Undeath Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) Zlałem warkę 257.1 Amerykańską Pszenicę do 40*0,5l butelek przy 2,6 blg - 1.010 FG. Fajna marakuja wyszła piwo jest bardzo przyjemne, idealne pod ludzi na wesele. Nawet mi go trochę szkoda ale co tam Do tego zlałem na cichą warkę 257.2 Amerykańską Pszenicę dostała po 50 g Cascade PL i Chinook PL. Jutro się biorę za Lite Rye APA. Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Zlałem dzisiaj Warkę 258 Lite Rye APA Wiadro I na SDS - dodałem 30 g Columbusa i 30 g Simcoe - wyszło 3,8 blg więc jakieś 1,6% nie jest źle choć myślałem, że jeszcze płycej zejdzie. Wiadro II - na Conankach - 25 g Simcoe, 25 g Citry i 25 g Mosaica - przy 3,8 blg tak samo Siury goryczkowe ładnie pachnące, te na Conanach delikatnie siarkowe. Postoją 5 dni i do kega Szkoda, że upałów nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Machina Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 70C -64C- 2h Mógłbyś pokrótce wytłumaczyć? Słód wrzucany do temp. 70 stopni i się ochładza z czasem do 64? Dobrze panimaju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 pewnie ustawia 70 i dalej niech sie studzi jak chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 70C -64C- 2h Mógłbyś pokrótce wytłumaczyć? Słód wrzucany do temp. 70 stopni i się ochładza z czasem do 64? Dobrze panimaju? Dokładnie Z czasem temperatura schodzi, a co się miało zatrzeć to się zatarło. Normalnie zacieram 60' tutaj coś robiłem pewnie w trakcie stąd czas się wydłużył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Machina Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Dzięki za odpowiedź Bardzo fajne i pouczające zapiski, na razie przestudiowałem jakieś 50 warek wstecz i podpatrzyłem kilka receptur na teraz i wiele "w przyszłości", a boję się co to będzie jak przeczytam wszystkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zlałem warkę 254 Imperialny Porter wyszło 7*0,5l i 39*0,33l butelek przy 7,6 Blg - 1,030 FG. Prawie 9% Piwko bardzo fajnie się zapowiada, jest pełne i krągłe, goryczka dość duża jak na 36 IBU. Niemniej jednak piwo wszyło całkiem dobrze i nawet alkohol jest dobrze zakryty. Teraz leżakowanie 2-3 miesiące, na lato się otworzy butelkę zobaczyć co tam natworzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zlałem właśnie do kega warkę 257.2 Amerykańską pszenicę wyszło 18,5l do kega przy 2,6 blg -1.010FG - tak samo jak poprzednie wiadro. Jest dobrze może nie ma mocy jak na amerykańskich chmielach, ale pachnie bardzo przyjemnie owocowo. No to na weekend się zobaczy co tam narobiłem w tym AW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Zlałem dzisiaj do kegów i kilku butelek warkę 258 Lite Rye APA: Wiadro I na SDS - 18,5l do kega i 5*0,5l 1*0,33l butelek przy 3,4 blg -1.013FG. Aromat ładny trochę cytrusów sporo ziołowości z Columbusa, ale też lekka skarpeta z niego chyba... A rocznik 2016 ;/ Mniejsza z tym, w smaku jest wodniste i dość goryczkowe, kurde brakuje trochę tej pełni co w 1:100 i mam 2% alko jednak w nim Ale będzie czym gasić pragnienie. Wiadro II na Conanach - 18,5l do kega i 10*0,5l butelek przy 3,4 blg - 1.013FG. Aromat lepszy, cytrus, marakuja, mango owocowo ładnie. Jednak z smakiem jest średnio wychodzi delikatne mydełko. Piwo jest trochę pełniejsze niż na SDS, ale też bardziej goryczkowe oraz mętne jak NEIPA wiadomo drożdże. Mam nadzieje, że to mydełko zejdzie Pewnie kega otworzę z Conanami najpierw na majówkę. Nie do końca jest to 1:100 jednak. Wydaje mi się, że w oryginale były wrzucone żytnie karmele i to tak 50%. Czekam na gaz wyciągnę wnioski i latem na HotHeadach coś podobnego zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zlałem na cichą warkę 259 AIPA: Wiadro I - 21 litrów z dodatkiem 125 g Citry. Wiadro II - 19 litrów z dodatkiem 25g Mosaica, 50 g Citry i 50 g Equinoxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Planuje rowniez zrobi z lekkei apa cos w stylu 1na100, Czeslaw Dzielak w swoim grodziskim pelnie podbijal carapilsem dal go 10%, zastanawiam sie zeby w swojej recepturze tez go uzyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Zlałem dzisiaj warkę 259 AIPA: Wiadro I do 8*0,5l butelek i 18l do kega przy 4,15 blg - 1.016 FG. Dała radę Citra jest mega cytrusowo i owocowo Wiadro II do kega 18l blg takie samo. Tutaj jest delikatnie inaczej, miałem małą próbkę ale też ciekawie owocowo z przechyleniem w tropiki i lekką żywicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) 09.05.2017warka 260 BIPA (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pilzneński - 10 kg Wyermann Carafa III - 0,35 kg Wyermann Caraaroma - 0,215 kg Strzegom czekoladowy 400 - 0,2 kg Wyerman jęczmień palony 0,15 kg Chinook PL 10% - 50 g Azzaca 14% - 45 g Citra 12% - 45 g Ahtanum 3,4% - 45 g Magnum szyszka od kolegi zakładam 13% 2016 zbiór - 45 g Cicha: Azzaca, Equinox, Ahtanum i Citra Drożdże: Obydwa wiadra WLP090 San Diego super około 140ml gęstwa. Śrutowanie: 10,715 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 36l 64C- 55' 10' - 74C mash out WYSŁADZANIE:10+10+8 = około 28 litrów z korektą 8 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH GOTOWANIE 60': FWH Magnum szyszka 45 g 30' Chinook PL 20 g 5' Citra, Azzaca i Ahtanum po 15 g 0' w 65C - po 30g Citra, Azzaca, Ahtanum i Chinook PL Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 40l o gęstości 15,4 blg przy wydajności 68% oraz IBU 54 Odczyt z refraktometru: 16 Brix SG: OG - 1.063 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 30 minut około 150 litrów. FERMENTACJA: 260.1 Azzaca + Equinox 21 litrów Planowana burzliwa:18C - 22 dni Cicha - 7 dni 17C z 55 g Azzaca i 50 g Equinox FG - 1.015 wiadro I 260.2 Ahtanum i Citra 19 litrów Planowana burzliwa: 18C - 22 dni Cicha - 7 dni 17C z po 55 g Citra i Ahtanum FG - 1.015 wiadro II [EDIT] 31.05.2017 Dzisiaj zlałem warkę 260 BIPA jedno wiadro z Azzaca 55 g i Equinoxem 50 g to 21 litrów, drugie Citra i Ahtanum po 55 g na 19 litrów. Nie wiem kiedy zlałem do kegów przy 3,7 blg -1.015. - Czas pracy 7 h DEGUSTACJA: Recenzja Pigmei wersja 260.1: BLACK IPA Wygląd: Barwa czarna nieprzejrzysta, przy dnie refleks brązowy, raczej klarowne, piana beżowa, gęsta, na dwa palce, bardzo ładna i się utrzymuje długo. Aromat: Od chmielu - Przede wszystkim owoce tropikalne a na drugim planie trochę cytrusa, ogólnie bardzo intensywnie czuć dojrzałym mango. Od słodów - biszkopt, słodkawy ciastowy zapach, czuć troszeczkę palonki.Dobrze się to komponuje. Smak:Słodki, czekoladowy z lekką nutą kawy, chmielowość czuć a goryczka bardzo przyjemna i krótka na poziomie raczej niskim. Pomimo słodkiego smaku, dzięki wodnistej teksturze i goryczce piwo zyskuje wytrawny finisz i bardzo przyjemnie się je pije. Nagazowanie jest git - niskie do średniego, jak dla mnie idealne. Ogólnie: Smakuje mi. Nie jest to Black IPA z tych co są czarne a smakują jak białe - zresztą nie jestem zwolennikiem tego podejścia. Piwo ma dobrą podbudowę słodową i wyczuwalne są w nim wyraźne ciemne nuty które dobrze balansują z chmielem. Ani to ani to nie dominuje tylko się uzupełnia. Fajne piwo w moim typie. Edytowane 27 Lipca 2017 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 Na fejsiku zrobiłem porównanie (bo tak mi było wygodniej) warki 258 Lite Rye APA, o