mrblaha Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Który to model Cranckandsteina? 2S, 2A? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 2S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 15 września będziemy warzyć Dunkelweizena w Łódzkiej Piwotece - będzie też możliwość spróbowania naszego piwa. Wszystko to za darmo, start o 15, miejsc jest 40 decyduje kolejność na wejściu. Jeśli ktoś z Łodzi chciałby odebrać zamówienie możemy pomyśleć - choć ilość miejsca w samochodzie może być ograniczona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Część z Was może zauważyła że cena chłodnic wzrosła - jest to podyktowane wzrostem ceny rury karbowanej, a nie naszą chęcią większego zysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Wałki radełkowane? Co z różnicą prędkości wałków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 wałki są ponacinane w rąby. Napęd jest na jeden wałek, przeniesienie napędu jest przez ziarno, więc siłą rzeczy drugi wałek kręci się wolniej. Nie ma problemu ze startem nawet z zasypanym ziarnem, oraz ze ślizganiem się zboża po wałkach., Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Nie mniej jak ktoś bierze się za budowę śrutownika walcowego mógłby zajrzeć do chociażby kunzego. Jest tam opisane jak powinny wyglądać rowki, jak powinny być ułożone w stosunku do siebie, oraz jaka powinna być różnica prędkości. Czyli wszystko zgodnie z zalecaną przez Ciebie lekturą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 jak będę toczył walce to wcześniej o tym poczytam. Ja wykorzystałem gotowe rozwiązanie, które się sprawdza dla naszej skali. Wogosz chyba w tym poście wyczerpał temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Metodą toczenia nie uzyskasz efektu o którym pisze Kunze - tak żebyś wiedział na przyszłość.., a jeśli odnosisz się już do słów Wogosza to gdybyś czytał ze zrozumieniem wiedziałbyś że nie był on zwolennikiem zarówno mojego jak i twojego rozwiązania czyli napędzanego na jeden wałek oraz radełkowania. Ponadto skoro wg Ciebie temat został wyczerpany przez Wogosza to po co dodatkowe 3 grosze Wiktor, fakt jest jeden zarzuciłeś mi coś do czego sam się nie zastosowałeś. Tyle w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 bo to takie akademickie dywagacje w stylu "weźmy nieskończoną liczbę punktów, ale bez przesady 10 wystarczy". Malt mill nie ma napędu na oba wałki. Widziałem też śrutownik innej firmy też z napędem na jeden wałek. Oczywiście im większa skala tym ma to większe znaczenie, przy 20 litrach wydajność nie ma takiego znaczenia i możemy sobie śrutować porketem, młynkiem zelmera czy tym co mamy pod ręką. Nie mniej jak ktoś bierze się za budowę śrutownika walcowego mógłby zajrzeć do chociażby kunzego. Jest tam opisane jak powinny wyglądać rowki, jak powinny być ułożone w stosunku do siebie, oraz jaka powinna być różnica prędkości. wskaż mi gdzie zarzucam personalnie Tobie że zrobiłeś coś nie tak. Wcześniej było opisanych kilka innych śrutowników z których w każdym można było się do czegoś przyczepić. Doradziłem że jakby ktoś chciał na przyszłość robić sobie śrutownik to może znaleźć w literaturze jak to powinno wyglądać i pokazać tokarzowi co ma zrobić żeby było dobrze a nie eksperymentować. Ja nie chciałem wyważać otwartych drzwi i wybrałem jeden z lepszych mechanizmów na rynku - tej samej firmy zamawiają profesjonalne sklepy i browary w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 6 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Crankandsteina kupili nawet Artezany:) To dobry, sprawdzony sprzęt- połowa piwowarów w USA go używa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 To prawda, mieliśmy mozliwość ześrutowania grzecznościowo kilku worków słodu na podobnym sprzęcie i rezultat był bez zarzutu, dlatego zdecydowaliśmy się go zakupić. Ale faktycznie napędzany ma tylko jeden wałek, co jednak wydaje się nie szkodzić