karczmarz Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zbieram siły i czas na świąteczne, planowo chce 20 blg, wzmocnię brzeczkę miodem, ale do rzeczy. Czy ktoś z Was próbował przyprawy dodać na czas fermentacji? Czy technicznie jest to do wykonania (zakażenie?), a jeśli tak, to czy to ma sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Dodawałem pieprzu i goździków. Wrzucone pod koniec warzenia. Tak jak chmiel, który w końcu też jest przyprawą. Nie widzę powodu żeby dodanie jakiejkolwiek przyprawy miało zepsuć piwo. Gdyby na zimno doprawiać to pewnie jest jakieś ryzyko, ale jeśli się pogotują trochę to musi być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Czesc. Nie przesadz z kardamonem. Jak sie boisz zakazenia mozesz na chwile przyprawy zdezynfekowac w spirytusie - taka jest moja propozycja :-) Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 jako że to moje początki robienia piwa po konsultacjach z miłym forumowiczem na PW postanowiłem też zrobić już świąteczne,jak by coś poszlo nie tak to będzie czas nastawić jeszcze jedno :)niestety nie zacierane tylko z ekstraktu wiem że teraz już za późno i tak,ale może ktoś coś powiedzieć na ten temat,czy już mam nastawiać następne? poszło: 1.7kg WES przeniczny 1.7kg WES red 1.7kg ekstrakt bursztynowy 0.5kg cukru brązowego z trzciny 20 g curacao gorzkie (nie jestem pewien pisowni) 4 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy 2 gwiazdki anyżu (nie wiem czy nie za dużo) 4 ziarnka kardamonu (lekko może już zwietrzały) pół łyżeczki kolendry i imbiru (niestety nie było świeżego ,a niechciało mi się szukać)i cynamony 10 szt goździków wszystko gotowane 10 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Z mojego doświadczenia radzę bardzo ostrożnie dawkować przyprawy i gotować nie dłużej niż 5 minut - zbyt duża dawka lub zbyt długie gotowanie dają w piwie nieprzyjemną goryczkę - taką jak ma np. cynamon wyjadany na sucho - nic przyjemnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 no dobra,troszkę się zmieniło bo akurat byłem wtrakcie robienia jak pisałem busztynowy 1.2 kg a nie 1.7kg i koło 17-18 Lwszystkiego przyprawy bez zmian w zasadzie chwila nieuwagi i piana wykipiała na kuchnię,a w niej była pewnie 1/4 przypraw no nic zobaczymy co będzie blg prawie 18 grożdże T58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 no dobra,chyba zwaliłem,nastawiłem na burzliwą z tymi wszystkimi śmieciami? czy będzie masakra?jeśli naciągnie za mocno przyprawami to pal licho tylko czy się nie zepsuje na burzliewej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 (edytowane) może wyjść z tego niezły piernik w piwie Według mnie dużo przypraw, zwlaszcza jak dalej są w piwej na czas burzliwej Edytowane 30 Kwietnia 2012 przez slawek1k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 5 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 zostawiłem to na 6 dni w spokoju bo mnie nie było,stało nie wiem w ilu stopnia C bo dość ciepło było,otworzyłem i wygląda że chyba już po burzliwej,blg około 3,5 i tu moje pytanie czy z prawie 18 może takie zostać czy powinno zejść niżej? piernika mocnego nie ma ale pomarańcz owszem ,no nic jakoś się wychlepta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 smoła zlana na cichą ,nic zupełnie się nie działo,mam nadzieję że do świąt zmieni to jakoś smak ,bo niestety anyż jest wyczuwalny i jeszcze anyż i anyż też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się