amap Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Na goryczkę pewnie niektórzy by narzekali, ale dla mnie przyjemna, długa, zostaje na końcu języka i po przełknięciu. Pyszne piwo! do kogo pijesz? ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Na goryczkę pewnie niektórzy by narzekali, ale dla mnie przyjemna, długa, zostaje na końcu języka i po przełknięciu. Pyszne piwo! do kogo pijesz? ;p pewnie do tych co piją piwa bezchmielowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 amap, sorry. Dla Ciebie mój Dunkel był "odrobinę za gorzki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Trochę się dziś narobiłem 90 butelek umyłem i zabutelkowałem dwa piwka: Warka 39 Pils 23.11.2012 poszła do 46*0,5l butelek, w smaku świetne i stonowane. Drożdże zebrane czekają na marcowe i tmave powinienem w niedzielę uwarzyć podwójnie piwko potrzymam dzień dwa w cieple 23C potem wrzucę do piwnicy 12C z dwa tygodnie, i następnie do garażu na 2 tygodnie 3C po lageruję trochę albo poudaje że to robię warka 41 Zimowy Imperial Stout polana do 43*0,5l butek, nie mogłem się oprzeć zapachowi czekoladowo-kawowemu cytrusy nic nie zrobiły w tym piwie, a goryczka jest fajna stonowana. Piwko na tydzień w cieple potem otworzę butelkę i sprawdzę jakie w smaku i nagazowanie, a potem do piwnicy 8C na 2-3 miechy Kurde muszę chyba pszenicę na szybko jeszcze uwarzyć bo nie mam co pić, a żona prosi bo jej ostatnia bardzo smakowała. A potem jeszcze dubla na drożdżach THG, zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 (edytowane) 25.11.2012 warka 42 Tmave- Poparzony Lager(receptura własna) SKŁAD: Pilzneński - 2,5 kg Monachijski - 1,2 kg Karmelowy jasny - 0,3 kg barwiący Strzegom 0,2 kg Marynka 9,1% 10g Hellertau Hersbrucker 3,5% 20g Spalt Select 5,7% 20g Lubelski 3,9% 10g Drożdże W34/70 zadana gęstwa ze słoiczka po Pilsie 23.11.2012 Śrutowanie: Udało mi się zamontować wiertarkę ale miała za duże obroty trochę... w 10 minut 4,2 kg muszę inna wiertarkę dorwać, ześrutowałem też od razu słód do marcowego. ZACIERANIE: woda do zasypu - 12l Słody wrzucone 52C - 15' 68-61C - 60' 73-71C - 40' 5' - 78C WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C normalna GOTOWANIE: 70' Marynka 10 g 30' Spalt Select 20 g 15' Hellertau Hersbrucker 20 g 10' Lubelski 10 g Po gotowaniu parametry piwa: Ciemne przezroczyste i rubinowymi refleksami wyszły 22 l o gęstości 10,5 Blg, przy wydajności 64% oraz IBU 25 W piwnicy chłodzenie przez noc drożdże zadane rano w temperaturze 17C FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 17C. Planowana burzliwa: 10-12C - 21dni KOMENTARZ: - Czas pracy 6,5h - Do tego poparzyłem sobie porządnie rękę bo przechyliłem kociołek nie wiem po jaką cholerę... i straciłem oprócz skóry na dłoni około 2 litrów piwa - Za dużo wysłodziłem bo celowałem w 11-12 ale cóż będzie dobra dziesiąteczka zobaczymy jak po przefermentowaniu. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Przy okazji wiertarki ześrutowałem już słody na marcowe miałem robić podwójną warkę ale nie wyszło! Po marcowym chyba znowu pszenicę zrobię, a potem jak już uruchomię mieszadło i rozbujam drożdże THG pójdzie na pierwszy ogień dubel! Edytowane 26 Listopada 2012 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 28.11.2012 warka 43 Marcowe v2.0(receptura własna) SKŁAD: Pilzneński - 3,5 kg Monachijski - 1,5 kg Karmelowy jasny - 0,3 kg Marynka 9,1% 20g Hellertau Hersbrucker 3,5% 15g Lubelski 3,9% 20g Drożdże W34/70 zadana gęstwa ze słoiczka po Pilsie 23.11.2012 Śrutowanie: Razem z tmavym ześrutowałem słód do marcowego wiertarką. ZACIERANIE: woda do zasypu - 13l Słody wrzucone 52C - 20' 68-61C - 35' 73-71C - 50' 10' - 78C WYSŁADZANIE: 6+6+6=18l - 78-75C normalna GOTOWANIE: 90' Marynka 20 g 10' Lubelski 20 g 8' Hellertau Hersbrucker 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Ładny kolorek bursztynowy, lekko gorzkie, wyszły 25 l o gęstości 12,5 Blg, przy wydajności 67% oraz IBU 25 Chłodzenie najpierw chłodnicą zanurzeniową przez 25 minut do 25C potem na dwór na 2h i do piwnicy, rano zadam drożdże. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 13C. Planowana burzliwa: 10-12C - 21dni KOMENTARZ: - Czas pracy 6,5h bez większych przygód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 2.12.2012 warka 44 Witbier TAJWIT (receptura el_kurczako z browar.biz "Rusałka" z modyfikacjami) SKŁAD: Pilzneński - 2 kg Pszeniczny - 0,5 kg Pszenica niesłodowana od rolnika - 2 kg Płatki owsiane - 0,3 kg Lubelski 3,9% 35 g Kolendra 20 g Skórki z 2 cytryn i pomarańczy około 22 g Trawa Cytrynowa 15 g (fajny ma aromat) Drożdże 3944 Belgian Witbier 26.09.2012 po BPA, przepłukane wodą. Śrutowanie: Rano o 10:10, zacząłem od pszenicy niesłodowanej na kleikowanie, masakra jakaś do śrutowania około 15 minut, reszta szybko w 10 minut. ZACIERANIE: Zacząłem od kleikowania wrzuciłem pszenicę niesłodowaną w 54C i płatki owsiane, następnie podgrzałem do 64-62C i 35' potem do 80C i wlałem do zacieru głównego. woda do zasypu - 9l Słody wrzucone 54C - 30' Podgrzanie do 68-61C - 60' za pomocą kleikowanych płatków i pszenicy. 73-71C - 45' 10' - 78C WYSŁADZANIE: Na początku wyszło dużo wody, przez skleikowane płatki więc 5+5+4=1l - 78-75C z początku długo ale później już ładnie zamknąłem się w 1,5 h GOTOWANIE: 70' Lubelski 30 g 15' Lubelski 5 g i trawa cytrynowa 15 g 10' Kolendra 10 g 5' Kolendra 10 g oraz skórki cytryny i pomarańczy 22 g Po gotowaniu parametry piwa: Kolor bardzo jasny słomkowy, zapach ładny cytrusowy, wyszły 22 l o gęstości 12 Blg, przy wydajności 63% oraz IBU 15 Chłodzenie na dworze. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 20C. Planowana burzliwa: 17-18C - 10dni KOMENTARZ: - Czas pracy 7h - Niestety powierzyłem mojej żonie sparzenie pomarańczy i cytryny, a ona wsadziła je do gorącej wody na 10 minut tak że zrobiły się miękkie i skórka odchodziła z tą biała gorzką częścią. Musiałem gonić więc po jakieś cytrusy do sklepu, a że moje miasto jest cudowne w niedzielę i kilka sklepów otwartych to poszedłem do najbliższego najlepiej zaopatrzonego, gdzie okazało się że jest tylko cytryna więc to musiało starczyć... więc 12 gram skórki jest z cytryny a reszta to co udało mi się w miarę odzyskać z pomarańczy ale i tak tego jest jak kot napłakał miejmy nadzieje że wyjdzie dobry a aromat cytrynowy da mi trawa cytrynowa ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Druga sprawa to że mój termometr w piwnicy okazał się kłamczuszkiem i nie miałem 9C tylko 14C w pomieszczeniu a zaizolowałem okno żeby nie obniżyć zbytnio temperatury znowu, musiałem rozebrać tą niecną konstrukcję bo Tmave i Marcowe były by od fermentowane w wyższej niż zakładałem temperaturze... Powoli temperatura zeszła do 11C według nowego termometru. Następne piwko jakie będę robił to za namową małżonki świąteczne, receptura ala stout bez jęczmienia palonego, z przyprawami, laską waniliową i miodem ale to na przyszły weekend myślę albo jak się zbiorę to w tygodniu zrobię po południu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 (edytowane) 5.12.2012 warka 45 Wcięty Mikołaj czyli Świąteczne (receptura własna) SKŁAD: Monachijski - 2 kg Pale Ale - 1,5 kg Karmelowy jasny - 0,4 kg Karmelowy ciemny 0,4 kg Czekoladowy 0,2 kg barwiący Strzegom 0,15 kg Marynka 9,1% 15 g Lubelski 3,9% 20 g Skórka pomarańczowa 23 g Miód wielokwiatowy 1 kg Przyprawy piernikowe Knorra 20 g (miałem sam skomponować ale zapomniałem kupić gałkę muszkatołową i goździki) Drożdże US-05 wlane z słoika po Imperial Stoucie 23.11.2012 Śrutowanie: Po powrocie od klienta o 12.30 przemieliłem 4,65 kg słodu. ZACIERANIE: woda do zasypu - 12l Słody wrzucone 68-61C - 100' temperatura schodząca z 68 raz podgrzewane. 