adamsky Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Czekaj,,, jeśli chcesz zacierać to czemu zestaw surowców z ekstraktem słodowym? Co do sprzętu to termometru brakuje. Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez adamsky tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Czekaj,,, jeśli chcesz zacierać to czemu zestaw surowców z ekstraktem słodowym? Co do sprzętu to termometru brakuje. ? hej, już poprawiłem . Masz na myśli normalny termometr do mierzenia temperatury cieczy? Jeśli tak to takowy posiadam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Oprócz termometru ze skalą do 100 lub 110 st. C, brakuje jeszcze jednej ważnej rzeczy przy zacieraniu: - filtratora z oplotu - lub kadzi filtracyjnej Przydałaby się jeszcze waga do odmierzania potrzebnej ilości surowców, ale jeśli kupujesz gotowe zestawy to można ten punkt pominąć. Co do garnka to wszystko zależy od tego jakie warki chcesz warzyć. Generalnie pojemność garnka powinna być o ok. 30% wieksza od pojemności warki. polecam zajrzeć tutaj i tutaj Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez wizi tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Czyli: 1) Pojemnik fermentacyjny (fermentor) 31l + kranik + rurka z uszczelką (35zł) 2) Pojemnik fermentacyjny (fermentor) 31l z pokrywą (22,18zł) 3) Kapsle miękkie 26 mm, złote - 100 sztuk (5,10zł) 4) Kapslownica stołowa z systemem blokującym (127zł) 5) Cylinder pomiarowy 150ml (13,48zł) 6) Areometr (Ballingomierz) 0-23Blg (13,00zł) 7) Nadwęglan sodu - aktywny tlen -100g (4,50zł) 8) Rurka do rozlewu z zaworkiem grawitacyjnym (11,88zł) 9) Wężyk igielitowy do rozlewu 2m (6,02zł) 10) Tradycyjne mieszadło piwowarskie 52cm (12,58zł) 11) Szczotka do mycia butelek 12) garnek emaliowany. 30l 13) filtrator z opłotu Chyba wszystko, co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 A jal zamierzasz chłodzić ? tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 PITER, - a jakie rozwiązania mam do wyboru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Chłodnica zanurzeniowa ; przepływowa albo najprostsze wanna lub balkon tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 w takim razie będzie albo wanna albo balkon, czyli tutaj przyoszczędzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Wadą tego rozwiązania jest to że im dłuższe chłodzenie tym większa szansa na złapanie infekcji tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 może za jakiś czas dam radę kupić chłodnię zanurzeniową. Póki co muszę podjąć te ryzyko . A ty Piter korzystasz z takiej chłodni zanurzeniowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Tak po 24 warkach chłodzonych na balkonie w końcu zrobiłem chłodnice zanurzeniową tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matekk Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Jestem po etapie zakupów pod zacieranie i od siebie dodam, że przyda się jeszcze: - wężyk silikonowy (do filtracji) - jodowy wskaźnik skrobi - nie jest absolutnie konieczny, można zacierać z zapasem tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Jestem po etapie zakupów pod zacieranie i od siebie dodam, że przyda się jeszcze: - wężyk silikonowy (do filtracji - jodowy wskaźnik skrobi - nie jest absolutnie konieczny, można zacierać z zapasem Dzięki Który z tych dwóch? http://www.homebrewing.pl/advanced_search_result.php?keywords=w%EA%BFyk+silikonowy&x=0&y=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matekk Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Dzięki Który z tych dwóch? http://www.homebrewi...ikonowy&x=0&y=0 Ja mam o średnicy wewn. 10 mm - wtedy dobrze wchodzi na kranik. Mam metrowy wężyk i spokojnie wystarczy. tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 (edytowane) Które piwo na start będzie najlepsze waszym zdaniem? =%2F163929%2F164395%2F183249&grupa_rek[6]=&ngrp=&sortuj=#183249"]http://www.browamator.pl/katalog.php?grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249&grupa_rek[6]=&ngrp=&sortuj=#183249 Edytowane 1 Września 2013 przez tkaa85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Popraw link. U mnie nie działa. Pokazuje się cały browamator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Wszystko zależy od tego jakie piwo lubisz . Jeśli nie masz śrutownika kup zestaw z zesrutowanymi słodami . Nie wiem jakie masz warunki ale zwróć uwagę na temperaturę fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Popraw link. U mnie nie działa. Pokazuje się cały browamator. Spróbuj: Zakładla PIWO, a potem zakładka ZESTAWY SUROWCÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Mały wybór piw górnej fermentacji - na Twoim miejscu brałbym to: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Brown_Ale_-_zestaw_surowcow_wersja_srutowana&przedm=1412197&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249%2F1594578%2F6931349&sortuj=kod albo zmieniłbym sklep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin3991 Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 (edytowane) Wg mnie nie warto na początek inwestować w wężyk silikonowy, kup igielitowy do spożywki, 5 razy tańszy, na tym etapie produkcji różnicy (poza finansową) nie odczujesz. Edytowane 1 Września 2013 przez marcin3991 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rpaloha Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Hey czytam post "Napisano 15 kwiecień 2012 - 19:31" ponad rok to samo? na pewno brak termometru, chyba że kolega ma bardzo wrażliwy łokieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 [quote name='rpaloha' timestamp='1378081916' post='224501' Hey czytam post "Napisano 15 kwiecień 2012 - 19:31" ponad rok to samo? na pewno brak termometru, chyba że kolega ma bardzo wrażliwy łokieć tak, mam bardzo czuły łokieć . Mam 2 termometry w domu. Wątek zacząłem rok temu, później przyszło jakieś zwątpienie we własne siły. Obecnie będziemy warzyli w 3 osoby więc koszty się zmniejszą no i więcej będzie można wyprodukować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Zdecydowałem się na zmianę sklepu jeśli chodzi o zestawy słodów. http://www.homebrewing.pl/zestawy-surowcow-c-45.html Które z piw będzie najprostsze do zrobienia? Najlepiej na start jakieś jasne i nie pszeniczne! Z góry dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 może zapytam trochę inaczej. Które piwa się łatwiej robi? Z górnej czy dolnej fermentacji. pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 górnej fermentacji górnej fermentacji, bo potrzebują temp w okolicach 18°C - 21°C piwa dolnej fermentacji wymagają niższej temperatury, a nie każdy ma warunki żeby taką temperaturę uzyskać na początek weź Pale Ale, to jest chyba najprostsze piwo na początek - łatwo się je zaciera i nie wymaga długiego leżakowania (można szybko wypić) tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się