GB... Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 co by sobie żona pomyślała jakby zobaczyła nazwę aukcji Jesteś przehu...steczka. Dobre+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) . Dodałem za to kwas mlekowy do wody do wysładzania zbiłem z 7,4 do 5,5 pH za pomocą 4 ml /20 litrów. Nie wiem czy coś to pomogło w piwie, na efekty będzie trzeba poczekać A może, tym kwasem, uciekasz przed piwnymi mitami http://www.piwo.org/..._20#entry254679 Edytowane 20 Lutego 2014 przez fidoangel Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 - Dziś pierwszy raz bawiłem się paskami pH i kwasem mlekowym, jak zbadałem pH zacieru okazało się że ma idealną wartość 5,4-5,5 pH więc nic go nie modyfikowałem. Sprawdź pH, gdy będziesz robić jakiegoś pilsa - może się okazać wyższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) Psia krwia, epidemia jakaś, że wszyscy kupują... @jacer, daj namiar na paski do twardości bo tym nie pomyślałem. No, chciałem się w końcu dowiedzieć co mam. U mnie miękka 5 stopni ale już w Szkaradowie 10. Zobaczymy co będzie jak wywiercimy studnię koło browaru W Twoim Browarze kupiłem. Edytowane 21 Lutego 2014 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 - Dziś pierwszy raz bawiłem się paskami pH i kwasem mlekowym, jak zbadałem pH zacieru okazało się że ma idealną wartość 5,4-5,5 pH więc nic go nie modyfikowałem. Sprawdź pH, gdy będziesz robić jakiegoś pilsa - może się okazać wyższe. Sprawdzę nie martw się to dopiero początek zabawy z składem wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) Zlałem dziś warkę 100 i pół czyli wysłodziny po porterze wędzonym z warki 100 z dodatkiem śliwek, wyszło 24*0,5l butelek przy 3 blg (6 brix przed korektą), w smaku głównie wędzonka, aromat też ma ciekawy dopiero gdzieś w tle śliwka występuje, zobaczymy po nagazowaniu. W butelkach wylądował dzisiaj też warka 101 AK-47 wyszło 44*0,5 litra butelek przy 1,6 blg (4,5 brix przed korektą) w aromacie lekkie mydło, w połączeniu citra+jabłko jest to dziwny miks, w smaku nie jest źle czuć jabłko trochę wodniste, będzie dobrze jak się nagazuje mam nadzieje, że to mydełko nie będzie większe... Chyba to nie są drożdże dla mnie więcej z nich raczej nie skorzystam. Edytowane 21 Lutego 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Do butelek poszła warka nr 98 Marcowe wyszło 42*0,5l przy 3,5 blg (7,4 brix przed korektą), no to chyba będę musiał go przechrzcić na Pilsa, z Marcowego to piwo nic nie ma Zaczekam na efekt w butelkach, ale teraz już jest mało słodowe, średnio goryczkowe bardzo czyste w smaku piwo z lekkim aromatem chmieli Spróbowałem dzisiaj też AK-47, mam zagwozdkę z tym piwem w aromacie cytrusy i jabłko, profil pasuje mi bardziej do Witbiera niż Koelsha, jest trochę dziwny, ale jest dość smaczne. Lekkie piwo o ciekawym aromacie, nie spostrzegłem się jak obróciłem pokal jego, aż musiałem powtórkę zrobić w temperaturze pokojowej, wyszedł lekki diacetyl i mydełko, ale i tak nie jest źle... Bo cytrusy i jabłko dojrzałe wszystko zakrywają. No nic niech trochę dojrzeje w butelce, 1,5 skrzynki i tak obiecałem rodzicom Na zdjęciach ten Koelshyk Plan na ten tydzień to Vienna Lager oraz drugie Marcowe, pozlewać Koźlaka i Pilsa II do butelek oraz Portera wędzonego i Koźlaka wędzonego na cichą. Po tym zabiegu powstanie porter. Nie wiem czy odpalać danish lagery temperatury za bardzo nie rozpieszczają... w sumie dwa piwka na nich mam w planach może zdążę zanim się ociepli. No nic jutro pośrutuję słody na piwa, a sobotę albo piątek warzenie Edytowane 26 Lutego 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) A tak na spontanie dzisiaj po pracy stwierdziłem, że zrobię piwo. Tak jak zapowiadałem będzie Viena Lager prawie kopia warki 55, która w zeszłym roku mi bardzo posmakowała. 