Undeath Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Sprawdziłem z rana jak to wygląda, jest zamknięte szczelnie, pokrywa nawet nie napuchła przez noc i teraz to ciekawie wygląda 2 cm warstwy chmielu, z 10 cm klarownego piwa reszta mętnego piwa, a na dnie spora warstwa drożdży. Czyli potwierdza się to co pisałem. Następnym razem poleci w takiej sytuacji piwo na cold crush przez noc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 (edytowane) 19.11.2015warka 197 BGSA - Belgian Golden Stronk Ale (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pilzneński- 7 kg Cukier biały - 0,7 kg Iunga 11% 10g Taurus 12% 10 g Fuggels 5% 30g Perle 7% 30 g Drożdże FM21 Odkrycie Sezonu 150 ml po BBA jakieś 230 ml. Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 5 minut 7 kgZACIERANIE:woda do zasypu - 18l 64-61C - 30' 74-71C - 20' 5' - 75C mash out WYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,2 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. GOTOWANIE 80': FWH Taurus i Iunga po 10 g10' Fuggels 15g 5' Perle 15 g 0' w 100C po 15 g Perle i Fuggels Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 20 Blg, przy wydajności 61% oraz IBU 30i 2 litry z wysłodzin i chmielin na startery.Odczyt z refraktometru: 20,8 BrixSG: OG - 1.083FG - 1.0??Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 20 minut około 80 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:16 C - 2-3 dni 19C - 4-5 dni 22C - 7 dni potem może cicha, zobaczymy czy będzie tak zmętnione jak BBA [EDIT] Nie odnotowałem kiedy zlałem na cichą... [EDIT] 13.01.2016 Zlałem dzisiaj warkę 197 BGSA do butelek wyszło 42*0,5l przy 2,5 blg - 1,010 FG. No nieźle Z 20 blg to daje jakieś 9% Piwo w aromacie bardzo owocowe i fenolowe, smak dobry delikatnie cierpki na finiszu. No to teraz najdłuższa część leżakowanie minimum 3 miesiące do spróbowania piwa Degustacja: Legler: BGSA Piana: gęsta, biała, drobnopęcherzykowa, długo zostaje, nie znaczy szkła Barwa: jasno-bursztynowe, delikatnie mętne Aromat: Alkohol wbija się na pierwsze miejsce, potem kwiaty, trochę czuje pieprzowe nuty, trochę owoców ale nie potrafię określić jakich. Zapachem mocno przypomina mi sklepowego lagera Smak: Ponownie alkohol, średnio goryczkowe, lekko ściągające, kwaskowa końcówka, retro nosowo czuje przede wszystkim alkohol. przełyk cały jest od niego rozgrzany Ogólnie: Z pewnością piwo nie dla laika, który go nie doceni, moim zdanie łatwy do pomylenia ze sklepowym, wygazowanym lagerem . Mimo sporego poziomu alkoholu pije się go szybko i ze smakiem. Jest tam jednak jakiś posmak który często spotykam w swoich piwach...kurde, nadal grzeje mnie w przełyku jak żadne inne - Czas pracy 6,5 h, - Koniec pasażu na tych drożdżach Edytowane 19 Maja 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Te chmiele na 0' to chyba pomylka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Te chmiele na 0' to chyba pomylka... Nope... Spoko na cichą nie dam chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 No to ci powiem, że trzeba było odwrotnie zrobić a efekt byłby lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Zależy kto o jakim efekcie myśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Stron Ale (receptura własna) Nie strong? Wiem upierdliwy jestem No to ci powiem, że trzeba było odwrotnie zrobić a efekt byłby lepszy. Ja osobiście nie lubię "odbijającego" się granulatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Ja osobiście nie lubię "odbijającego" się granulatu To lepiej filtruj przy rozlewie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Stron Ale (receptura