leszcz007 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 czy było to już kwestia gustu, autorowi smakowało, przynajmniej na tamtym etapie przygody z piwowarstwom Do łani z bykiem chyba nic nie załapiesz, ewentualnie byk, o tej porze roku, może Ci dorzucić "coś do siebie" do warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Ci dorzucić "coś do siebie" do warki nom, czasami go bierze - się dzieje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Eeee, to 6 zbóż nie miało infekcji - miała ją za to powtórka, gdzie dołożyłem różne cuda wianki. Ale tamto i tak było w efekcie pijalne. Moje największe infekcyjne porażki to Wit, zdaje się "all summer long", pszenica "She build quick machines", oraz ten nieudany eksperyment z dzieleniem warki pszenic. No i gryczane "Slither", ale to nie wiadomo, czy infekcja, czy ten słód jest jednak do "D". W sumie infekcji było 4 + to gryczane. Jak na 33 warki nie jest źle. Ale nie wiem, czy do porażek nie dołożę tego Smoked Chili Stouta. Dzisiaj butelkuję... zobaczę, ale jakoś nie zapowiada się cudownie. Leszczu, marudzisz strasznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 dobrze, że to nie ja zauważylem tylko leszczu bo znowy by bylo, że sie czepiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Warka #30Tak się zakończyła niemal miesięczna fermentacja. Generalnie miałem rozlewać to piwo 6tego kwietnia. Otworzyłem na chwilę, powierzchnia była ok, ale pływały na niej papryczki. 3 dni później tak ładnie zarosło. Podejrzewam, że jednak chodziło o to, że spora część papryczek wystawała na powierzchnię - stąd infekcja. Co ciekawe: smak i zapach piwa ok. Trochę zabutelkowałem (20 butelek 0,5, 4 PETy po 2l, 2 PETy po 0,5l) Shit happens. I tak podczas WFDP jestem w Meksyku... smak też nie powalał. Ale z papryczkami jeszcze powalczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 No panie lipa, czemu nie potopiłeś tych papryczków tak jak chmiel w woreczku? Ty to chyba też z coś z tą piwnicą musisz mieć eh ale kiedyś i tak chętnie spróbuje może na żywca ci się uda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Nie stało w piwnicy. Po prostu bywa. Mam jeszcze 5o z płatkami cenowymi :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Ja też za jakiś czas planuję przymierzyć się do kolegi wersji na 6 zbóż. Pisałeś gdzieś, że najlepszy efekt chmielenia dał ci Spalt Select. Masz może gdzieś zapis tego chmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Tutaj jest: http://www.piwo.org/topic/6985-rockowy-browar-domowy-d-mol/#entry160059 lkulos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Wielkie dzięki! Ślepota na starość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Spoko. Wiesz, w ostatecznym schemacie nie chodzi o jakiś niesamowity schemat chmielenia. Po prostu to piwo, zatarte odrobinę na słodko, z solidną słodową podbudową strasznie fajnie zagrało mi z lekko owocowym, przyprawowym niemieckim chmielem. Jak widzisz zasyp jest potężnie zmodyfikowany, bo pilsa jest tam tylko 0,5 kg, natomiast jest on zastąpiony monachem II, wiedeńskim, jest też carahell. Mam jeszcze resztki tych słodów, jak wrócę za tydzień to pewnie popełnię to piwo jeszcze raz, tym razem na Forbidden Fruitach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Uuuuu... właśnie w czerwcu mam ochotę zrobić serię witów na forbiddenach... to może wpasuję jeszcze i to piwko Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Nie wiem jakie będą efekty, ale jakbyś zrobił przede mną to daj znać Tymczasem wczoraj, przy ~2 BLG w butelki poszła warka #31 - Desitka. Zapowiada się ładnie, aczkolwiek wyszła strasznie jasna. Z dodatkiem 120g cukru zabutelkowałem 47 butelek 0,5 i jedną 0,4 Teraz niestety przynajmniej tygodniowa przerwa w warzeniu. W piwnicy dwa wiadra: #32 - Pils na Prima Aprilis oraz #33 - Schwarzbier. Wrócę za tydzień to akurat będą do butelkowania Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Wreszcie jakiś ruch w browarze: warka #32 - Prima Aprilis Pils - Rapid Fire poszła wczoraj w butelki, z dodatkiem 142 g cukru. Wyszło 51 x 0,5l. Dobry wynik Piwo zapowiada się wyśmienite. Tymczasem trzeba myć butelki i szykować się pod kolejne warki. Mam nadzieję, że uwarzę coś przed weekendem (co znaczy jutro/pojutrze)... za to poniedziałek, wtorek i środa to tylko warzenie Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) A dzisiaj w garze warka #34 - Hey Joe v3 - Dunkelweizen 12 BLG Skład: 2,3 kg - pszeniczny Bestmalz 1,8 kg - pilzneński Bestmalz 0,9 kg - monachijski I Bestmalz 0,8 kg - Carawheat Weyermann 0,1 kg - niesłodowany owies (dla poprawy filtracji) 0,06 kg - prażona pszenica Strzegom 50g Hallertau Mittelfrueh Drożdże 3068 - Weihenstephan Weizen Zacieranie:45°C - wsypanie słodów (bez palonego) 44°C - 60' 53°C - 10' 63°C - 40' 73°C - 60' dodanie prażonej pszenicy mash out i 10' przerwy Chmielenie: 80' - gotowanie 60' - 30g Hallertau Mittelfrueh 20' - 10g Hallertau Mittelfrueh 10' - 10g Hallertau Mittelfrueh Celuję w 12 BLG, co znaczy, że przy tym zasypie będę musiał dolać wody... Edytowane 15 Maja 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) A dzisiaj do gara pójdzie warka #35 - Sweet Leaf v2 - 6 zbóż - 14 BLG Skład: 1,6 kg - Pszeniczny Bestmalz 0,8 kg - wiedeński Bestmalz 0,5 kg - Pilzneński Bestmalz 0,5 kg - Monachijski I Bestmalz 0,25 kg - Karmelowy 30 Strzegom 0,25 kg - orkiszowy 0,25 kg - z pszenicy samopszy 0,25 kg - owsiany 0,25 kg - żytni Drożdże: 3463 Forbidden Fruit (I-szy zbiór po warce 29: Witbier) Zacieranie: 44°C - 20' 53°C - 10' 63°C - 20' 73°C - 60' mash out i 10' przerwy Chmielenie: gotowanie: 80' 60' - 30g Spalt Select 20' - 15g Hallertau Mittelfrueh 10' - 20g Hallertau Mittelfrueh Edytowane 15 Maja 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 dlaczego 6 jak masz 5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 żeby nie było - tak z ciekawości pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Orkisz, żyto, owies, pszenica, jęczmień, pszenica samopsza (to wg zestawu z CP, oni go tak nazwali, nie ja) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 dla mnie pszenica to pszenica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 pszenica zwyczajna: pszenica samopsza: Nie ja to wymyśliłem, ja się dostosowuję Następnym razem zrobię z ryżem albo kukurydzą, żeby na pewno było 6 zbóż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Kukurudz nie jest zbóż! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Eeeeeh, filtracja to porażka. Zacząłem wcześnie, zrobiłem mistrzostwo świata prowadząc spotkanie projektowe i jednocześnie wsypując słody i ustalając temperaturę... a i tak skończę po północy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 @zgoda: a mnie uczyli czego innego! Że kukuruza to zbóż! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Kukurydz to zbóż! http://pl.wikipedia.org/wiki/Kukurydza_zwyczajna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się