Skocz do zawartości

Browar Undeath czyli warzone na uboczu w Bytomiu Odrzańskim


Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj 11.03.2017 zlałem do butelek warkę 282 Wiedeński Lager wyszło:

wersja 282.1 46*0,5l butelek

wersja 282.2 18,5l keg i 6*0,5 butelek przy 3,2 blg - 1.013 FG. Oby dwa piwa w smaku i aromacie okej. 

 

Dzisiaj zlałem na cichą warkę 283 American Brown Lager jedno i drugie wiadro. Jedno dostało 50 g Citry i 50 g Cascade Pl 2016, drugie 100 g Cascade Pl 2016. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj zlałem do kegów warkę 283 American Brown Lager obydwa kegi weszły tak samo 18,5 l przy 3 blg -1.012 FG. Wersja z Citra i Cascade średnioaromatyczna pachnie tropikiem i kwiatami, choć głównie przebija się dominujący aromat słodu brown. Wersja na Cascade PL jest głównie kwiatowa i baza piwa identyczna :) Brown dominuje aromat i chmiele się z nim na chwilę obecną uzupełniają. Zobaczymy jak to będzie smakowało - teraz z 2 miesiące leżakowania ;) Piwa nie były super klarowne ale myślę, że w kegach dojdą do swojego optimum.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem do kega warkę 285.1 Ciemny Lager wyszło 9,5l przy 4 blg - 1.016 FG. W smaku wyszło mega wędzone, szynkowe lekko oscypkowe. Nie spodziewałem się aż takiej intensywności tego słodu. Jest też lekki cytrus nawet z chmielu ;) Chyba dobrze się zapowiadają nowy rocznik Chinooka i Cascade z Polski. Jak zwykle przesadziłem z goryczką :D Musze jednak zredukować jej moc przy takim chmieleniu na zimno. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem dzisiaj na cichą warkę 285 Porter grodziski na cichą. Wyszło 21l piwa przy 7 blg - 1,028 FG. Piwo dość palone mi wyszło, wędzonka ciekawa i goryczka ciut duża na tym etapie. Zlewam tylko i wyłącznie dlatego, że piwo mi wyszło delikatnie z wiadra i jakoś nie widzę by się zaczął klarować. 

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W poniedziałek zlałem warkę 284 Koźlak wyszło 40*0,5l butelek przy 3 blg - 1.012 FG. Wyszło całkiem nieźle ale musi się poukładać na spokojnie bo jest trochę męcząco słodowy. Po dojrzewaniu zejdzie trochę melanoidowość. 

 

Dziś przy okazji warzenia ruszyłem też Lambiki z warki 265 :

1. Wersja na Melange, które miały zbudowaną sporą błonę jeszcze zlałem do petainera 30 litrów z dodatkiem 3,5 kg wiśni oraz 7 butelek*0,5l. Wyszło mniej kwaśne bardziej brettowe. Tej kwaśności wręcz brakuje, ale może wiśnie wycisną co trzeba z tego szczepu. 

2. Wersja na Roeseale poszła do 14 *0,5l butelek oraz na mieszankę owoców jeżyny, porzeczki, malin oraz jeżyny 1,6 kg -12 litrów. Tutaj jest mocno kwaśno, dziko, rasowo lambikowo jestem z niego zadowolony. Jest o wiele bardziej posunięty w fermentacji niż wersja, która była na pierwszej gęstwie z niego. Bardzo fajnie wyszedł :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

04.04.2018
warka 286 Red Flanders i IRA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@Lager - 8 kg
  • Weyermann Special W - 0,3 kg
  • Weyermann Carapils -0,2 kg
  • Weyermann Carabohemian - 0,1 kg
  • Vikingmalts Colorado Honig - 0,1kg
  • Weyermann jęczmień palony 0,05 kg
  • Marynka 7% - 35 g
  • 15 g Płatków dębowych Sherry Oloroso do Red Flandersa od początku fermentacji.
  • Drożdże: Red Flanders - mieszanka po lambiorach z warki 265 drożdży Melange i Roeseale. IRA - Wyeast 1450 Dannys Favorite.