73-71C - 15' 5' - 78C WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C normalna GOTOWANIE: 70' Marynka 15 g i Lubelski 20 g 15' Przyprawy, skórka pomarańczowa i miód wielokwiatowy Przed dodaniem miodu miało 12 Blg Po gotowaniu parametry piwa: Ciemne, z aromatem pomarańczy i miodu wyszły coś około 23-24l o gęstości 16 Blg, przy wydajności 69% oraz IBU 18 Chłodzenie w na dworze, jak zdąży się wychłodzić to zadam drożdże. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 20C. Planowana burzliwa: 17-18C - 12dni KOMENTARZ: - Czas pracy 6h - Napisałem że coś koło 23-24 litry bo nie wiem akurat nowy fermentator przyszedł i nie mam skali zobaczymy ile wyszło przy rozlewie. - Piwo super smakuje już przed fermentacją, aż mam ochotę je teraz wychliptać, mam nadzieje że te drożdże dadzą radę, w dyniowym wyszło super to tu chyba też ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- No i dorobiłem się 500 postu na forum przy 45 warce... nieźle zaśmiecam... Mieszadło magnetyczne niedługo przybędzie, kolba zamówiona i rdzeń też razem z 25 kg słodów, więc niedługo czas przyjdzie na belgi oraz jak drożdże przerobią już marcowe na dolnej fermentacji mocarze Edytowane 5 Grudnia 2012 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Czy ta skórka pomarańczowa -23g- to jest suszona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Nie świeża, ostatnio używam tylko takiej. Miałem ją kandyzować wczoraj ale uznałem że to raczej nie będzie miało na to piwo wielkiego wpływu, a także zrezygnowałem w nim z laski wanilii bo i tak już dużo innych zapachów w nim będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Nie późno trochę na warzenie świątecznego piwa? Swoją drogą dobrze, że nie dałeś laski wanilii, mógłbyś się pozbyć tym samym piany (zawiera tłuszcze), sam przewertowałem sporo stron na temat wanilii i doszedłem do wniosku, iż lepiej dawać cukier wanilinowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 No liczę że się uda chyba... 10-12 dni fermentacja, potem 7 dni refermentacja i akurat na 24 otwieram pierwszą butelkę, powinno być już nagazowane, i smaczne ( dyniowe takie było) Jeżeli nie będzie jeszcze ułożone czy coś no to będzie na sylwestra. O widzisz z tą laską wanilii to nawet nie wiedziałem, kurde ale żeby tego cukru waniliowego poczuć w piwie to chyba z 10 torebek by trzeba było sypnąć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Ja dałem trzy torebki, jak z resztą zalecił mi Jejski . Też myślałem, że 10 torebek to minimalna ilość, ale natychmiast mi powiedział, że to za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Ja do swojego świątecznego, który był jednym wielkim eksperymentem zamiast części cukru do refermentacji dałem cukier waniliowy. Zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Ja do swojego świątecznego, który był jednym wielkim eksperymentem zamiast części cukru do refermentacji dałem cukier waniliowy. Zobaczymy co z tego wyjdzie Nie głupie w sumie może do kilku buteleczek też nasypię trochę cukru waniliowego, i porównam efekt A zostawiłeś jakieś butelki bez tego cukru dla porównania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Tak. Zrobiłem pół na pół, ale to była dziwna warka (infekcja, która poszła w dziwnym kierunku) więc nie wiem czy jakiekolwiek testy dadzą konkretną odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Dzisiaj zlałem do butelek: warka 44 Witbier przy 3,5 Blg wyszło 42*0,5l butelek, smaku ani zapachu nie czuje bo mam dość mocny katar ale żona mówi że wyszedł naprawdę dobry oraz warka 45 Wcięty Mikołaj czyli Świąteczne przy dość wysokim blg bo aż 5 do 45*0,5l butelek, tak samo jak z poprzednikiem nic nie czułem. Jutro jak znajdę