leszcz007 Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Ok, rozumiem - nie chodziło mi o sprzedaż detaliczną, bo zwykle jakoś dało się umówić. Po prostu zdziwiłem się ciągłym brakiem tego słodu, mimo wcześniejszych deklaracji, że "za chwilę" będzie Będę cierpliwie czekał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Dostępność słodu pszenicznego to jest kwestia tygodni czy miesięcy? Jaki jest stopień rozluźnienia słodów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Sądze że tygodni.... Rozlużnienie w zależności dla kogo produkujemy i wymaganych parametrów...standardowe specyfikkacje są na naszej stronie (na razie po angielsku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Witam, Od dzisiaj jest dostepna nasza strona internetowa z cennikiem detalicznym. Umożliwiliśmy również odbiór słodów w Sierpcu w tej samej cenie co w Strzegomiu. W ciągu kilku dni powinna być pełna dostępność produktów, w szczególności tych w małych opakowaniach.... Oto link http://www.dmgp.pl/pl_klienci.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Mam pytanko natury technologicznej. Mam worek słodu pilzneńskiego, który wygląda tak, jakby jego kolor był "korygowany" dodatkiem jakiegoś palonego ziarna. Czy ten słód właśnie w ten sposób się robi, że na zamówienie kontrahenta koryguje się jego kolor? Np. jeden chce 3.5 EBC, inny 3.9, więc temu co chce ciemniejszy dodaje się trochę słodu barwiącego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 A skąd pochodzi ten worek??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 czy słód bursztynowy to jakiś rodzaj karmelowego, parzony (melanoidynowy) czy coś w rodzaju Biscuit?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Bursztynowy to inaczej Amber malt. Słód bursztynowy jest produkowany w procesie delikatnego prażenia słodu pilzneńskiego. Cechuje go charakterystyczna bursztynowa barwa i orzechowy aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Bursztynowy to inaczej Amber malt. Słód bursztynowy jest produkowany w procesie delikatnego prażenia słodu pilzneńskiego. Cechuje go charakterystyczna bursztynowa barwa i orzechowy aromat. Czyli bursztynowy to coś w rodzaju Caraamber Weyermann 60-80 EBC Dobrze by było wprowadzić jakąś formę opisu produktów, nazwy bywają mylące, zwłaszcza przy braku danych typu EBC Na stronie znalazłem tylko angielskojęzyczny diagram kołowy nie do końca odpowiadający ofercie handlowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 (edytowane) Tak, umieściłem kilka dni temu porównanie w wątku "Smaki wnoszone przez słody karmelowe" Specyfikacje po polsku są gotowe. Link pojawi się w ciągu kilku dni Czy można gdzieś na forum załączyć specyfikacje w pdf? Edytowane 29 Maja 2012 przez dmgp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Może w "Pliki". Zakładka u góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Dzięki, dodane w zakładce pliki/programy. Wersja zip. w pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 A skąd pochodzi ten worek??? Worek (fabrycznie zaszyty, DMGP Strzegom oczywiście) kupiłem jesienią ubiegłego roku w sklepie Centrum Piwowarstwa. Nie dostałem metryczki, więc założyłem standardową barwę 3.5 EBC licząc, że się dużo nie pomylę w razie czego. Słód okazał się znacznie ciemniejszy, brzeczka po gotowaniu miała na pewno więcej niż 6-7 EBC. Pył z łuski jest silnie brudzący, a wśród ziaren można wypatrzyć czarne ziarna jęczmiennego słodu barwiącego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Nigdy nie miesza się słodu pilzneńskiego ze słodami kolorowymi, aby podbic barwę. Zeszłoroczne słody były produkowane z jęczmienia 2010, który był z reguły ciemniejszy i dawał wyższee barwy słodu. Niestety musiałbym znać jego dokładne pochodzenie, data produkcji/partia aby odpowiedzieć. Słód pilzneński może mieć barwę nawet 4,5 EBC co może dawać wyższą barwę po gotowaniu, nawet ponad 7 EBC. W tym roku przekrój barw jest od 2,5 do 4,7 EBC. A co powinniśmy oferować do domowej produkcji, jak najjaśniejszy czy ciemniejszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Jak najjaśniejszy, barwę zawsze można podnieść. Ale jakoś nigdy nie stwierdziłem takiego problemu jak kolega zgoda, a też już kilka tych worków przerobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 No przecież się nie obrażę za to, raz się trafia lepszy, raz gorszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Worek (fabrycznie zaszyty, DMGP Strzegom oczywiście) kupiłem jesienią ubiegłego roku w sklepie Centrum Piwowarstwa. Nie dostałem metryczki, więc założyłem standardową barwę 3.5 EBC licząc, że się dużo nie pomylę w razie czego. Słód okazał się znacznie ciemniejszy, brzeczka po gotowaniu miała na pewno więcej niż 6-7 EBC. Pył z łuski jest silnie brudzący, a wśród ziaren można wypatrzyć czarne ziarna jęczmiennego słodu barwiącego. Kupując bezpośrednio w Słodowni Strzegom do każdej sprzedawanej partii otrzymujesz szczegółowy certyfikat - w dniu zakupu lub przesłany następnego dnia mailem, który oprócz wspomnianej barwy zawiera specyfikowane parametry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Jak dla mnie rewelacja Jeśli będzie to działać tak jak to kolega dmgp opisuje i słody będą dostępne w ciągłej sprzedaży, to chyba całkowicie przerzucę się na produkt (jak dla mnie) regionalny Do tej pory używałem jedynie strzegomskich słodów podstawowych (pilzneński i monach) i nie miałem zastrzeżeń... Poszerzenie oferty to bardzo dobra wiadomość - szczególnie cieszy mnie możliwość zakupu słodu pszenicznego Jeszcze tylko wymyślę gdzie te wszystkie rodzaje składować, coby nie jeździć zbyt często Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Pszeniczny już niedługo....może jeszcze są jakieś życzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Pewnie głupie pytanie...nie da się kupiś słodu ześrutowanego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Pewnie głupie pytanie...nie da się kupiś słodu ześrutowanego? Temat śrutowania był tu już poruszany, nie spotkał się jednak z zainteresowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Temat śrutowania był tu już poruszany, nie spotkał się jednak z zainteresowaniem. Szkoda, ja kupuję zazwyczaj 25-kilogramowe worki ześrutowanego słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 może czas zainwestować z dobry śrutownik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Prawdę mówiąc to szkoda mi czasu na śrutowanie. Nie sprawia mi to jakieś przyjemności, a samo warzenie już i tak zajmuje dużo czasu. 3-miesięczna trwałość ześrutowanego słodu to dla mnie mit, wszystko zależy od warunków jego przechowywania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 nie sposób polemizować z argumentacją . Może uruchomią opcję śrutowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się