Śrutowanie: 8,75 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 29l 

68C- 60'

10' - 74C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH

 

GOTOWANIE 70':

70' Marynka 35 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 40l o gęstości 14 blg przy wydajności 67% oraz IBU 15

Odczyt z refraktometru: 14,5 Brix

SG: OG - 1.057

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 25 minut około 120 litrów.

 

FERMENTACJA: 

286.1 Red Flanders 20 litrów +15 g płatków  dębowych sherry oloroso

Planowana burzliwa:
z 3-4 miechy

FG - 1.01? wiadro I

 

286.2  IRA 20 litrów 

Planowana burzliwa:

18C - 10 dni

22C -7 -10 dni

FG - 1.013 wiadro II 

 

[EDIT]

29.04.2018 Ledwo co dzisiaj zlałem warkę 286 IRA wyszło 39*0,5l butelek przy 3,2 blg - 1,013 FG. W smaku i zapachu jest okej.

 

27.02.2018 Więc zlałem dziś tak jak zapowiadałem po 10 miesiącach do butelek warkę 286 Red Flanders wyszło 25*0,5l i 20*0,33l przy 3 blg - 1.012 FG. Petarda jak dla mnie miło kwaśny dość mocno nawet ale nie octowy, mocno zbrecony i zostało trochę słodowego ciała przy czym jest nieźle pijalny. Martwi mnie trochę brak drewienka w smaku być może za mało go sypnąłem. Zobaczymy po nagazowaniu to skoryguje się recepturę delikatnie. W planach uwarzenie teraz podwójnej warki :)

 

-  Czas pracy 8 h

- Zobaczymy co 3 pasaż drożdży w blendzie zdziała tym razem. W celu ograniczenia pracy bakterii jest tutaj goryczka na 15 IBU i od samego początku dodaje drewienka, które też niby przyhamowuje ich pracę. Co z tego wyjdzie zobaczymy.

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07.04.2018
warka 287 Lambik v 5.01 i 5.02 (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Pszenica niesłodowana - 5 kg
  • Malteurope Mep@Lager - 4 kg
  • Chmiel w szyszce Lubelski z własne uprawy  wietrzony ponad rok - 25 g
  • Drożdże:  jeden balon Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend, drugi  Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend

Śrutowanie: 9 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 29l 

68C- 60'

10' - 74C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH

 

GOTOWANIE 70':

70' Lubelski szyszka 25 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 40l o gęstości 12 blg przy wydajności ??% oraz IBU ??

Odczyt z refraktometru: 12,5 Brix

SG: OG - 1.048

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 25 minut około 120 litrów.

 

FERMENTACJA: 

287.1 19 litrów Belgian Lambic Blend

Planowana burzliwa:
zobaczymy

FG - 1.01? wiadro I

 

287.2  19 litrów Roeselare

Planowana burzliwa:

obczym

FG - 1.01? wiadro II 

 

[EDIT]

 

-  Czas pracy 6 h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

17.04.2018
warka 288 Polskie Ale (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@Lager - 8,2 kg
  • Viking malts Karmelowy 30 - 0,3 kg
  • Magnum pl 2017 - 12% - 25 g
  • Chinook pl 2017 - 8,6% - 50 g
  • Cascade pl 2017 - 5,5% - 50 g
  • Na cichą: 100 g Cascade jedno wiadro, 100 g Chinook drugie wiadro.
  • Drożdże:  Wiadro I Omega Hothead, Wiadro II WLP090 SDS - obydwa szczepy dzięki uprzejmości @Daniel() startowane z fiolek 5ml, najpierw do 40 ml (SDS do 100 ml) potem drugi stopień 400 ml i trzeci po 1,5 l. 

Śrutowanie: 8,5 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 29l 

68C- 60'

10' - 74C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH

 

GOTOWANIE 670':

60' Magnum 25 g

5' Cascade i chinook pl -20 g

0' w 75C po 30 g Cascade i Chinook pl

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 40l o gęstości 13 blg przy wydajności 66% oraz IBU 26

Odczyt z refraktometru: 13,5 Brix

SG: OG - 1.053

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 25 minut około 120 litrów.