27.02.2014 warka 104 Wiedeński Lager (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Wiedeński - 3,2 kg Strzegom Pilzneński - 1 kg Bestmalz Karmelowy jasny 150- 0,2 kg Bestmalz Karmelowy jasny 30 - 0,1 kg Sybilla 7% 30 g Tradition 5,5% 15 g Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager I Zbiór I po Pilsie około 200 ml Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,5 kg słodów w jakieś 5 minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 12l Słody wrzucone 54C - 15' 63-61C - 40' 73-71C - 30' 10' - 78C WYSŁADZANIE: Zrobiłem eksperyment i wysłodziłem ciągle, bez deszczownicy, około 22 litrów, w tempie 1 litr/minutę czyli około 25 minut. pH wody zbite z 7,4 do 5,4 przez 80% kwas mlekowy 6 ml. GOTOWANIE: 80' Bez chmielu 70' Sybilla 20g 25' Sybilla 10 g 10' Tradition 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 12,5 Blg, przy wydajności 69% oraz IBU 25 oraz 1 litr na starter dla Danish lagerów. Odczyt z refraktometru: 13 Brix Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 25 minut około 50 litrów. Potem na dwór do 22. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 12C i do piwnicy 10C. Planowana burzliwa: 10 C - 14 dni cicha - 14 dni [EDIT] 15.03.2014 Warka 104 Wiedeński Lager - 22l przy 3,5 blg (7 brix przed korektą), dobry lagerek, dość czysty z odpowiednią goryczką, posiedzi dwa tygodnie na cichej. [EDIT] 27.03.2014 poszło do butelków wyszło 41*0,5l przy 3,8 blg (7,4 brix przed korektą) całkiem dobrze dość słodowe i bardzo czyste w smaku, ale nie wyszło takie jak w zeszłym roku... KOMENTARZ: - Czas pracy 5 h Edytowane 27 Marca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) 28.02.2014 warka 105 Marcowe (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Wiedeński - 2 kg Bestmalz Caramelpils - 1 kg Bestmalz Monachijski - 1 kg Strzegom Pilzneński - 0,2 kg Bestmalz Karmelowy jasny 150- 0,2 kg pszenica niesłodowana - 0,3 kg Sybilla 7% 35 g Lubelski Select 4,5% 15 g Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager I Zbiór I po Pilsie około 200 ml Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,7 kg słodów w jakieś 5 minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 13l Słody wrzucone 54C - 15' 63-61C - 40' + 1 ml kwasu mlekowego do pH 5,3-5,4 73-71C - 30' 10' - 78C WYSŁADZANIE: 10+11 = około 21 litrów w trakcie mi się przytkało coś chyba wykrakali z tym Strzegomiem 60 minut wysładzałem. pH wody zbite z 7,4 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 6 ml. GOTOWANIE: 70' Sybilla 20 g 30' Sybilla 15 g 10' Lubelski Select 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 12,5 Blg, przy wydajności 66% oraz IBU 26 oraz 1,5 litra na startery zamrożone. Odczyt z refraktometru: 13 Brix Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 25 minut około 50 litrów. Potem na dwór do 10C. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 10C i do piwnicy 10C. Planowana burzliwa: 10 C - 14 dni cicha - 14 dni [EDIT] 16.03.2014 na cichą poszła warka nr 105 Marcowe wyszło 22 litry przy 3,6 Blg (7,2 brix przed korektą) No i to smakuje jak Marcowe, a nie poprzednia wersja [EDIT] 27.03.2014 poszła do butelków wyszło 42*0,5l przy 3,8 blg ( 7,4 brix przed korektą) też w smaku bardzo czyste, chyba to przypadłość tych drożdży, mało smaku wyciągają słodowego, no nic na efekt końcowy trzeba zaczekać. DEGUSTACJA: Chyba jeden z najbardziej udanych moich lagerów, dobrze zbalansowany w smaku idealny... do tego wysoko pijalny po zabutelkowaniu nie było go już po miesiącu Do powtórki. KOMENTARZ: - Czas pracy 5,5 h - No to został tylko jeszcze porter na tych drożdżach Zobaczymy za dwa tygodnie jak temperatury pozwolą. Tymczasem na mieszadle Danish Lagery wrzucone, w przyszłym tygodniu powstanie na nich Dortmunder Export jak już wcześniej zapowiadałem, a następnie American Lager i koniec sezonu dolniaków, oraz słodów, będzie trzeba na wiosnę zakupy zrobić... Edytowane 7 Maja 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 widział? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Widział... ale o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 no właśnie nie wiem, miałem nadzieję że będziesz wiedział... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 A dokładnie o co chodzi? To ktoś go zrobił na memgenerator? Ja już tam dawno nie wchodziłem... Miał ktoś zabawę pewnie czytał moje komentarze na FB pod adresem Tomka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Robisz się sławny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Tia... może jeszcze autografy zacznę niedługo rozdawać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Zlałem dzisiaj 2 piwka do butelek i jedno na cichą: 1. Warka 99 Koźlak poszedł do 42*0,5l butelek przy 5 blg (10 brix przed korektą), W smaku bardzo dobry mocno słodowy i mocny, odpowiednia goryczka 2. Warka 102 Pils poszedł do 42*0,5l butelek przy 3 blg (6,2 brix przed korektą), ładny chmielowy aromat, bardzo czysty smak, ale goryczka trochę za mocna, po nagazowaniu mam nadzieje że zelżeje, ale aromat ma bardzo fajny 3. Warka 100 Wędzony Porter poszedł na cichą 22 litry przy 6,1 blg (11,4 brix przed korektą), to jest to niech na cichej wyleżakuje trochę, ale jest dobrze, wędzonki nie czuć za mocno ale jest dość sporo mlecznej czekolady i słodyczy, bardzo ciekawie się zapowiada. No to plany z Porterem zwykłym chyba szlag trafi... chyba że przelecę fermentacje posiłkując się lodówką. Wiosna zbliża się nie ubłaganie temperatury w piwnicy 12C dochładzam nocą, ale ogólnie przenoszę wszystkie fermentory do garażu 8C. W tygodniu powstanie Dortmunder Export. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 28.02.2013 warka 105 Marcowe (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Caramelpils - 1 kg ... Strzegom Pilzneński - 0,2 kg Nie miało być na odwrót? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Dobrze jest Caramel Pilsa dałem 1 kg po to by zobaczyć jak wpłynie on na pełnię smakową oraz słodowość, którą chcę uzyskać dość sporą w tym piwie, ma być ono treściwe. Poprzednie Marcowe z warki 98, niestety nie wyszło tak jak chciałem, poszło bardziej w stronę złocistego Pilsa, z wyraźną nutą chmielową i bardzo małą słodowością, nie było to co chciałem w tym piwie osiągnąć, stąd w tej wersji oprócz wiedeńskiego dałem jeszcze Caramel Pilsa A pilzneński jako lekkie dopełnienie poszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Panie i Panowie, drodzy forumowicze, żegnamy dziś Panią Łyge. Poznaliśmy się już przy pierwszym brewkitcie, nasza przyjaźń przetrwała sto sześć warek, wiele styli piwnych razem przewędrowaliśmy. Był Łygą upartą i wytrwałą, dlatego nie poddawała się nigdy, żadnemu zacierowi, żadnemu stylowi piwa, nie zakładała niepowodzenia i nigdy mnie nie zawiodła pomimo wielu ran jakich odniosła na swojej drodze. Potrafiła przezwyciężyć najbardziej wymagające piwa typu Porter, AIPA i Koźlak o ciężkich zasypach, uwielbiała także mieszać w lżejszych stylach jak Witbier i Pszenica, niestety nie poradziła sobie ze zwykłym prostym Dortmunderem. Pamięć o Tobie, mojej łydze, pozostanie żywa i na zawsze zawiśniesz już na ścianie mojej warzelni, aby mógł w każdej chwili sobie przypomnieć co razem przeszliśmy. bart3q i FurioSan 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Wpisujecie miasta! [*] - Środa Wlkp. Sorry nie mogłem się powstrzymać Mam na ścianie też swoją pierwszą łygę, tyle, że drewnianą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) [*] - Środa