które byłem kilkukrotnie proszony. Więc jak kogoś interesuje to: https://www.facebook.com/browarundeath/posts/262584974149791 A jak ktoś nie ma FB, a go interesuje to bez logowania też da rade zobaczyć post No ewentualnie prze kleje tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 (edytowane) 19.5.2017warka 261 Witbier (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pilzneński - 2,5 kg pszenica niesłodowana - 2 kg Cukier Biały - 0,2 kg Perle 7% - 35 g Curacao 20 g Kolendra 15g Skórka pomarańczy trzymana w cukrze - 5 g Drożdże: FM20 Białe Walonki rozbujane w starterze. Śrutowanie: 4,5 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 14l 66C - 60' 10' - 74C mash out WYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów bez korekty pH GOTOWANIE 60': FWH 25 g Perle 5' Perle 10 g oraz 15 g kolendry, 20 g Curacao i cholera wie (z 5g) skórki pomarańczy Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 11 blg przy wydajności 62% oraz IBU 21 1 litr na startery Odczyt z refraktometru: 11,5 BrixSG: OG - 1.044FG - 1.0?? Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 25 minut około 100 litrów. FERMENTACJA: Planowana burzliwa:18C - 14 dni i do kega [EDIT] 25.06.2017 W trakcie zlałem warkę 261 Witbier do kega 18,5l i 7 butelek 0,5l przy 3,4 blg -1.013 FG. Pachnie i smakuje dobrze. - Czas pracy 5,5 h DEGUSTACJA: Całkiem dobre piwo, orzeźwiające i dość stylowe. Choć następnym razem ciut więcej kolendry bym dał A tak w sumie nie ma co opisywać spity szybko był ten witek Edytowane 27 Lipca 2017 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 (edytowane) Skórka pomarańczy trzymana w cukrze - 5 g Ale jak w cukrze, tak na sucho czy rozpuszczonym? I co to ma na celu ? Edytowane 19 Maja 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Skórka pomarańczy trzymana w cukrze - 5 g Ale jak w cukrze, tak na sucho czy rozpuszczonym? I co to ma na celu ? Ścieram pomarańcze skórkę bez albedo, ładuje to słoika z cukrem - dla konserwacji, trzymam miesiąc. W tym czasie to pięknie puszcza olejki i sok, przez co aromat po dodaniu do brzeczki ładniej przechodzi moim zdaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Nie miałeś problemów z zatarciem przy takim zasypie? Widzę, że nie kleikujesz pszenicy, nie ma przez to żadnych problemów? Ostatnio jak robiłem witbiera to przez 2h nie chciał mi się skubany zatrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Nie miałeś problemów z zatarciem przy takim zasypie? Widzę, że nie kleikujesz pszenicy, nie ma przez to żadnych problemów? Ostatnio jak robiłem witbiera to przez 2h nie chciał mi się skubany zatrzeć Żadnych problemów nic a nic. Nawet powiem Ci miałem jodowy wskaźnik na stanie (przeterminowany rok ( oj tam oj tam znajomy mówił że nie mają terminu) i sprawdziłem) chlapnąłem i po 50 minutach było negatywnie czyli zatarło się wszystko Więc polecam dobre słody ogólnie i nie ma z tym problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 21 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Ok dzięki za odpowiedź, następnym razem spróbuje tak samo, tylko zamiast słodu ze Strzegomia coś innego wezme to może nie będzie problemów z zatarciem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Ok dzięki za odpowiedź, następnym razem spróbuje tak samo, tylko zamiast słodu ze Strzegomia coś innego wezme to może nie będzie problemów z zatarciem No czasem tak jest, że trafiają się słabiej enzymatyczne partie słodów i nic na to nie poradzisz. Też raz miałem problem z zatarciem tej pszenicy - dośrutowałem wtedy 200g jakiegoś innego słodu bazowego, dodałem i po 15 minutach było zatarte. Więc polecam taką metodę w razie wpadki Glingorth 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Pszenicę kupowałeś on-line? Pytam bo mam dostęp do pszenicy od gospodarza, ale nie wiem czy taką po żniwach można od razu do gara ładować czy trzeba jakoś specjalnie przygotować. Nie licząc śrutowania oczywiście. