Usiu Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Chciałbym uwarzyć sobie kopię tego piwa, dałoby się osiągnąć podobny smak na drożdżach górnej fermentacji? Jaki zasyp i chmielenie byście zaproponowali? Może ktoś już robił coś podobnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Nie piłem, więc nie wiem, ale może http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Piłem kilka razy, ładne w kolorze, chyba raczej w zapachu bez szaleństw. Raczej dość wytrawne. Nie mam gotowego pomysłu, ale na pewno pomanewruj słodami w celu uzyskania koloru. Piwo z tego co pamiętam mocno klarowne. Co do chmielenia, to pewnie w oryginale Sladek i Premiant. Drożdże z suchych to tylko US05 Ci zostają. Ze Skalaka bardziej podeszła mi trzynastka. Ciekawa goryczka. (albo ekstrakt ) Więcej nie pomogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 11 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 No, kolor bardzo fajny lekko wpadający w czerwony, piwo bardzo klarowne i całkiem dobrze nachmielone. Tych chmieli co podałeś pewnie w Polsce nie dostanę, zostaje Marynka i Lubelski pewnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Chmiele są w homebrewing.pl To bardzo popularne odmiany w Czechach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 12 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Ok, dzięki za info, będę kombinował, może coś mi z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi