Skocz do zawartości

Świąteczne, aromatyzowanie podczas fermentacji


karczmarz

Rekomendowane odpowiedzi

Zbieram siły i czas na świąteczne, planowo chce 20 blg, wzmocnię brzeczkę miodem, ale do rzeczy.

Czy ktoś z Was próbował przyprawy dodać na czas fermentacji?

Czy technicznie jest to do wykonania (zakażenie?), a jeśli tak, to czy to ma sens.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodawałem pieprzu i goździków. Wrzucone pod koniec warzenia. Tak jak chmiel, który w końcu też jest przyprawą. Nie widzę powodu żeby dodanie jakiejkolwiek przyprawy miało zepsuć piwo. Gdyby na zimno doprawiać to pewnie jest jakieś ryzyko, ale jeśli się pogotują trochę to musi być dobrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jako że to moje początki robienia piwa po konsultacjach z miłym forumowiczem na PW postanowiłem też zrobić już świąteczne,jak by coś poszlo nie tak to będzie czas nastawić jeszcze jedno :)niestety nie zacierane tylko z ekstraktu

wiem że teraz już za późno i tak,ale może ktoś coś powiedzieć na ten temat,czy już mam nastawiać następne?

poszło:

1.7kg WES przeniczny

1.7kg WES red

1.7kg ekstrakt bursztynowy

0.5kg cukru brązowego z trzciny

20 g curacao gorzkie (nie jestem pewien pisowni)

4 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy

2 gwiazdki anyżu (nie wiem czy nie za dużo)

4 ziarnka kardamonu (lekko może już zwietrzały)

pół łyżeczki kolendry i imbiru (niestety nie było świeżego ,a niechciało mi się szukać)i cynamony

10 szt goździków

wszystko gotowane 10 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z mojego doświadczenia radzę bardzo ostrożnie dawkować przyprawy i gotować nie dłużej niż 5 minut - zbyt duża dawka lub zbyt długie gotowanie dają w piwie nieprzyjemną goryczkę - taką jak ma np. cynamon wyjadany na sucho - nic przyjemnego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no dobra,troszkę się zmieniło bo akurat byłem wtrakcie robienia jak pisałem

busztynowy 1.2 kg a nie 1.7kg i koło 17-18 Lwszystkiego

przyprawy bez zmian w zasadzie :)

chwila nieuwagi i piana wykipiała na kuchnię,a w niej była pewnie 1/4 przypraw :/

 

no nic zobaczymy co będzie

blg prawie 18

grożdże T58

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

może wyjść z tego niezły piernik w piwie :P

Według mnie dużo przypraw, zwlaszcza jak dalej są w piwej na czas burzliwej

Edytowane przez slawek1k
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zostawiłem to na 6 dni w spokoju bo mnie nie było,stało nie wiem w ilu stopnia C bo dość ciepło było,otworzyłem i wygląda że chyba już po burzliwej,blg około 3,5 i tu moje pytanie czy z prawie 18 może takie zostać czy powinno zejść niżej?

piernika mocnego nie ma ale pomarańcz owszem ,no nic jakoś się wychlepta

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.