Skocz do zawartości

Browar domowy Pół Szatana


Rekomendowane odpowiedzi

Mam, ale taką z podziałką co 10 gramów. Zważyłem kiedyś, że garść chmielu to około 30 gramów i tego się trzymam. Jak potrzebuję dokładniejszych pomiarów to rozsypuję całą paczkę na płaski talerz i oddzielam potrzebne części. Browar to nie apteka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #8 Koźlak

 

21.03.2013 zlany na cichą. Miało być lagerowanie w temperaturach bliskich zeru, lecz z powodu dużych mrozów fermentor stał w około 5-7 stopniach. Odfermentował do 5 blg.

29.03.2013 - 22 litry rozlane do butelek z dodatkiem 120 gramów cukru.

 

 

 

Warka #9 Weizenbock

 

Surowce:

  • Słód pszeniczny Strzegom 4 kg,
  • Słód monachijski typ I Strzegom 1,5 kg,
  • Słód Carahell Weyermann 0,4 kg,
  • Chmiel Magnum 14,5%, granulat, 15 gramów,
  • Chmiel Lomik 4,4%, granulat, 20 gramów,
  • Drożdże Safbrew WB-06.

Start: 29.03.2013

 

 

Zacieranie:

W 21 litrach wody.

  • 25 min około 44ºC,

I tu mała komplikacja. Podczas podgrzewania do 55 stopni poczułem, że słód przykleił się do dna. Zatrzymałem grzanie w 50 stopniach, a taka temperatura nie wpływa dobrze na pianę. Trwało to około 20 minut. Po przemyciu garnka kontynuowałem zacieranie.

  • 30 min około 63ºC,
  • 45 min około 72ºC,
  • mash out 78ºC.

Filtracja i wysładzanie:

Do chmielenia zebrałem 28 litrów brzeczki.

 

Gotowanie:

70 minut

  • 15 gramów Magnum na 60 minut,
  • 20 gramów Lomik na 10 minut.

Wyszło 18 litrów o gęstości 17,5 blg. Celowałem w 20 litrów, ale trochę wylało się podczas doprowadzania do gotowania oraz przelewania do fermentora.

 

Drożdże zadałem wczoraj wieczorem i dzisiaj już pracują. Fermentor stoi w 18ºC.

Edytowane przez PolSzatana
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 Sticke Alt

 

Surowce:

  • Słód pilznański Strzegom 2 kg,
  • Słód monachijski typ I Strzegom 2 kg,
  • Słód Carared Weyermann 0,4 kg,
  • Chmiel Hallertauer Hersbrucker 4,2%, granulat, 30 gramów,
  • Chmiel Spalt Select 5%, granulat, 50 gramów,
  • Drożdże Safbrew S-33.

Start: 31.03.2013

 

 

Zacieranie:

W 12 litrach wody.

  • 30 min około 62-64ºC,
  • 30 min około 71-73ºC,
  • mash out 78ºC.

Filtracja i wysładzanie:

Do chmielenia zebrałem 25 litrów brzeczki.

 

Gotowanie:

60 minut

  • 50 gramów Spalt Select na 60 minut,
  • 30 gramów Hallertauer Hersbrucker na 10 minut.

Otrzymałem ponad 17 litrów o gęstości 14blg. Drożdże zadam jak się uwodnią. Będą pracować w temperaturze 18-20 stopni.

Edytowane przez PolSzatana
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #9 Weizenbock

13.04.2013 rozlane do butelek z dodatkiem 135g cukru. Odfermentowało do 3,5blg. Wyszło 35 butelek.

 

 

Warka #10 Sticke Alt

13.04.2013 przelane na cichą. Do tej pory odfermentowało do 4blg.

Edytowane przez PolSzatana
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #11 Piwo z resztek.

 

Surowce:

  • Słód pilzneński Strzegom 1,5 kg,
  • Słód monachijski typ I Strzegom 1,5 kg,
  • Słód pszeniczny Strzegom 1 kg,
  • Słód Carahell Weyermann 0,1 kg,
  • Chmiel Magnum 14,5%, granulat, 20 gramów,
  • Chmiel Lubelski 2011 3,9%, granulat, 30 gramów,
  • Drożdże Safbrew S-33 (gęstwa po #10).