 

FERMENTACJA: 

288.1 21 litrów Hothead

Planowana burzliwa:
18C -2 dni

22C -7 dni

Cicha: 15C z 100 g Cascade pl - 7 dni

FG - 1.012 wiadro I

 

287.2  19 litrów SDS

Planowana burzliwa:

18C - 12 dni

15C - z 100 g Chinooka pl - 7dni

FG - 1.012 wiadro II 

 

[EDIT]

3.05.2018 Zlałem warkę 288 Polskie Ale na cichą - wersja na SDS z 100 g Chinooka pl 2017. Nie mierzyłem blg ani nie próbowałem próbki. 

 

Zlałem wcześniej warkę 288.1 Polskie ale na HH na cichą z 100 g Cascade pl, prawdopodobnie w piątek. Piwo okej.

 

8.05.2018 A dzisiaj zlałem warkę 288.2 Polskie Ale na SDS do kega. Zmieściłem zawrotne 17,5 l sporo strat było przy 3,2 blg - 1,012 FG. Chinook PL 2017 daje radę :) Ocena dokładna po nagazowaniu.

 

12.05.2018 Do kega też poleciała warka 288 Polskie ale na HH oraz 3 butelek 0,5l przy 3,2 blg - 1,012 FG. Wyszło dobrze, choć jednak ten Cascade 2017 nie jest tak mocno aromatyczny jak 2016, ma też trochę inny profil.

-  Czas pracy 6 h

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach



17.04.2018
warka 288 Polskie Ale (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@Lager - 8,2 kg
  • Viking malts Karmelowy 30 - 0,3 kg
  • Magnum pl 2017 - 12% - 25 g
  • Chinook pl 2017 - 8,6% - 50 g
  • Cascade pl 2017 - 5,5% - 50 g
  • Na cichą: 100 g Cascade jedno wiadro, 100 g Chinook drugie wiadro.
  • Drożdże:  Wiadro I Omega Hothead, Wiadro II WLP090 SDS - obydwa szczepy dzięki uprzejmości [mention=16962]Daniel()[/mention] startowane z fiolek 5ml, najpierw do 40 ml (SDS do 100 ml) potem drugi stopień 400 ml i trzeci po 1,5 l. 

Śrutowanie: 8,5 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 29l 

68C- 60'

10' - 74C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH

 

GOTOWANIE 670':

60' Magnum 25 g

5' Cascade i chinook pl -20 g

0' w 75C po 30 g Cascade i Chinook pl

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 40l o gęstości 13 blg przy wydajności 66% oraz IBU 26

Odczyt z refraktometru: 13,5 Brix

SG: OG - 1.053

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 25 minut około 120 litrów.

 

FERMENTACJA: 

288.1 21 litrów Hothead

Planowana burzliwa:
18C -2 dni

22C -7 dni

Cicha: 15C z 100 g Cascade pl - 7 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

287.2  19 litrów SDS

Planowana burzliwa:

18C - 12 dni

15C - z 100 g Chinooka pl - 7dni

FG - 1.01? wiadro II 

 

[EDIT]

 

-  Czas pracy 6 h



Nie chce się czepiać, ale się przyczepię. Masz błąd w czasie gotowania (no może, że rzeczywiście trwało to 11h Dodatkowo burzliwa dość krótka w tym wiadrze 1, ale moze to po prostu specyfikacja tych drożdży. Poprawiam bo czytam twoje zapiski. Bardzo fajnie masz to zrobione ;)A

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, Hobbysta napisał:

Nie chce się czepiać, ale się przyczepię. Masz błąd w czasie gotowania (no może, że rzeczywiście trwało to 11h emoji14.png Dodatkowo burzliwa dość krótka w tym wiadrze 1, ale moze to po prostu specyfikacja tych drożdży. Poprawiam bo czytam twoje zapiski. Bardzo fajnie masz to zrobione ;)A

 

Spoko ;) Zdarzają się literówki - 7 się z poprzedniej receptury nie skasowało.

 

Co do drożdży to są słynne Omega Hot Head ;) (który opisywał Daniel między innymi tutaj) Używałem już go kilkukrotnie i to są szybkie drożdże. Po kilku dniach jest już właściwie po wszystkim przy lekkich piwach. Stąd taki czas fermentacji u mnie. Kolejną warkę planuje polecieć w 24C bo na tyle mam warunki w domu. Kumpel fermentował je w 30C i uwinęły się w 3 dni z klarowaniem piwa nie dając żadnych wad. Polecam zwłaszcza, że można je wydobyć z piwa Profesji ;) A fajnie podkręcają owocowością piwa chmielowe.

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 
Spoko Zdarzają się literówki - 7 się z poprzedniej receptury nie skasowało.
 
Co do drożdży to są słynne Omega Hot Head (który opisywał Daniel między innymi tutaj) Używałem już go kilkukrotnie i to są szybkie drożdże. Po kilku dniach jest już właściwie po wszystkim przy lekkich piwach. Stąd taki czas fermentacji u mnie. Kolejną warkę planuje polecieć w 24C bo na tyle mam warunki w domu. Kumpel fermentował je w 30C i uwinęły się w 3 dni z klarowaniem piwa nie dając żadnych wad. Polecam zwłaszcza, że można je wydobyć z piwa Profesji  A fajnie podkręcają owocowością piwa chmielowe.
O kurde, to mnie zaciekawiłeś. Przeczytam wątek Daniela o tych drożdżach.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj też wprowadziłem nową zabawkę do browaru - kamień do napowietrzania brzeczki 0,5 mikrona. Kolega, który przeszedł na zawodowstwo oddał mi go za kilka piwek ;) A resztę sprzętu właściwie posiadałem - nebulizator. Musiałem dokupić jedynie przewód do nebulizatora żeby nie używać tego co służy dla dzieci...  ;) A całość w akcji wygląda tak:

20180417_171353.thumb.jpg.2e801aac96ae1503abb421645c5fbe4c.jpg

 

I tu w akcji:

 

 

 

Polecam każdemu - jednak bujanie wiadrem jest trochę męczące z czasem i nigdy nie ma pewności czy właściwie się natleniło. Tutaj 5 minut chodzenia maszynki plus pilnowanie żeby piana nie uciekła z wiadra zapewnia niesamowity komfort.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym nebulizatorze są wymienne filtry. Jest to mały krążek taki osadzony od dołu gdzie zaciąga powietrze. Co jakieś 10 h pracy urządzenia trzeba go wymienić i faktycznie występują na nim zanieczyszczenia więc raczej spełnia swoją rolę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem właśnie warkę 285 Porter Grodziski wyszło 40*0,5l i 1*0,33l przy 7,5 blg - 1.030 FG. Jestem bardzo zadowolony z smaku i aromatu. Słód grodziski dał radę, piwo ma sporo ciała i super wędzonkę w szynkowym wydaniu. Poukłada się będzie jeszcze lepiej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ledwo co dzisiaj zlałem warkę 286 IRA wyszło 39*0,5l butelek przy 3,2 blg - 1,013 FG. W smaku i zapachu jest okej. Strzelił mi kręgosłup i dźwigać nie mogę... A kurde miałem trochę planów na warzenie na majówkę. Zobaczymy jak to wyjdzie bo teraz wiadro mi Żona wnosiła z piwnicy :D Może się zregeneruje do piątku to coś sieknę na gęstwie ala Bitter. Zleję jutro warkę na SDS i przyszykuje też zasyp pod West Coast IPA.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 29.04.2018 o 21:11, dziedzicpruski napisał:

Czas znaleźć dobrego rehabilitanta.

Albo rehabilitantkę ;)

 

Zlałem warkę 288 Polskie Ale na cichą - wersja na SDS z 100 g Chinooka pl 2017. Nie mierzyłem blg ani nie próbowałem próbki. 

