Skocz do zawartości

Przygotowania: czyli rozmyślania o pierwszej warce


tkaa85

Rekomendowane odpowiedzi

Oprócz termometru ze skalą do 100 lub 110 st. C, brakuje jeszcze jednej ważnej rzeczy przy zacieraniu:

- filtratora z oplotu

- lub kadzi filtracyjnej

 

Przydałaby się jeszcze waga do odmierzania potrzebnej ilości surowców, ale jeśli kupujesz gotowe zestawy to można ten punkt pominąć.

 

Co do garnka to wszystko zależy od tego jakie warki chcesz warzyć. Generalnie pojemność garnka powinna być o ok. 30% wieksza od pojemności warki.

 

polecam zajrzeć tutaj i tutaj

Edytowane przez wizi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli:

1) Pojemnik fermentacyjny (fermentor) 31l + kranik + rurka z uszczelką (35zł)

2) Pojemnik fermentacyjny (fermentor) 31l z pokrywą (22,18zł)

3) Kapsle miękkie 26 mm, złote - 100 sztuk (5,10zł)

4) Kapslownica stołowa z systemem blokującym (127zł)

5) Cylinder pomiarowy 150ml (13,48zł)

6) Areometr (Ballingomierz) 0-23Blg (13,00zł)

7) Nadwęglan sodu - aktywny tlen -100g (4,50zł)

8) Rurka do rozlewu z zaworkiem grawitacyjnym (11,88zł)

9) Wężyk igielitowy do rozlewu 2m (6,02zł)

10) Tradycyjne mieszadło piwowarskie 52cm (12,58zł)

11) Szczotka do mycia butelek

12) garnek emaliowany. 30l

13) filtrator z opłotu

 

Chyba wszystko, co?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem po etapie zakupów pod zacieranie i od siebie dodam, że przyda się jeszcze:

- wężyk silikonowy (do filtracji

- jodowy wskaźnik skrobi - nie jest absolutnie konieczny, można zacierać z zapasem

 

Dzięki

Który z tych dwóch?

http://www.homebrewing.pl/advanced_search_result.php?keywords=w%EA%BFyk+silikonowy&x=0&y=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mały wybór piw górnej fermentacji - na Twoim miejscu brałbym to:

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Brown_Ale_-_zestaw_surowcow_wersja_srutowana&przedm=1412197&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249%2F1594578%2F6931349&sortuj=kod

albo zmieniłbym sklep.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie nie warto na początek inwestować w wężyk silikonowy, kup igielitowy do spożywki, 5 razy tańszy, na tym etapie produkcji różnicy (poza finansową) nie odczujesz.

Edytowane przez marcin3991
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hey czytam post "Napisano 15 kwiecień 2012 - 19:31" ponad rok to samo? na pewno brak termometru, chyba że kolega ma bardzo wrażliwy łokieć

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[quote name='rpaloha' timestamp='1378081916' post='224501'

Hey czytam post "Napisano 15 kwiecień 2012 - 19:31" ponad rok to samo? na pewno brak termometru, chyba że kolega ma bardzo wrażliwy łokieć

 

tak, mam bardzo czuły łokieć ;). Mam 2 termometry w domu.

Wątek zacząłem rok temu, później przyszło jakieś zwątpienie we własne siły. Obecnie będziemy warzyli w 3 osoby więc koszty się zmniejszą no i więcej będzie można wyprodukować ;).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

górnej fermentacji

 

górnej fermentacji, bo potrzebują temp w okolicach 18°C - 21°C

piwa dolnej fermentacji wymagają niższej temperatury, a nie każdy ma warunki żeby taką temperaturę uzyskać

 

na początek weź Pale Ale, to jest chyba najprostsze piwo na początek - łatwo się je zaciera i nie wymaga długiego leżakowania (można szybko wypić)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.