własna) Nie strong? Wiem upierdliwy jestem No to ci powiem, że trzeba było odwrotnie zrobić a efekt byłby lepszy. Ja osobiście nie lubię "odbijającego" się granulatu Miało być stronk ale zjadło Ale dlaczego miałoby się odbijać granulatem? Po to się filtruje piwo na whirpoolu żeby go się nie dostało, a fermentacja powinna załatwić ten efekt. Chce uzyskać ładny ziołowo-ziemisty aromat w piwie, a w 2011 wygrywały w Żywcu piwa chmielone dość mocno na aromat Styrianem, EKG i Fuggels Mimo tego, że Jamil nie proponuje takiego chmielenia i używa do niego Saaza na goryczkę, zdecydowałem się w taki sposób to zrobić. Efekt zobaczymy. Najbardziej jednak obawiam się tego Taurusa to jego ostatnia szansa, jeżeli w takiej ilości da posmaki trawiaste i delikatnie ściągającą goryczkę idzie do kosza. Niestety w każdym piwie z nim na goryczkę zawsze pojawia się lekko ściągająca nie przyjemna goryczka więc nie warto go stosować, chyba że ktoś chce to oddam ostatnie 100 g jego na próbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 To lepiej filtruj przy rozlewie Nie chodzi o zawieszony w piwie "pył" chmielowy przez który wyżej wymieniony efekt powstaje ale o samo chmielenie na zimno. Zawsze gdy pije piwa chmielone na zimno mam nieprzyjemne odczucie odbijającego się chmielu. Efekt ten nie występuję gdy chmiele na whirpool, jedynie przy chmieleniu na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 To lepiej filtruj przy rozlewie Nie chodzi o zawieszony w piwie "pył" chmielowy przez który wyżej wymieniony efekt powstaje ale o samo chmielenie na zimno. Zawsze gdy pije piwa chmielone na zimno mam nieprzyjemne odczucie odbijającego się chmielu. Efekt ten nie występuję gdy chmiele na whirpool, jedynie przy chmieleniu na zimno. Co kto lubi, a chmieli się właśnie między innymi dla tego efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Jeszcze raz gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Jeszcze raz gratulacje Dzięki wielkie Kurde tyle piwek popróbowałem, że już spać nie mogę Hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) 26.11.2015warka 198 APA (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pale Ale- 2,6 kg Bestmalz Pilzneński 1,6 kg Strzegom Karmelowy 30 - 0,1 kg Strzegom Karmelowy 150 - 0,1 kg Iunga 11% 15g Amarillo 9,2% 15 g Mosaic 12% 15 g Citra 13,5% 25 g Ahtanum 3,4% 10 g Drożdże FM52 Amerykański Sen 150 ml po APA Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 5 minut 4,4 kgZACIERANIE:woda do zasypu - 13l 68-61C - 60' 5' - 75C mash out WYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,2 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. GOTOWANIE 60': FWH Iunga 15 g10' Citra 10g 5' Ahtanum 10 g 0' w 75C po 15 g Amarillo, Mosaic i Citra Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23l o gęstości 11,9 Blg, przy wydajności 65% oraz IBU 31Odczyt z refraktometru: 12,4 BrixSG: OG - 1.048FG - 1.0??Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 20 minut około 80 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:19-20 C - 12 dni cicha: 12C - 5 dni z 15 g Citra, Ahtanum i 10 g Mosaic [EDIT] 08.12.2015 Zlałem przed chwilą na cichą warkę 198 APA wyszło 22,5 litra, przy 2,8 blg - 1,011 FG. Dostała 25 g Citry, 25 g Ahtanum i 10 g Mosaica. Pobrałem próbkę, trochę pachnie siarką i drożdżami ale może tak mi się zebrały. Generalnie te FM52 lepią się do ścianek i łatwo wzburzają z dna, ale ostatecznie piwa wychodzą klarownie. [EDIT] 15.12.2015 Wczoraj zlałem warkę 198 APA do butelek wyszło 42*0,5l i 1*0,33l przy 3 blg - 1,012 FG. Aromat super, ale więcej nie zdradzam przed bitwą