 

Z plecami już w miarę okej więc dziś z mała pomocą postronnych powstała WCIPA:

 

3.05.2018
warka 289 WCIPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@Lager - 9,5 kg
  • Cukier Biały - 0,5 kg
  • Magnum pl 2017 - 12% - 50 g
  • Equinox 2016 16,1% - 50 g 
  • Ahtanum 2017 3,4% - 50 g
  • Citra 2016 13,5% - 50 g
  • Mosaic 2017 12,1% - 50 g
  • Na cichą: Mosaic+Simcoe+Citra po 50 g jedno wiadro, Simcoe+Equinox po 50 g drugie wiadro.
  • Drożdże:  SDS zbiór I po Polskim Ale.

Śrutowanie: 9,5 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 29l 

64-61C- 60'

10' - 74C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH

 

GOTOWANIE 70':

70' Magnum 50 g

5' Citra, Ahtanum, Mosaic i Equinox po 15 g

0' w 75C po 25 g Citra, Ahtanum, Mosaic i Equinox

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 40l o gęstości 15,9 blg przy wydajności 66% oraz IBU 60

Odczyt z refraktometru: 16,5 Brix

SG: OG - 1.065

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 25 minut około 120 litrów.

 

FERMENTACJA: 

289.1 20 litrów 

Planowana burzliwa:
18C -12 dni

Cicha: 15C - 5 dni Mosaic+Simcoe+Citra po 50 g

FG - 1.01? wiadro I

 

289.2  19 litrów 

Planowana burzliwa:

18C - 12 dni

Cicha: 15C - 5 dni  Simcoe+Equinox po 50 g

FG - 1.01? wiadro II 

 

[EDIT]

12.05.2018 Zlałem właśnie na cichą warkę 289 WCIPA wiadro 19 litrów z dodatkiem 50 g Simcoe, Mosaic, Citra i Cenntenial.

13.05.2018 Zlałem drugie wiadro z WCIPA 22 litry z dodatkiem 50 g Equinox, 15 g Mosaic, 15 g Citra i 50 g Simcoe.

17.05.2018 Zlałem właśnie warkę 289 WCIPA wiadro II z dodatkiem po 50 g Simcoe, Mosaic, Citra i Cenntenial. wyszło 8,5 l do kega oraz 16*0,5l butelek przy 3,5 blg - 1,014 FG. Aromat super chmielowy, próbkę miałem z licznym i drobinkami chmielu i przez to goryczka trochę zalegająca, ale myślę, że będzie dobrze. No to czekam na gaz.

 

-  Czas pracy 8 h

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem wcześniej warkę 288.1 Polskie ale na HH na cichą z 100 g Cascade pl, prawdopodobnie w piątek. Piwo okej.

 

A dzisiaj zlałem warkę 288.2 Polskie Ale na SDS do kega. Zmieściłem zawrotne 17,5 l sporo strat było przy 3,2 blg - 1,012 FG. Chinook PL 2017 daje radę :) Ocena dokładna po nagazowaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem właśnie na cichą warkę 289 WCIPA wiadro 19 litrów z dodatkiem 50 g Simcoe, Mosaic, Citra i Cenntenial.

 

Do kega też poleciała warka 288 Polskie ale na HH oraz 3 butelek 0,5l przy 3,2 blg - 1,012 FG. Wyszło dobrze, choć jednak ten Cascade 2017 nie jest tak mocno aromatyczny jak 2016, ma też trochę inny profil.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12.05.2018
warka 290 Polskie Ale (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@Pale Ale - 9 kg
  • Weyermann Special W - 0,4 kg
  • Viking malts Karmelowy 30 - 0,3 kg
  • Iunga 2017 - 9,5% - 100 g
  • Cascade pl 2017 - 5,5% - 50 g
  • Chinook pl 2017 - 8,6% - 30 g
  • Na cichą: Iunga 100g do wiadra z HH.
  • Drożdże:  pierwsze wiadro HH po Polskim ale zbiór I, drugie wiadro 1450 Dannys Favorite I zbiór po IRA

Śrutowanie: 9,7 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 29l 

66-61C- 60'

10' - 74C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH

 

GOTOWANIE 60':

60' Iunga 30 g

5' Iunga, Cascade pl i chinook pl po 15 g

0' w 75C po 25 g Iunga 55 g, Cascade  pl35 g i 15 g Chinook pl

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 40l o gęstości 14,6 blg przy wydajności 66% oraz IBU 25

Odczyt z refraktometru: 15,2 Brix

SG: OG - 1.059

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 25 minut około 130 litrów.