efektowi jego pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 6 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Ja robiąc swój śrutownik zastanawiałem się nad napędem na obydwa wałki, ale testy pokazały że do śrutowania słodu nie ma takiej potrzeby. Inaczej ma się sprawa ze śrutowaniem zboża niesłodowanego tam bez napędu na obydwa wałki są spore problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Inaczej ma się sprawa ze śrutowaniem zboża niesłodowanego tam bez napędu na obydwa wałki są spore problemy. mam pszenicę i resztki sorgo zobaczę jak sobie z tym radzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Tak wyglądał nasz browar w łódzkiej Piwotece. Na warsztaty dotarło kilku piwowarów domowych, którzy wykazali się wytrwałością i zostali do samego końca. Wolny czas w czasie warzenie umilały rozmowy ogólno-piwne i sprzętowe oraz keg z belgiem, który przywieźliśmy ze sobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Czy sprzedajcie (bądź też macie w planie) sprzęt do wyszynku piwa z kegów pepsi - chodzi mi o zestaw: reduktor, węże, zaciski, szybko złączki, kran (bez kega i butli co2) ? Wiem, że można to kupić tu i ówdzie a pytam bo lepiej jest znaleźć jedno miejsca i zapłacić tylko raz za przesyłkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wassyl Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Czy sprzedajcie (bądź też macie w planie) sprzęt do wyszynku piwa z kegów pepsi - chodzi mi o zestaw: reduktor, węże, zaciski, szybko złączki, kran (bez kega i butli co2) ? Wiem, że można to kupić tu i ówdzie a pytam bo lepiej jest znaleźć jedno miejsca i zapłacić tylko raz za przesyłkę. i takim zestawem to ja też byłbym zainteresowany, jakby był w jednym miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 węże, złączki na wąż piwny zaciski mamy. Co do reszty postaramy się coś pomyśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Ewentualnie zestaw mógłby być bogatszy o ociekacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 jak coś się pojawi to damy znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Wczoraj odwiedziłem Wiktora i odebrałem nalewarkę przeciwciśnieniową. Wygląda jakby z fabryki wyszła. Spawy prawie niewidoczne. Wyszlifowane, wypolerowane. Do tego jeszcze wzmocnił i poprawił moją prasę do winogron z kwasówki. Również cała robota wykonana profi. Co tu dużo pisać. Dobrze, że mam Wiktora po drodze Szkoda, że dopiero teraz zaczął, bo bym swoją warzelnię i inne graty u niego robił. Wiktor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Kilis -dzięki za dobre słowa. Oto co dostaliśmy do przerobienia: a oto jak to wyglądało jak się za to zabraliśmy: 4 stopniowa regulacja obrotów mieszadła, sterownik boleckiego, ominięty termostat w garnku i wstawione lepsze zabezpieczenie termiczne, mieszadło magnetyczne, wymieniony kran na mosiężny, duży ładny termometr tarczowy - wszystko gotowe do użytku. W galerii jest wykres jak działa sterownik: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manner Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 super a jaki koszt takiej przeróbki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Sporo zależy od indywidualnych ustaleń - bo zaczyna się od jednego, a w trakcie pracy sporo się zmienia i zawsze coś jeszcze się dołoży, nawet teraz będziemy jeszcze coś do tego dokładać. Nie mniej taka przeróbka ze sterownikiem Boleckiego to koszty rzędu 1 500 zł. Aczkolwiek sterowanie jest uniwersalne - można wpiąć w to wędzarnie, a nawet destylarkę. Dodatkowo jest zawsze możliwość rozbudowy- do sterowania można dorzucić drugi obwód i już możemy kręcić po 40 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 można zobaczyć relacje z Festiwalu Ziemniaka w Muzeum Wsi Radomskiej - znów stanowimy większość materiału http://www.telewizja.radom.pl/?content=73&wydanie=2012_10_01 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się