Degustacje: Wygrałem tym piwem rundę pierwszą PiwowarWarZone w miażdżącej przewadze;) Wyszło całkiem fajnie aromat mocny amerykański w smaku lekka kontra, ludziom smakowało więc jestem zadowolony - Czas pracy 5,5 h, Edytowane 19 Maja 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 (edytowane) No to dziś robię sobie porównania piw, na pierwszy rzut poszło Kwas A i B robiony metodą syntetyczną za pomocą lacto z probiotyka. Piwa prezentują się identycznie, objętość ta sama 0,33 litra tak więc zacznę od Kwasu A choć piłem w odwrotnej kolejności bo wiem które jest kwaśniejsze: Piana: Nalewa się gęsta i biała, drobnopęcheżykowa, redukuje się do lekkiego kożuszka i w takiej formie zostaje do końca. Barwa: Miodowy, herbata z cytryną Opalizujące. Aromat: czuć wyraźnie kwasowość, taką jak kwasek cytryny, lekkie estry. Na początku był też aldehyd octowy, ale jak odleżakowało już to go drożdże przejadły i teraz już nie ma. Smak: Wyraźna mocna kwaśność, po za nią lekki karmel. Generalnie piwo wodniste, mocno kwaśne, goryczki brak. Wysycenie idealne. Ogólnie: Kwaśne piwo, bazowe, trochę puste i raczej nie ciekawe. Brakuje jakiegoś owocu i chmielu żeby pozytywnie je ocenić. Jest to wodnisty kwas, ale tak miało być w tym eksperymencie, powiem, że całkiem nieźle wyszło jest ten pożądany kwas. Kwas B: Piana: Nalewa się średnio gęsta i biała, raczej drobnopęcheżykowa, redukuje się do obrączki i w takiej formie zostaje do końca. Barwa: Miodowy, herbata z cytryną Opalizujące. Kolory bardzo podobne, mętność też. Aromat: Tutaj na pierwszym planie estry, kapronian przede wszystkim. W tle delikatna kwaśność, na poziomie autosugestii. Smak: Jest delikatnie podwyższona kwaśność, ale nie jakoś ponad przeciętnie, do tego lekki karmelek, ale tak samo jak w przypadku A dość pusto i wodniście. Kwas jest wyraźnie słabszy od poprzedniej wersji, nie dominuje kubków smakowych, dopuszcza delikatną nutę słodową i estry. Ogólnie: Mniej kwaśne piwo, puste i tym bardziej nie ciekawe Wyszedł zwykły delikatny Ale, z delikatnie zwiększoną kwasowością. Ogólne wnioski mogę wysnuć, że metoda A zdała egzamin, jest wyraźna kwaśność. Jeżeli miałbym wybierać to zdecydowałbym się na zakwaszanie brzeczki przed chmieleniem i gotowaniem, pozwoli to uniknąć sytuacji z B i będzie można dodać też ciekawe chmiele na aromat, albo owoce Z B jest problem taki, że nie chciały początkowo bakterie go zakwasić, winny może być chmiel, bo szczep użyty przez mnie z probiotyka nie lubi go bardzo. W butelkach fermentacja też się nie posuwa więc podejrzewam, że to co dokwasiły to wszystko na co było je stać. Każdą z butelek przetrzymam jeszcze z pół roku zobaczymy co z piwami się stanie w tym czasie. Za godzinkę spróbuje moje wiśniowe Edytowane 27 Listopada 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundex Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Hm, jakiegoś "kwacha" też bym dziś zapodał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 (edytowane) Hm, jakiegoś "kwacha" też bym dziś zapodał... Szkoda, że tak daleko to bym Ci zapodał No to przeszedłem do warki 161 Cherry Sour Wheat. Piwo od początku było zagmatwane i tak: CSW1 piwo z dodatkiem soku malinowego oraz drożdżami Saccharolicious W001 Brett I z tego piwa powstało następnie CSW2 - wiśnie podsmażane domowej roboty dwa słoiczki oraz blend Berliner Weisse - Bawarian Wheat +lacto. CSW3 to CSW1 z dodatkiem 1 kg wiśni na cichą ot tak pokrótce. Przejdźmy do degustacji po kolei: CSW1: Piana: Ładna średniopęcheżykowa, biała, zostaje do końca jako kożuszek. Barwa: Jasny złotawy, bardzo klarowne. Aromat: Mega