmiało powiedzieć, że moce produkcyjne w upalne lato są przekraczane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Myślałem że to jednak chodzi o konkurs dla piwowarów domowych, którzy w większości robią piwa w sezonie zimowym nie wyłączając piw dolnej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 josefik a nie masz przypadkiem lodówki w browarze żeby fermentować piwo nawet jak się cieplej zrobi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Na konkurs o którym mówimy piwa przysyła KP, GŻ czy może CP? Ja myślę, że jednak piwowarzy domowi. Jak już chcesz być precyzyjny to do końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Myślałem że to jednak chodzi o konkurs dla piwowarów domowych, którzy w większości robią piwa w sezonie zimowym nie wyłączając piw dolnej fermentacji Ja u siebie nie zauważyłem tej prawidłowości... Ale u mnie ani zimy ani lata nie ma. Więc sezon trwa 12 miesięcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 josefik a nie masz przypadkiem lodówki w browarze żeby fermentować piwo nawet jak się cieplej zrobi? Mam ale nie po to żeby w niej latem fermentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Tak odchodząc od tematu, to ja w sezonie jesienno-zimowym uwarzę tyle piwa, że mi na resztę roku w zupełności starcza i nie muszę marnować energii swojej i tej z gniazdka, żeby mieć co pić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 narzekacie chyba dla samego sportu, mamy marzec, ja w ten poniedziałek musiałem szyby skrobać na samochodzie a konkurs jest w listopadzie. Starczy jeszcze czasu nastawić desitkę na pwio.org i z gęstwy portera zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Szkoda, że kategoria ogłoszona już praktycznie po sezonie lagerowym. Nie bój. Bracki KPD został ogłoszony nieco ponad miesiąc przed terminem przesyłania piw i było ponad 20 piw w konkursie. Inna sprawa, że tu będą ograniczały frekwencję widełki ekstraktu. Choć z racji, że to porter wagi lekkiej można się jeszcze pokusić o jego uwarzenie. Spokojnie dojrzeje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Wiktor, nie narzekam tylko zastanowiło mnie to Twoje zdanie które poprzednio zacytowałem /wiem że Vettis warzy latem i to tyle/ . W konkursie brać udziału nie będę - nie zdążyłem uwarzyć w tym roku sezonie żadnego lagera, nie mówiąc już o porterze. Zresztą nie po drodze mi z tym stylem. Popieram tą akcję, bo wiem jak Marusia do tego emocjonalnie podchodzi. Konkurs na pewno dojdzie do skutku i w odróżnieniu do tych dwóch poprzednich - nie będzie wtopy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Popieram tą akcję, bo wiem jak Marusia do tego emocjonalnie podchodzi. Oczywiście chciałeś napisać PROFESJONALNIE, prawda? Konkurs na pewno dojdzie do skutku i w odróżnieniu do tych dwóch poprzednich - nie będzie wtopy. Ręczę głową, no, chyba, że tym razem Amber nawali;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 (edytowane) Oczywiście chciałeś napisać PROFESJONALNIE, prawda? To się okaże po wysyłce dyplomów Edytowane 30 Marca 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Gadu gadu, a czas leci. Mam prośbę do Was o info na PW, osoby mające piwo/planujące jeszcze uwarzyć (ostatnia chwila, o ile oczywiście ktoś ma warunki na dolniaki) o pożądanych parametrach, żeby je wysłać na tytułowy konkurs. Planujemy imprezę na tip-top i nie chciałabym, żeby ze względu na późny termin ogłoszenia kategorii się okazało, że nie ma z czego wybierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 (edytowane) Dzięki za dotychczasowo nadesłane PW, jak narazie wszystkie 3 miejsca na pudle zajęte Edytowane 29 Czerwca 2012 przez Marusia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Może nie jestem zbyt kumaty, ale kiedy i gdzie to piwo wysłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 A bo Agnieszka jeszcze nie napisała,to temat o zeszłorocznym konkursie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 to temat o zeszłorocznym konkursie W temacie jest "2012.11.24/25" - więc to zdecydowanie jest tegoroczny. O ile się oczywiście odbędzie, bo chyba Marusia na razie "bada" czy w ogóle ktoś jest chętny na uczestnictwo w konkursie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 I to nawet ja go zakładałem- czas na urlop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się