dori Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Bardzo proszę o trzymanie się tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Na swój sposób było na temat- Autor topica zaproponował aby dyskutować o piwach komercyjnych jako kalibratorach dla piw domowych (o ile dobrze zrozumiałem) ,kolega Elroy odsyła taką dyskusję na Browar.biz, na specyfikę tego forum zwraca uwagę kolega Scooby_brew, moje zdanie jest podobne... Ale zgodzę się że nie ma co wątku pobocznego dalej eksploatować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 zaglądam na forum B.biz acz z dystansem wielkim, bo w dużej mierze (nie większości) składa się ono z frustratów którzy zamiast iść do psychologa odreagowują emocje na forum http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=18936&page=5 Stwierdzenie o tym, że browar.biz tworzą w dużej mierze frustraci jest po prostu... nieprawdziwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wykasz Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 (edytowane) Do wątku pobocznego chciałbym dodać jeszcze jedną rzecz. Specyfikacja dostarcza nam przybliżone granice pewnych parametrów, w których mieścić powinno się piwo by być piwem stylowym. Spróbowałem dokonać graficznej interpretacji tych parametrów i nakreślonych granic, sprowadzając je do postaci grafu, załączone w tym poscie. Nasuwa to ciekawe wnioski odnosnie piw kalibracyjnych jak i samych stylów. Na zamieszczonym grafie naniosłem przypadkowe dane, załóżmy ze to parametry piwa kalibracyjnego. Dokonując oceny piwa, jak już ustaliliśmy wcześniej, sędziowie będą oceniać piwa według tego ściśle określonego wzoru, piwa najbardziej do niego zbliżone otrzymają najlepszą ocenę. Jednak bogactwo parametrów, pozwala zestawić niemal nieskończona liczbę rożnych ich kombinacji, tworząc wiele różnych piw, wciąż mieszczących się w granicach gatunku. Stosowanie piwa kalibracyjnego, to z grubsza założenie, że to właśnie piwo jest najlepszym przykładem tego stylu, jednak taka ilość parametrów pozwala na różne ich dobieranie, tworząc różne piwa, nie rzadko wybitne. A więc są miliony kombinacji, z których kilka da wyjątkowe, smaczne piwa, wciąż mieszczące się w granicach stylu, choc o diametralnie rożnych parametrach od wybranego piwa kalibracyjnego. Przykładem jest graf 2, gdzie zaznaczyłem (kolorem czerwonym) inne przykładowe piwo o innych parametrach, które mimo to jest piwem wysokiej jakości. Wniosek jest prosty. Zastosowanie piwa kalibracyjnego w konkurach piwnych nie powinno mieć miejsca, bowiem powoduje, iż wyższe noty osiągają piwa zbliżone do wzoru, a nie piwa zgodne ze stylem, o wybitnym smaku i aromacie, ale o parametrach innych niż piwo kalibracyjne. W konkursach powinno się korzystać ze specyfikacje danego stylu i oceniać piwa zgodnie z jej wytycznymi. Oczywiście wymaga to sporego doświadczenia. Oczywiście nie dyskwalifikuje to idei piwa kalibracyjnego jako tako, bowiem jego stosowanie jest uzasadnione w przypadku młodych piwowarów takich jak ja, by określić jak ma się mój produkt do przykładowych piw z danego stylu. Grafy są tylko przybliżeniem, prostą reprezentacja parametrów stylu by unaocznić pewne fakty. Opracowane zostały na podstawie specyfikacji Pilsa Bohemskiego. Prezentują przykładowe, zmyślone parametry dwóch piw. Edytowane 16 Lipca 2010 przez wykasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 spróbuj zrobić te grafy na planie koła, to będą dużo czytelniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 zaglądam na forum B.biz acz z dystansem wielkim' date=' bo w dużej mierze (nie większości) składa się ono z frustratów którzy zamiast iść do psychologa odreagowują emocje na forum http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=18936&page=5[/quote'] Stwierdzenie o tym, że browar.biz tworzą w dużej mierze frustraci jest po prostu... nieprawdziwe. Mimo, że na browar.biz są w dużej mierze frustraci np. Kopyr, Jacer, Darko, Stasiek69, Infam, Mwa, Anteks, Jkocurek, Przemo70 itd... To akurat dział piwo konkretnie jest bardzo dobry i często z niego korzystam w celu uzyskania opinii o jakimś piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 (edytowane) Nie wskazałem nikogo personalnie i dystansuję się od powyższej oceny. Miałem na myśli osoby autorytatywnie stwierdzające że piwo domowe w najlepszym przypadku będzie pijalne (acz jest to poddawane w wątpliwość) ale z piwami z dużych browarów nie może być porównywane smakowo, smak piwa zależy od miejsca wytworzenia, a nie receptury, ewentualnie udowadniające że wiedzą lepiej co jest napisane na etykietce którą mam przed sobą... Ewentualnie mieszające z błotem kolegę Scooby_brew, tylko dlatego że jest z innego kraju. Moje zdanie jest niewątpliwie subiektywne, być może mylne, ale na podstawie moich doświadczeń i obserwacji takie mam, może się zmieni kiedyś. Być może osoby o których napisałem stanowią małą mniejszość, ale bardzo irytującą i bardzo zauważalną. PS przepraszam wszystkich użytkowników forum Browar.biz (do których i ja się zaliczam) którzy poczuli się urażeni moją opinią, jak zaznaczyłem osoby o których wspomniałem stanowią mniejszość, acz niestety zauważalną. Edytowane 16 Lipca 2010 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Wniosek jest prosty. Zastosowanie piwa kalibracyjnego w konkurach piwnych nie powinno mieć miejsca, bowiem powoduje, iż wyższe noty osiągają piwa zbliżone do wzoru, a nie piwa zgodne ze stylem, o wybitnym smaku i aromacie, ale o parametrach innych niż piwo kalibracyjne.W konkursach powinno się korzystać ze specyfikacje danego stylu i oceniać piwa zgodnie z jej wytycznymi. Oczywiście wymaga to sporego doświadczenia. W 100% się zgadzam. Bardzo fajnie i rzeczowo uargumentowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Odpowiadając na propozycję Jejskiego - nie będziemy tworzyć takiego działu. Piwo.org to portal stricte piwowarski Jak dobrze za argumentował Kopyr. Na browar.biz dział ocen piw jest bardzo zaawansowany i dobrze prowadzony eh, chyba miałeś rację, bo jakoś nikt nie pisze recenzji na temat piw "komercjalnych" w temacie: http://www.piwo.org/forum/t3436-Degustacja-piw-przemyslowych-%26-rzemieslniczych.html Widocznie nikt ostatnio nie kupił Okocima albo Warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Ale tu nie chodzi tylko o piwa komercyjne . Chodzi o piwa egzotyczne , piwa mało znane lub nie znane w kraju . Ktoś kto pił Amarillo czy Raging Bitch z Flying Doga wie o czym mówię . Dla mnie przyjemnością byłoby poznać piwa warzone przez tutejszych użytkowników i dyskusja o tym , ale nie jest to łatwe . Ale jak bestem na wycieczce we Włoszech i spotykam coś nowego - nieznanego - czemu o tym nie podyskutować . Piwo to piwo , nie można stwierdzić , że tylko domowe jest cudowne . Jest mnóstwo mini i mikrobrowarów , mnóstwo marek na świecie robiących piwa ciekawe . Czemu tak wszyscy boją się o tym rozmawiać , oceniać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Czemu tak wszyscy boją się o tym rozmawiać , oceniać ? Nie jest to kwestia strachu, czy innych niemiłych uczuć Jak już wspomniałem, takie zmiany nie byłyby na ten moment naturalne i zgodne z formułą strony i na pewno nie ma przygotowanego pod to gruntu. Ten rok to kwestia rozwinięcia piwowarstwa rzemieślniczego i tutaj będzi kładziony pewien nakład pracy. Jeżeli naturalnie rozwinie się to o piwowarów z zagranicy, to owszem, ale nie na siłę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) Ja cały czas uważam , że piwo to piwo i trzeba jes traktować jako całość . Dobre i złe , polskie i zagraniczne , przemysłowe i domowe . Wtedy formułą będzie zgodna z nazwą witryny . Ale już może skończę się mądrzyć , bo dostanę po uszach że żółtodziób miesza Edytowane 6 Maja 2013 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Ale przecież możesz sobie oceniać do woli na browarbiz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 No ale problem polega na tym , że tam pojawienie się nowego użytkownika to pożywka dla trolli którzy traktują innych jak śmieci .( czytałem na jakimś blogu Marka z Piwoteki i właśnie to samo dokłądnie im wytknął ) Atmosfera nie do zaakceptowania . Ale ok - kończę drążenie tematu . Elroy wyjaśnił mi sprawę i tyle . coder 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się