koń, mocna stajnia, trochę kwasu kaprylowego, Do tego tropikalna delikatna owocowość. Dziko bardzo dziko. Smak: Mocno wysycone. W smaku cierpkie trochę, kwaskowate z finiszem goryczkowym trochę alkoholowym. Trochę wodniste, ale nie puste, jest lekkie i rzeźkie. Retronosowo powtórka z aromatu dużo stajni takiej typowej. Ogólnie: Wiśni zero, syrop wiśniowy przeżarty do cna, aromatu nic nie zostało. Za to jest bardzo dużo stajni, piwo trochę puste i ma nieciekawy cierpki finisz, ale dla osób lubiących dzikie klimaty jest bardzo ciekawe. CSW2: Piana: Mocny syk i piwo wyłazi z butelki, widać przegazowane, w środku lekki kocioł. Nalewa się sporo piany ale piwo też, powstaje ładny 1 cm kożuch średnio pęcheżykowej piany białej, zostającej do końca. Barwa: Delikatnie ciemniejszy od CSW1, w stronę pomarańczy. Piwo mętne za bardzo się skotłowało. Aromat: Tutaj całkiem inaczej. Stajnia w tle, na wierzchu mocna owocowość, mango i inne owocki tropikalne. Czuć też delikatnie ale to bardzo delikatnie taki dżemik wiśniowy, albo słodkawy mdławy sok. Smak: Wyraźnie lepiej niż pierwsza wersja, delikatnie słodki zbalansowany z goryczką, cierpkość uciekła z finiszu jest spora kwaskowatość, ale przyjemna. Retronosowo przewija się to samo, co ciekawe piwo nie jest przegazowane w smaku. Tu też czuć lekki kompot. Ogólnie: Ciekawsza niż jedynka, ale cięższa i mniej pijalna. Generalnie okej choć trochę mdła. CSW3: Piana: Bardzo delikatnie nagazowane, ale piana jest, różowa, drobnopęcheżykowa i zostaje w formie obręczy. Barwa: Wiśniowy Bardzo klarowne, ładnie się prezentuje. Aromat: Wiśnia, delikatnie pestkowa, ale mocna wisienka. Stajennych aromatów brak, głównie jest tu owoc. Smak: Kwaśne, wiśniowe, z delikatną podbudową. Nagazowanie dobre, czuć mocno owoc, finisz lekko pestkowy lekko zalegający, ale smaczny. Stajni brak, dzikość majaczy gdzieś w tle retronosowo. Ogólnie: Chyba najlepsze i najciekawsze z tych trzech. Tu widać, że jest wiśniowe, w poprzednich wersjach tego nie czuć. Jak dawałem koledze w ślepo do oceny to czuł w poprzednich tylko dzikość. W tym jest mocna fajna wiśnia, choć trochę jakby pestkowa, a były drylowane wiśnie użyte do tego piwa Każda wersja całkiem inna, eksperyment generalnie uważam za ciekawy, trochę trwało od uwarzenia do tej degustacji ale warto było. CSW1 mocny dzikus, na swój sposób smaczny ale trochę pusty. CSW2 mniej stajenny bardziej owocowy i czuć te dżemy co dodałem nawet, lacto nic nie czuć widocznie padło, bo nie jest w żaden sposób kwaśniejsze. Najlepsze wg. mnie to CSW3 gdzie dodane wiśnie na cichą, najładniej się prezentuje, w aromacie dzikości brak, gdzieś tam majaczą tropiki i najmocniej czuć wiśnie Na lato powstanie wiśniowe właśnie z trzeciego sposobu bez pośrednich faz zobaczymy czy na zwykłych drożdżach czy na dzikach Może na obu? Edytowane 27 Listopada 2015 przez Undeath mundex 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 No i na dziś koniec Zlałem przed chwilą warkę 196 AIPA na cichą bez pomiarów 21l z dodatkiem tak jak planowałem 20 g Tomahawk, 20g Cascade i 10 g Mosaic. Wylądowała w piwnicy 12C Pachniało nieziemsko przy zlewaniu Tomahawk i Cascade dają radę! Naszykowałem sobie dziś na drugą APA, która powstanie jutro od rana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) 28.11.2015warka 199 APA (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pale Ale- 2,6 kg Bestmalz Pilzneński 1,6 kg Strzegom Karmelowy 30 - 0,2 kg Bestmalz pszeniczny - 0,1 kg Iunga 11% 15 g Perle 7% 8 g Tomahawk 15% 8 g Mosaic 12% 15 g Cascade 6,7% 9 g Citra 13,5% 25 g Ahtanum 3,4% 25 g Drożdże FM52 Amerykański