 

FERMENTACJA: 

290.1 21 litrów DF 

Planowana burzliwa:
18C -26 dni

FG - 1.014 wiadro I

 

290.2  19 litrów 

Planowana burzliwa:

18C - 26 dni

Cicha: 15C - 5 dni  Iunga 100 g

FG - 1.01? wiadro II 

 

[EDIT]

07.06.2018 Do kega warkę 290 Polskie Ale wiadro I na DF wyszło 18,5 i 3*0,5l butelek przy 3,5 blg - 1,014 FG. Niestety jeden litr poszedł w kanał bo nie przygotowałem więcej butelek. Pachnie przyjemnie - wychodzi ładnie słodowość z Special W. Myślę, że będzie dobre piwko do picia.

Wiadro nr II tej samej warki na HH poszło na cichą razem z 100 g Iungi około 18,5 litra. Za tydzień poleci też do kega.

 

-  Czas pracy 5 h

- Kolejne piwko do spicia w kegach na lato. Jedną wersję nachmiele na zimno Iungą by sprawdzić co tegoroczna wprowadza do piwa, drugie na DF zostawię bez chmielenia - będzie to bardziej Bitter na polskich chmielach.

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16.05.2018
warka 291 Pszenica i Berliner Weisse (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@wheat - 4,5 kg
  • Malteurope Mep@Pale Ale - 2,5 kg
  • Malteurope Mep@Pale Ale - 1,5 kg
  • Lubelski 4,0% 2016 - 65 g
  • Drożdże:  Pszeniczne 3068 stefanki, Beliner Weisse - 5223 Lactobacillus brevis druga fermentacja SDS.

Śrutowanie: 9,5 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 29l 

69-65C- 60'

10' - 74C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH

 

PSZENICA GOTOWANIE 60':

60' 35 g Lubelskiego

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 50l o gęstości ?? blg przy wydajności ??% oraz IBU ??

Odczyt z refraktometru: ?? Brix

SG: OG - 1.0??

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 25 minut około 130 litrów.

 

FERMENTACJA: 

291.1 25 litrów Pszenicy - 14 blg

Planowana burzliwa:
18C -21 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

291.2  25 litrów Berliner Weisse - 8 blg

Planowana burzliwa:

22C -  prawie 2 miesiące dni Lactobaclious Brevis + jakieś nieznane drożdże

Patrz edit 10.07. 2018 

Na Cichą: 10 litrów z czerwoną porzeczką 2 kg. 5 litrów z agrestem.

FG - 1.003 wiadro II 

 

[EDIT]

1.06.2018 I zlałem w piątek warkę 291 Pszenicę do kega 18,5 l oraz 14 butelek 0,5l przy 3,2 blg - 1,013 FG. Wyszła mega bananowo, goździk też jest. Wydaje się być wporzo. Następne piwo na dniach poleci też Pszenica. 

 

10.07.2018 Dzisiaj zlałem na cichą i do butelek warkę 291.2 Berliner Weisse. Piwo generalnie miało być kwaszone w balonie potem zlane do garnka i przegotowane 60' z małą dawką chmielu,  a potem fermentowane SDS. Niestety z planów nic nie wyszło i balonie szklanym zaczęła się normalna regularna fermentacja, czym to nie mam pojęcia po dzisiaj ale wygląda na to, że czymś w miarę czystym. Aromat piwa po fermentacji jest mocno jabłkowo-pszeniczny, a samo piwo zalatuje też lekkim kwasem. W tle może nutka kukurydzy występuje i jest delikatnie alkoholowe jak na 8 blg ale odfermentowało do 0,7 blg :D Więc grubo. W smaku jest wytrawne i zbożowe. Nie powiem fartem nawet ciekawie wyszło. Więc 10 litrów zlałem na czerwoną porzeczkę 2 kg. Kolejne 4,2 litra przelałem do damki i niestety miałem dodać agrest ale dziś leje jak z cebra i nie ma jak zebrać z krzaka.  Pozostałe 10 litrów poleciało w butelki - wyszło 39-0,5l i 2*0,33l. Niech się nagazuje i niedługo spróbuje czy dalej jest taki ciekawy i smaczny :D

