Cichus Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Dlatego należy je także robić tradycyjnie, na rzeczywistym papierze Tylko, że post-it to właśnie jest analogowy papier i wcale się nie dziwię, że zaginęły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 (edytowane) Tylko, że post-it to właśnie jest analogowy papier Się właśnie douczyłem - byłem przekonany, że to opcja cyfrowa zapisu Edytowane 7 Maja 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Jakbym zrobił cyfrowo, to by były. Jak zapisał na swoich kartach piwa - też by nie zginęły. Ale wszystko było na chybcika... i się nie zachowały. Shit happens - oba piwa miały być raczej sesyjne, a nie wybitne, więc takie szczegóły i tak nie będą szczególnie istotne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Jakbym zrobił cyfrowo, to by były. Kilka razy się już przejechałem, więc zawsze mam obawy. Po kilku przygodach przechowuję dane firmowe na kilku dyskach jednocześnie, na dwóch różnych komputerach, ale i tak każda dokumentacja jest drukowana do mojego archiwum w formie papierowej - papier to papier, choć dziś już trochę nie trendy Jak zapisał na swoich kartach piwa - też by nie zginęły I to jest moja faworyzowana forma zapisków piwowarskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 U mnie są karty warzenia piwa, bardzo użyteczne, ale akurat były zagrzebane pod jakimiś papierami. Co do zapisków elektronicznych, to przy odpowiednim workflow nie miałem nigdy problemu z ich zniknięciem - czy zawodowo, czy prywatnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 przy odpowiednim workflow nie miałem nigdy problemu z ich zniknięciem - czy zawodowo, czy prywatnie Burza + kabel telefoniczny = "100% peated ale" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 laptop, 3g, google drive, komórka, mail.... nigdy nie miałem zaniku danych. Auto backup też pomaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) Powiedz to piorunowi , który walną 50m od mojego domu - poszło prawie wszystko do było podłączone do sieci. W takim przypadku Raid'y można było sobie wsadzić w .... Przeżyło tylko to co miałem na lapku, tylko dlatego że był wyłączony i to, co udało się odzyskać od gmin, które miały część wersji elektronicznych, no i oczywiści wszystko co było wydrukowane. W biurze poszły praktycznie wszystko drukarki (dzięki Ci Panie za istnieje gwarancji), rutery telefony, trzy stacjonarne kompy i trochę drobnicy. Zasilanie zdążyłem wyłączyć, ale linii telefonicznej już nie . Wyciągnąłem lekcję, że wychodząc z biura należy odłączyć linię telefoniczną, reszta zostaje, to wisi na zasilaczach awaryjnych - tu nie ma zagrożenia Ale dość biadolenia, bo niezły OT się zrobił i śmiecę Ci wątek. Edytowane 8 Maja 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Ok, ostatnie zabawy: 2014-05-08 zabutelkowałem ostatniego lagera na Danish Lager (#68) 3 BLG przy 15 °C, 23 l, przy 16 °C, 137 g cukru. Wyszło: jakoś 47 butelek 0,5 l. Do tego warzenie: warka #70 - - ESB - klon (zasypowo) Old Speckled Hena, 12,5 BLG, 23 l, 28 IBU Skład: 3,7 kg - Pale Ale Bestmalz 0,3 kg - karmelowy 150 Strzegom 0,1 kg - pszeniczny Bestmalz 20 g - Marynka - 9,2% a-k 20 g - EKG 6,4% a-k 15 g - Dr Rudi 10,0% a-k 15 g - Challenger 8,4% a-k Brewlab Thames Valley 2 Zacieranie: 90' - 66°C Chmielenie: 70' - gotowanie 60' - 20 g Marynka 15' - 15 g Dr Rudi, 15 g Challenger 2' - 20 g EKG Edytowane 20 Maja 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Wyeast 1882 Thames Valley II PC a skąd ty je masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Wyeast 1882 Thames Valley II PC a skąd ty je masz? Monopolista, psia jego mać no Jeszcze nie zaczął kasować a już ma problemy Edytowane 12 Maja 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Jaras o co Ci chodzi? Tych drożdży nie ma od 2lat w sklepach to sie pytam. tapniete z HTC Desire Z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Tak miałem podpisaną buteleczkę od Ciebie: Thames Valley II. Mogę Ci jeszcze wrzucić zdjęcie tej naklejki z buteleczki - mam ją na fermentorze (właściwie to napisałeś z błędem, bo tames valley, ale niech będzie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 To nie były te drożdże Przemku, to chodziło o drożdże z Brewlab: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-brewlab/131-brewlab-1508-thames-valley-2.html tamtych już od dawna na rynku nie ma a te dostaliśmy do testowania po szkółce piwowarskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Wszystko wina Leszcza, źle podpisuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Jak to źle podpisane? Nie miałeś np. "Maria O. trzustka 20.03.2014 całość wymaz" przecież od razu wiadomo, jakie to drożdże Ale się czepiają Leszcza od rana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Kogoś trzeba, poczyta forum i nie będzie musiał kawy pić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Jaras o co Ci chodzi? Tych drożdży nie ma od 2lat w sklepach to sie pytam. tapniete z HTC Desire Z Ej no - już więcej emotikon bym tam nie upchnął. Bez powyższej informacji zabrzmiało jak Heisenbergowe "Stay outta my teritory!" Jak to źle podpisane? Nie miałeś np. "Maria O. trzustka 20.03.2014 całość wymaz" przecież od razu wiadomo, jakie to drożdże Ale się czepiają Leszcza od rana Ja miałem Sandrę i też coś z trzustką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) ja pierdole ...... szkoda, że kawę wypiłem Edytowane 13 Maja 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 A nie mówiłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) A dzisiaj będzie kolejna wareczka: #71 - - sPPA - sPruce Pale Ale - 23 l, 12,5 BLG, 38 IBU Skład: 2,0 kg - pilzneński Bestmalz 1,0 kg - pszeniczny Bestmalz 1,0 kg - monachijski ciemny Bestmalz 0,1 kg - owies NS 3 g - gips piwowarski 0,25 kg - cukier trzcinowy 40 g - Marynka, 9,2% a-k 20 g - EKG, 6,4% a-k łyżeczka mchu irlandzkiego świeże pędy świerku - na oko 3 garście Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 (od wczoraj w starterze) Zacieranie: 68-66°C - 90' (z czego ostatnie 40' już w wiadrze do wysładzania, traktowane jako układanie złoża) Chmielenie: 70' - gotowanie 60' - 20 g Marynka 15' - 20 g Marynka 10' - 250 g cukru, mech irlandzki, 2 garście pędów 5' - garść pędów, 20 g EKG Pierwsza degustacja Edytowane 9 Lipca 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 14 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Pięknie poszło to warzenie. Zacząłem przed 17, a o 21.30 miałem już wszystko umyte, a piwo w wiadrze (gorące). A i tak mam plan, jak urwać jeszcze pół godziny z tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Nauczka na przyszłość: nigdy nie budzić gęstwy na 48 godzin przed zadaniem. 24 wystarczą w zupełności. Efekt był taki, że po 24 w kolbie piękna piana itd, na 48 godzin po ledwo cokolwiek. I 12 godzin po zadaniu ledwie lekkie podniesienie ciśnienia w wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Ale jakim cudem ze świerku zrobiłeś "Sosnowe Pale Ale" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Czepiasz się szczegółów PPA brzmi lepiej niż Spruce Pale Ale, ale chyba będę musiał zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się