Sen 150 ml po APA Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 5 minut 4,5 kgZACIERANIE:woda do zasypu - 13l 68-61C - 60' 5' - 75C mash out WYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,2 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. GOTOWANIE 60': FWH Iunga 15 g 30' Perle 8 g10' Citra 10g 5' Ahtanum 10 g 0' w 75C po 15 g Ahtanum, Mosaic i Citra, Tomahawk 8g i Cascade 9g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 12,6 Blg, przy wydajności 65% oraz IBU 35Odczyt z refraktometru: 13,1 BrixSG: OG - 1.051FG - 1.0??Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 20 minut około 80 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:19-20 C - 12 dni cicha: 12C - 5 dni z 20 g Citra, Ahtanum i 10 g Mosaic [EDIT] 16.12.2015 Druga APA zwarki 199 poszła na cichą, oberwała 20 g Mosaica, 27 g CItry i 25 g Ahtanum. [EDIT] 22.12.2015 Rozlałem do butelek warkę 199 APA wyszło 41*0,5l i 1*0,33l butelek, przy 3,3 blg - 1,013 FG. Aromat mniej intensywny niż 198, ale delikatnie lepsza goryczka, zobaczymy po nagazowaniu. Konus PA B2 na kapslu Wygląd: Lekka opalizacja, złoty kolor, piana średnia, średnie pęcherzyki, opada do kożuszka, zdobi szkło. Aromat: Nie napierdziela jakoś po nosie mega ameryką, cytrusy, może lekka żywica, jak dla mnie aromat stonowany, głównie chmielowy, może lekka siarka, trochę jakby trawiasty. Smak:Wydaje mi się albo troszkę grzeje (alkohol?), w smaku mandarynkowe, goryczka niska do średniej, lekko żywiczna, trochę zostaje ale nie przeszkadza to w piciu piwa. Jak dla mnie słodkie, dość wysoko wysycone. Podsumowanie: Jak pewnie wiesz nie zachwycam się americzańskimi piwami, tak sobie wypić do obiadu, do posiedzenia ze znajomymi. Piwo smaczne, jak dla mnie prawie bez wad. Polecam się na przyszłość - Czas pracy 5,5 h, Edytowane 19 Maja 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CZEJEN Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 A co ciekawego szykujesz na następną nietuzinkową okrągłą warkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) A co ciekawego szykujesz na następną nietuzinkową okrągłą warkę? Mam zarys ale jeszcze nie wiem co do końca powstanie Zresztą jak zawsze połowa warek na spontanie Powiem tak coś mocnego, ciężko nachmielonego, pełnego w smaku Obecnie skończyły mi się słody w trakcie zamówienia jestem wszystko się wyklaruje jak przyjdą materiały. Ale nie będzie to nic zgodnego z BJCP. Edytowane 28 Listopada 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CZEJEN Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Freestyler! W sumie szkoda że nia ma takiej kategorii na konkursach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Undeath szykuje armię na PiwoWarzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Undeath szykuje armię na PiwoWarzone Zbroi się zbroi najwyższy czas Jeszcze muszę zacząć Saisona warzyć... Zrobiłem już jedną APA ale nie jest to do końca to co chce osiągnąć. Wczoraj spiłem z kega jedno piwko, wyszło nieźle ale jeszcze z tydzień półtorej musi poleżakować Te dwie następne planuję trochę inaczej nachmielić i wybiorę którąś z tych trzech Niech się Jakub strzeże A wczoraj sobie zaglądnąłem do lambików sprawdzić co się dzieje Lambik 1: Jak widać błona bez zmian, jeszcze czasu potrzebuje. Lambik 2: Właśnie się buduje coś ciekawego Bardzo ładnie to zaczyna wyglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundex Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Hm, homebrew lambik... Tak czy siak nie możesz odmówić mi buteleczki tego specyfiku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się