Wlkp. [*] - Sędz. Młp. Ja już dwie złamałem. Słabe jakieś toto Edytowane 5 Marca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) [*] - jedynie prawdziwie królewski Kraków Edytowane 5 Marca 2014 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Na szczęście Pani Łyga zdążyła przed odejściem wyznaczyć następce, który musi zostać poddany delikatnym obróbką. No nic bywa 106 warek to i tak mocna liczba jak na plastik A tym czasem piwo na, którym poległa co najlepsze dopiero przy chłodzeniu : 05.03.2014 warka 106 Dortmunder Export (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pilzneński- 2,4 kg Bestmalz Monachijski - 1 kg Bestmalz Caramelpils - 0,5 kg Pszenica niesłodowana - 0,3 kg Kaszka kukurydziana - 0,6 kg Sybilla 7% 30 g Lubelski Select 4,5% 10 g Iunga 10% 20 g Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager około 220 ml z startera. Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,2 kg słodów w jakieś 5 minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 12l Zrobiłem kleik 5 litrów wody na 0,6 kg kaszki (trochę przesadziłem) 67C-10' potem 100C - 10' Słody wrzucone 54C - 15' wlanie kleiku 65C - 30' + 1,5 ml kwasu mlekowego do pH 5,3 73-71C - 20' 10' - 78C WYSŁADZANIE: 9+9 = około 18 litrów coś za dużo wody do zacieru dałem na początku. pH wody zbite z 7,4 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5 ml. GOTOWANIE: 80' bez niczego 60' Sybilla 20 g 15' Iunga 10 g 5' Lubelski Select 10 g 0' przy chłodzeniu w 80C po 10 g Iungi i Sybilii Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21,5l o gęstości 12,5 Blg, przy wydajności 60% oraz IBU 25 Odczyt z refraktometru: 13 Brix Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 25 minut około 50 litrów. Potem do piwnicy do 10C. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 10C. Planowana burzliwa: 10 C - 14 dni cicha - 14 dni [EDIT] 20.03.2014 Zlałem dzisiaj na cichą warkę 106 Dortmunder wyszło 21l przy 3,6 blg (7,2 brix przed korektą) Aromat ma ładny chmielowy i lekko słodki w smaku okej. [EDIT] 29.03.2014 do kega wlałem gdzieś 18,5l oraz 7*0,5l butelek 3,4 blg (6,9 Brix przed korektą) w aromacie jest trochę estrów owocowych dziwne, a temperatury dość sztywno pilnowałem, może to kaszka daje taki efekt? jest też delikatny chmiel, w smaku lekko słodkie ale w miarę czyste DEGUSTACJA: Aha Dortmunder Export miesiąca nie doczekał, niestety wylazł mi straszny diacetyl, choć już trochę zmalał, dalej jest dość owocowy, ale też w tle chyba lekko winne aromaty, nie octowe, nie będę czekał jak się ułoży zatem bo zakładam najgorsze czyli infekcję, no bywa... Jutro zlewam American Lagera to przekonam się czy też coś w nim nie siedzi, bo po burzliwej czułem jakieś lekkie winne aromaty, choć po burzliwej to różne rzeczy z piwa wyłażą, a potem tego nie ma. Zostawiłem go na kolejny miesiąc jednak, w smaku się bardzo ułożył infekcji brak, diacetylu też, pijalność wzrosła tak że w parę dni nie było już piwa KOMENTARZ: - Czas pracy 5,5 h Ciekawie się warzyło nie powiem - W załączniku parę zdjęć z browaru i warzelni. (edit:Coś mi kolejność zdjęć pomieszało)Na trzecim kaszka do dortmundera. Na dwóch pierwszych jest moja śrutownio-fermentownia, na zimę tam śrutuję, a latem robię to pod balkonem Fermentuje tam Alesy i wina Potem piwniczka do lagerów i zarazem jaskinia gdzie trzymam piwka. Dalej chłodzenie piwa, z zbieraniem wody nic się nie marnuje, woda idzie do mycia po robieniu piwa i na następną warkę Na kuchenkę zastosowałem też patent z folii spożywczej, co by nie myć jej za często Edytowane 7 Maja 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Nie masz mieszadła na silniczku z wycieraczek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się