czas to może coś uwarzę i pochwale nowościami w browarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 29.12.2012 warka 46 ala Koelsh v3.0 (receptura własna) SKŁAD: Pilzneński - 2,5 kg Pszeniczny - 1 kg Monachijski - 0,4 kg Marynka 9,1% 5g Spalt Select 5,7% 25g Lubelski 3,9% 28g Drożdże S-33, uwadniane z saszetki Śrutowanie: O 11.45 w 15 minut, 4 kg słodu ZACIERANIE: woda do zasypu - 12l Słody wrzucone 52C - 25' 68-61C - 65' 73-71C - 25' 10' - 78C WYSŁADZANIE: 6+6+6=18l - 78-75C normalna GOTOWANIE: 90' Lubelski 28 g i Spalt Select 10g 15' Spalt Select 15g i Marynka 5g Po gotowaniu parametry piwa: Trochę za ciemne, ale może być wyszły 21,5 l o gęstości 11 Blg, przy wydajności 66% oraz IBU 27,5 Chłodzenie na dworze FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 20C. Planowana burzliwa: 20C - 14dni KOMENTARZ: - Czas pracy 7,5h - Oprócz tego odebrałem przed gotowaniem około 2 litrów brzeczki 10 blg do startera na moim nowym nabytku mieszadle magnetycznym Wieczorem jak się schłodzi dodam gęstwę THG do rozbujania i przetestuję z czym to się ogólnie je. - Jutro zlewam Marcowe i Tmave, a na nowy rok zamawiam słody znów w Strzegomie, pod pasowały mi one, tylko mam nadzieję że trafię tym razem na jakąś jaśniejszą partię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Wczoraj odpaliłem pierwszy raz mieszadło magnetyczne, bardzo dobrze natlenia na rdzeniu 6*20 mm większego nie trzeba. Drożdże do rozbujania THG najpierw na 0,5 litra brzeczki 10blg, po 22 h dolałem 0,7l i tak zostawiam więcej nie będzie chyba trzeba, pojawiła się już mała pianka, wieczorem wyłączę już mieszadełko bo z tego co czytałem natleniać należy tylko od 24-36h. Po jutrze wstawię do lodówki żeby opadły i mam nadzieję że uwarzę dubla. Zapach drożdży ładny, pomimo 2 miesięcy lekko rodzynkowy albo mi się wydaje . Wirek na pełnej kolbie wody dosyć duży, ogólnie fajna sprawa to mieszadło. Niedługo będę robił Portera na jakiś dolniakach to będzie trzeba namnożyć odpowiednio gęstwy. Przydała by się skala jeszcze na kolbie żeby znać mniej więcej ilość drożdży, ale coś na to wymyślę Mam nadzieję, że na początku przyszłego roku uda mi się uruchomić też kegi, ale najpierw muszę do ciągnąć sezon dolniaków do końca, w planach najpierw dubel, potem koźlak, kożlak wędzony, może marcowe wędzone(jeszcze się zastanawiam) oraz porter, w trakcie na THG mam jeszcze tripla zrobić, BPA, i na zakończenie żywota tych drożdży coś wymyślę Na zdjęciach wrzucam też jak gotuje się w moim garnku piwko (warka 45 Świąteczne), ma moc po obniżeniu czujnika, choć czasem też go wyłącza jak za mocno gotuje. Oprócz tego piana w Pilsie (warka 39) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 (edytowane) Więc na ostatni post na zakończenie pięknego roku 2012, zrobię podsumowanie Całość uwarzonego piwa w tym roku wyniosło 690 litrów +/- 2-3 litry, nie wiem gdzie to zmieściłem ale jakoś weszło. Do tego należy doliczyć wiele bardzo dobrych piw premierowych z browarów komercyjnych. Mam nadzieje, że 2013 rok będzie również pod tym względem udany, więc życzę wszystkim przedniej zabawy sylwestrowej i znakomitego roku 2013, samych udanych warek, bez infekcji oraz jak najwięcej imprez i premier piwowarskim niech się wam wiedzie! Otworzyłem na zakończenie sezonu swojego Milk Stouta z 18.05.2012 na uczczenie udanego roku Zdjęcie poniżej Edytowane 31 Grudnia 2012 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Ha! Też mam taką szklankę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 4.01.2013 warka 47 Belgian Dubel (receptura własna) SKŁAD: Pale Ale - 2 kg Wiedeński - 2 kg Biscut - 0,5 kg Karmelowy jasny - 0,3 kg Karmelowy ciemny - 0,3 kg Pszeniczny - 0,2 kg Perle 6% 39g Hallertau Hersbrucker 3,5% 21g cukier trzcinowy 550g Drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity, gęstwa