Start: 19.04.2013

 

 

Zacieranie:

W 12 litrach wody.

  • 30 min około 62-64ºC,
  • 30 min około 71-73ºC,
  • mash out 78ºC.

Filtracja i wysładzanie:

Do chmielenia zebrałem ponad 25 litrów brzeczki.

 

Gotowanie:

60 minut

  • 20 gramów Magnum na 60 minut,
  • 30 gramów Lubelskiego na 10 minut.

Otrzymałem ponad 18 litrów o gęstości 14blg. Dolałem wody do 19 litrów. Gęstość powinna wyjść coś około 13blg i w taką celowałem. Drożdże już ładnie pracują. Temperatura fermentacji około 18ºC.

 

Nie wiem co zrobić z wysokim odparowaniem podczas gotowania. Podczas godzinnego wyparowuje ponad 6-7 litrów brzeczki. Z kolei jeśli dłużej będę wysładzał to mogą się nieprzyjemne rzeczy wypłukać z młóta. Winą jest zapewne robienie warek 20 litrowych w garnku 50 litrowym. Na początku grzałem w kuchni, więc potrzebna była duża średnica garnka. Teraz, mając taboret gazowy sprawia to niewielki problem. Na jesień będę musiał i tak kupić nowy garnek, ponieważ obecnie warzę na pożyczonym. Będę musiał rozważyć - albo zwiększam wybicie albo kupuję garnek 30 litrowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #12 Witbier.

 

Surowce:

  • Słód pilzneński Strzegom 2 kg,
  • Płatki pszenne 1,4 kg,
  • Płatki owsiane 0,4 kg,
  • Chmiel Lomik 4,4%, granulat, 30 gramów,
  • Kolendra 10 g,
  • Curacao 10 g,
  • Drożdże Brewferm Blanche.

Jest to lekko zmodyfikowany zestaw z HB.

 

 

Start: 26.04.2013

 

 

Zacieranie:

W 7 litrach wody skleikowałem płatki pszenne i owsiane. Następnie dolałem 5 litrów wody i dodałem słód pilzneński.

  • 60 minut 62-64ºC,
  • 50 minut 71-73ºC (przez niecałe 10 minut temperatura była poniżej 70ºC),
  • mash out 78ºC.

Filtracja i wysładzanie:

Do chmielenia zebrałem 25 litrów brzeczki. Sama filtracja szła dość opornie, ale ciągle - spływał litr brzeczki na 4 minuty.

 

 

Gotowanie:

60 minut

  • 30 gramów Lomika na 60 minut.
  • 10 gramów kolendry i 10 curacao na 5 minut.

W zestawie surowców zamiast Lomika było 20 gramów Marynki. Niestety gdzieś mi ta mała paczka zginęła co zauważyłem tuż przed gotowaniem i musiałem dodać to co miałem.

 

 

Przy tej warce gotowałem mniej intensywnie i otrzymałem 21 litrów o gęstości 11blg. Uwodnione drożdże zadałem następnego dnia rano. Fermentor trzymam w temperaturze około 20ºC.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 Sticke Alt

1.05.2013 - 15 litrów rozlane do butelek. Powinno być 17 litrów, ale przy przelewaniu do wiadra z kranikiem fermentor się dość znacznie poruszył i około 2 litry piwa wymieszało się z drożdżami.

Odfermentowało do 3,5 blg.

 

 

Warka #11 Piwo z resztek.

2.05.2013 - zlane na cichą. Do tej pory odfermentowało do 3,5 blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #11 Piwo z resztek.

11.05.2013 rozlane do butelek. Wyszło 17,5 litra, 3blg. Dodałem 125 gramów cukru rozpuszczonego w 0,5 litra wody.

 

Warka #12 Witbier.

8.05.2013 zlany na cichą. 2,5blg.

12.05.2013 rozlany do butelek. Wyszło równe 20 litrów, blg bez zmian. Dodałem 150 gramów cukru rozpuszczonego w 0,5 litra wody.

 

Na chwilę obecną brak bliższych planów związanych z nowymi warkami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.