 

26.02.2019 Zlałem też zapomnianą butelkę Berliner Weisse z agrestem z warki 291 wyszedł ocet :D no niestety mało alkoholu nie zabezpieczyło piwa przed tym a widać coś na agreście się czaiło - był mocno przejrzały mogły się owocówki w którymś zamieszkać. Poszedł do 7 butelek będzie na pokazy co można skasztanić.

 

-  Czas pracy 8 h

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem właśnie warkę 289 WCIPA wiadro II z dodatkiem po 50 g Simcoe, Mosaic, Citra i Cenntenial. wyszło 8,5 l do kega oraz 16*0,5l butelek przy 3,5 blg - 1,014 FG. Aromat super chmielowy, próbkę miałem z licznym i drobinkami chmielu i przez to goryczka trochę zalegająca, ale myślę, że będzie dobrze. No to czekam na gaz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zapomniałem uzupełnić notatki:

 

25.05.2018
warka 292 American Amber Ale (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@Pale - 9 kg
  • Weyermann Amber - 0,2 kg
  • Weyermann Carabohemian - 0,2 kg
  • Magnum pl 2017 - 12% - 35 g
  • Chinook pl 2017 8,6% - 50 g
  • Ahtanum 2017 3,4% - 25 g
  • Citra 2017 13,2% - 25 g
  • Simcoe 2017 13,5% - 25 g
  • Na cichą: ne fiem
  • Drożdże:  SDS zbiór II po WCIPA.

Śrutowanie: 9,5 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 29l 

64-61C- 60'

10' - 74C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH

 

GOTOWANIE 90':

90' Magnum 25 g

5' Chinook 25 g

0' w 75C po 25 g Citra, Ahtanum, Simcoe i Chinook

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 37l o gęstości 14,5 blg przy wydajności 66% oraz IBU 25

Odczyt z refraktometru: 15,0 Brix

SG: OG - 1.059

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 25 minut około 120 litrów.

 

FERMENTACJA: 

292.1 19 litrów 

Planowana burzliwa:
18C -12 dni

Cicha: 51 g Mosaica, 33 g Ahtanum i 35 g Citry

FG - 1.01? wiadro I

 

292.2  18 litrów 

Planowana burzliwa:

18C - 12 dni

Cicha: 7 dni w 18C z 50 g Citry, 25 g Simcoe i 50 g Mosaic

FG - 1.01? wiadro II 

 

[EDIT]

7.06.2018 r. Przelałem też na cichą warkę 292 American Amber Ale wiadro II z dodatkiem 50 g Citry, 25 g Simcoe i 50 g Mosaic. Tą wersję wrzucę chyba w małego kega i butelki. 

12.06.2018 Zlałem do kega warkę 292 AAA wyszło 8,5 l oraz 12*0,5l butelek nie sprawdziłem odfermentowania. Pachnie fajnie i zachwycila mnie goryczka, krótka odpowiednia i dopiero po kilku łykach narastająca. Jest fajnie owcowo nie wiem czemu narzekają ludzie na Citre i Mosaic 2017.

21.06.2018 W trakcie rozlałem na cichą warkę 292 AAA z dodatkiem 51 g Mosaica, 33 g Ahtanum i 35 g Citry. Spędził ponad miecha w fermentorze ale nie było kiedy zlać, pachniał normalnie. 

28.06.2018 Zlałem też warkę 292 AAA wyszło gdzieś 17-17,5 litra blg też nie zmierzyłem :D coś ostatnio mam lenia z tym i zapominam. Pachnie bardzo fajnie.

 

-  Czas pracy 8 h

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.