rozbujana w starterze Śrutowanie: O 10.00 w 25 minut, 5,3 kg słodu ZACIERANIE: woda do zasypu - 15l Słody wrzucone 52C - 15' 68-61C - 35' 73-71C - 50' 10' - 78C WYSŁADZANIE: 6+6+6=18l - 78-75C normalna GOTOWANIE: 90' Perle 25 g 30' Hallertau Hersbrucker 10 g 15' Hallertau Hersbrucker 11 g i Perle 14 g oraz cukier trzcinowy 550 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23 l o gęstości 16 Blg, przy wydajności 69% oraz IBU 20 Chłodzenie na dworze FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 22C. Planowana burzliwa: 22C - 14dni KOMENTARZ: - Czas pracy 7,5h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 W trakcie warzenia piwa zlałem Warka nr 42 Tmave wyszło 43*0,5l butelek przy 3 Blg, piwo fajne w smaku już mi się podoba. Po warzeniu piwa do butelek poszła Warka nr 43 Marcowe wyszły 46*0,5l butelek przy blg 3 Blg, też bardzo fajne ale to jeszcze musi trochę po leżakować jak kolega wyżej za miesiąc otworzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 11.01.2013 warka 48 Wittbier (receptura własna) SKŁAD: Pilzneński - 2 kg Pszeniczny - 0,5 kg Pszenica niesłodowana od rolnika - 2 kg Płatki owsiane - 0,15 kg Perle 4% 35 g Kolendra 20 g Skórki z 3 cytryn i pomarańczy około 42 g Drożdże 3944 Belgian Witbier po warce 44 Śrutowanie: Wczorajszego dnia, zacząłem od pszenicy niesłodowanej na kleikowanie, masakra jakaś do śrutowania około 25 minut, reszta szybko w 10 minut. ZACIERANIE: Zacząłem od kleikowania wrzuciłem pszenicę niesłodowaną w 54C i płatki owsiane, następnie podgrzałem do 64-62C i 35' potem do 80C i wlałem do zacieru głównego. woda do zasypu - 10l -trochę znowu przesadziłem Słody wrzucone 54C - 40' Podgrzanie do 68-61C - 60' podniesienie temp. za pomocą kleikowanych płatków i pszenicy. 73-71C - 30' 10' - 78C WYSŁADZANIE: Poszło sprawnie nawet nie miałem zatoru żadnego, około 1h 20 minut 4+4+4=12l GOTOWANIE: 70' Lubelski 25 g 15' Lubelski 10 g 10' Kolendra 10 g 5' Kolendra 10 g oraz skórki cytryny i pomarańczy 42 g Po gotowaniu parametry piwa: Kolor bardzo jasny słomkowy, zapach kolendry, ale też cytrusowy, wyszło 20 l o gęstości 13 Blg, przy wydajności 63% oraz IBU 15 Chłodzenie na dworze. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 20C. Planowana burzliwa: 20C - 10dni KOMENTARZ: - Czas pracy 7h ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Oprócz tego porobiłem porządki w gęstwach, WB-06 poszło do startera, ale mają trochę dziwny zapach zobaczymy jak będą nadal tak śmierdzieć to kanał i nici z pszenicy, będę musiał dokupić drożdże do pszenicy. W34/70 w dwóch słoikach utrzymuje mi się czapa drożdżowa, trochę to dziwne ale w zapachu i smaku wporządku, zobaczymy za jakiś czas jeżeli dalej będzie taka czapa to kanał. Ześrutowałem w trakcie warzenia słody na koźlaka a także zlałem wino Pigwowo-jabłkowe na klarowanie około 14 litrów. Koelsh jutro pójdzie do butelek jak będę miał chwilę czasu blg 3,5 i już niżej nie zejdzie na S-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 (edytowane) 12.01.2013 Warka nr 46 a'la Koelsh poszła do 41*0,5l butelek przy blg 3,5. S-33 to dziwne drożdże śmierdzą niemiłosiernie przy fermentacji, piwko wyszło normalne nic specjalnego zobaczymy za parę dni jak się nagazuje i wyklaruje ale raczej nie będzie przebojem Wb-06 poszły do kibla, prawie razem z rdzeniem do mieszadła magnetycznego.... ale to szczegóły. Reszta drożdży powyżej dwóch miesięcy też poszła do kibla. Spróbowałem Tmave, piwo musi poleżakować jeszcze, ale chyba zrezygnuje z robienia pilsów i lagerów jasnych i ciemnych bo mi nie smakują jakoś. Zostają mi tylko na sezon do robienia koźlaki i marcowe, oraz portery, tamte albo mi nie wychodzą albo to nie mój smak Edytowane 13 Stycznia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się