sp5 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Witam serdecznie o ile może/powinna wzrosnąć temperatura brzeczki w czasie fermentacji , jaki zakres wzrostu jest prawidłowy , a powyżej jakiego należy coś robić(np chłodzić fermentator). Piszę dlatego, być może wcześniej nie zauważyłem tego , lub też przyrost temperatur był odpowiednio mniejszy, mianowicie wczoraj warzyłem Belgijskie Pale Ale na S-33, zadałem drożdże do brzeczki o temperaturze ok 21 stopni, natomiast dzisiaj rano temperatura brzeczki fermentującej wynosiła około 26 stopni(w pomieszczeniu temperatura stała 20 stopni). Czy jest to OK ??? Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 S-33 i tak ostra robota? Ja zauważyłem zmiany o 1-2st. Teraz już nie zaglądam do banioka podczas fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 A mierzyłeś ile spadło BLG w ciągu jednej nocy? Wszystko zależy od ilości brzeczki nastawnej oraz stopnia jej natlenienia, ilości i kondycji drożdży, ale moim zdaniem wzrost o taką temperaturę rzadko się zdarza. ANYWAY JEST OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 A mierzyłeś ile spadło BLG w ciągu jednej nocy? Wszystko zależy od ilości brzeczki nastawnej oraz stopnia jej natlenienia, ilości i kondycji drożdży, ale moim zdaniem wzrost o taką temperaturę rzadko się zdarza. ANYWAY JEST OK Witam BLG początkowe 12,5, ilość 20 litrów, dobrze natleniona(nawet bardzo dobrze), BLG po 24 godzinach spadło do 6 , temperatura cały czas 25 stopni ??? Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 nigdy tym się nie przejmowałem,bo robiłem w dolnych granicach,ale ostatnio robię też belgijskie i wzrost o 3 s C(w styropianie),mam 22,schłodziłem do 20,jednym petem zamrożonym,myślałem ,że bardziej się schłodzi,w domu jest tak koło 18-21. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Ciekawe ile bylo u mnie jak s-33 uwinely się w niecale 40 godz z 14,2 do 5. Z regoly mam naklejony termometr ale tym razem nie pomyslalem. Ale fakt ze w wiadrze musialo być tornado Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 (edytowane) Ot właśnie mam nastawionego witka 11blg i drożdże S-33 temperatura zadania drożdży 24C po 2 godzinach zaczęły pracować jak szalone rurka nie nadążała bulkać no i właśnie temperatura mi wzrosła do 26,5C zastanawiam się czy przenieść do piwnicy w celu schłodzenia czy zostawić tak jak jest? a zapomniałem było bardzo mocno natlenione Edytowane 27 Kwietnia 2012 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Moim zdaniem zdecydowanie przenieść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Dobra fermentator już 2,5 h w piwnicy temperatura 23C jak spadnie do 19 to wtargam go zpowrotem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 A ile masz w tej piwnicy, bo może nie warto go tak co chwilę nosić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 no obecnie mam 11,5C więc trochę za nisko na te drożdże. więc no trudno po noszę sobie najwyżej. Sprawdzam właśnie pomieszczenia inne gdzie będzie gdzieś 17-18C ale na razie bez sukcesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Poczekaj aż spadnie tak gdzieś do 17°C i zaizoluj go czymś (np koc albo karimata). Na jutro i pojutrze zapowiadają 27°C to może trochę temperatura w piwnicy podskoczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się