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 (edytowane) Pszenicę kupowałeś on-line? Pytam bo mam dostęp do pszenicy od gospodarza, ale nie wiem czy taką po żniwach można od razu do gara ładować czy trzeba jakoś specjalnie przygotować. Nie licząc śrutowania oczywiście. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Od rolnika mam Bez różnicy taka pszenica od niego, a ta co dostaniesz w sklepach piwowarskich. Ogólnie przez neta to się nie opłaca zamawiać tutaj za worek 20 kg płacę 15 zł Na ziarno od rolnika trzeba uważać bo jak jest świeże to jest za wilgotne i może spleśnieć. Brać ziarno leżakowane już najlepiej. Patrz też na ziarno czy nie ma dziwnych nalotów, bo takie spleśniałe to o kant dupy rozbić. Ważne też jest też sprawdzenie ziarna pod kątem różowych nalotów - grzyby fusarium, które mogą powodować gushing w piwie, Kolejna rzecz to zanieczyszczenia - dobrze jest wybrać większe kamienie, kukurydzę i inne tego typu zanieczyszczenia I jeszcze jedno - przed śrutowaniem dobrze jest też zwilżyć pszenicę, bo źle się śrutuje taka sucha. Uważaj też bo więcej siły potrzeba do jej śrutowania, żeby rąk w łokciach wiertarka nie wyłamała Edytowane 22 Maja 2017 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Cicha - 1 dni 10C z 55 g Azzaca i 50 g Equinox Cicha - 11 dni 10C z po 55 g Citra i Ahtanum Hej Undeath, od dawna chmielisz na zimno w niższych temperaturach? Masz na ten temat już jakieś swoje spostrzeżenia? Ja mam za sobą dopiero dwa takie chmielenia i wydaje mi się, że jest znacznie lepiej tj. świeższy, czystszy, bardziej intensywny aromat i zupełny brak trawiastości, która czasami u mnie wychodziła w temp. pokojowych. Szukam u kogoś potwierdzenia bo moje dwie próby to nieco za mało. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 (edytowane) Cicha - 1 dni 10C z 55 g Azzaca i 50 g Equinox Cicha - 11 dni 10C z po 55 g Citra i Ahtanum Hej Undeath, od dawna chmielisz na zimno w niższych temperaturach? Masz na ten temat już jakieś swoje spostrzeżenia? Ja mam za sobą dopiero dwa takie chmielenia i wydaje mi się, że jest znacznie lepiej tj. świeższy, czystszy, bardziej intensywny aromat i zupełny brak trawiastości, która czasami u mnie wychodziła w temp. pokojowych. Szukam u kogoś potwierdzenia bo moje dwie próby to nieco za mało. Pozdrawiam. Właściwie jak mogę to chmielę na zimno w jak najniższej temperaturze Ciężko jednoznacznie stwierdzić to co napisałeś bo jest multum zmiennych jeszcze ( jakość chmielu, czystość piwa, rodzaj piwa) ale generalnie można tak powiedzieć, że w niższej temperaturze wydobywa się "czystsze" aromaty chmielowe oraz mniej trawiastości. Intensywny jest tak samo raczej, ale to jak pisałem jest pierdyliard jeszcze zmiennych. Ja zauważyłem, że najważniejsze jest samo piwo - im czystszy aromat (brak estrów, alkoholu, fuzli oraz mocnej słodowości) to aromat wtedy na chmieleniu na zimno wydobędziemy o wiele wiele mocniejszy. Choć te zmienne też są potrzebne bo podbijają aromaty chmielowe oraz kontrują balans. Temat trochę na dłuższą pogadankę i właściwie założę się, że co piwowar to inne zdanie Czekam na metryczkę z Podlaskiego bo widać AIPA chmielona tym sposobem nie dała rady dostać się do finału, ale tam raczej winą jest to że wyszła słodkawa. Edytowane 22 Maja 2017 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się