crosis Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Wracam z gór, a tu 3068 postanowiły przeprowadzić otwartą fermentację - nie tylko wyszły rurką, ale też rozszczelniły wieko... Eh, wędrowniczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 zemsta za nieodbieranie telefonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 (edytowane) Dzisiaj warka #36 - - Pszeniczka 12 BLG Skład: 2,5 kg - pszeniczny Bestmalz 2,1 kg - pilzneński Bestmalz 0,1 kg - zakwaszający 0,1 kg - Caramel Pils Bestmalz 0,1 kg - karmelowy 30 40g - Chmiel Lubelski (szyszka) drożdże 3838 Bavarian Wheat Zacieranie: 18l wody 44°C - 60' 53°C - 10' 63°C - 20' 73°C - 40' mashout i 10' przerwy Chmielenie: FHW - 20g Lubelski 20' - 10g Lubelski 10' - 10g Lubelski Fermentacja: planuję 10 dni w > 22°C potem koło 18°C w piwnicy Lepsza połowa chce pszenicę w stylu Primatora, może wyjdzie coś podobnego... a już na pewno w kwestii goryczki gonię amapa Edytowane 1 Lipca 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Zabutelkowałem też przy 3 BLG warkę #33 - Schwarzbier, wyszło 53 butelki 0,5l, z dodatkiem 170g cukru Przy okazji przypomniałem sobie o eksperymencie pozostałym po warce #31 - Desitka. Odlałem z niej coś koło 4,5l, kiedy miała jeszcze 15 BLG (przed dodaniem wody). Wyszło z tego coś koło 12 butelek (różnych) baaaaardzo dziwnego piwa. 2013-03-29 (a więc miesiąc i tydzień temu) dałem tam bowiem 1 Ancho i 1 Mulato. Trzymałem w 5cio litrowym balonie szklanym, więc szczelnie było... i zapomniałem o tym na śmierć. Okazało się, że wędzone papryczki nawet kolor oddały. Po miesiącu piwo klarowne, piękny, głęboki czereśniowy kolor, w zapachu... hm. Ciężko stwierdzić - pachnie piwnie, ale warzywnie. Nie DMS, ale raczej świeża papryka. Wędzoność nie przeszła, więc jedno założenie stosowania tych papryczek obalone. Ale w smaku... hm. Pierwsze odczucie: papryka (taka jak nasza, paprykowa), lekka goryczka, w drugim strzale i posmaku czuć pikantność. Przedziwne piwo, aż wyślę na SHS w kategorii: H. Field Beer or Pumpkin Beer (pivo z produktov zeleninovej záhrady a tekvicové pivo) A do warki #36 (wczorajszeJ) zadałem drożdże - jak piękny zapach z kolby... mniam . Z wczoraj wyszło mi: 23l 12,5 BLG (prawie 13) (doleję jakieś 1,5 litra dyskontówki) 4l 7,5 BLG - nachmielone Citrą w schemacie: 60' - 5g 10' - 5g 0' - 5g Taki eksperymencik, bo inaczej i tak nie mieści się do gara. Szkoda, że nie mam jeszcze garnka tak pod 10l, bo z tego co wczoraj robiłem mogłem jeszcze spokojnie wysładzać. Trzeba sypać mniej słodu.... a w sumie nie, po co Za to i 6 zbóż i dunkelweizen poschodziły mi do 3,5 BLG. Co znaczy, że pod koniec tego tygodnia butelkuję Teraz spokojnie dochodzą do siebie w piwnicy, a ja idę myć butelki i robić etykiety. Mam w sumie zaległe 3 warki i trochę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 a już na pewno w kwestii goryczki gonię amapa spoko, to nie wstyd brać przykład z najlepszych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Wczoraj zabutelkowałem Hey Joe v3 - 56 butelek 0,5l, tak 2,5 BLG 180 cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 (edytowane) A na dzisiaj będzie blond: Warka #37 - Belgian Blonde - Turn It Up Zasyp: 4,5 kg - pilzneński Bestmalz 0,5 kg - wiedeński Bestmalz 0,3 kg - Caramel Pils Bestmalz 0,3 kg - aroma Bestmalz 0,3 kg - pszenica niesłodowana 0,3 kg - kaszka kukurydziana Zacieranie: 20l wody kleikowanie pszenicy i płatków - 53°C - 10 min - 63°C - 40 min - 73°C - 20 min mash out Chmielenie 90' - gotowanie FWH' - 10g Iunga 11% a-k 60' - 10g Iunga 20' - 20g Williamette - 5,5% a-k 10' - 20g Williamette Drożdże: Wyeast 3522 Adrennes I-szy zbiór Trochę jestem gapa i w szale butelkowania zapomniałem dodać cukru. Cóż, będzie belg bez cukru. Za to zrobiłem jak zwykle trochę cienkusza, który powinien mieć coś w 6-7 BLG, ok 4l Chmieliłem go tak: gotowanie: 80' FWH - 3g Iunga 20' - 3g Lubelski 15' - 8g kolendry indyjskiej 10' - 3g Lubelski Taki to sobie zrobiłem eksperymencik - ma posłużyć do zbierania doświadczenia do lekkiego piwa kolendrowego. Do tego zabutelkowałem warkę # 35 - Sweet Leaf v2.0 - wyszło 40 butelek 0,5 przy 3 BLG. Będzie fajne piwko *** nie było. Dzikie drożdże - kanał Edytowane 9 Września 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Wyszło 23l, 17 BLG. Czyli bardzo przyzwoicie - w sumie kg cukru zrobiłby z tego siekierkę. Pójdzie do dubbla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Warka #36 - Easy zabutelkowana przy 1,5 BLG (!!!) - 3838 Bavarian Wheat robią robotę. 164g cukru, wyszło 48 butelek 0,5l (byłoby równo 50, gdyby Lepsza Połowa nie podpijała zielonego piwa). Pszeniczka wyszła przezacna. Są banany, może i pojawi się mityczny goździk. Natomiast odfermentowanie mnie zaskoczyło. Popłuczyny zeszły w ogóle do 1 BLG, ale ich nie miałem czasu wczoraj pakować w butelki. Czas też robić piwa na przyjęcie ślubne. Blond powinien akurat do września dojrzeć, dzisiaj jakiś Pale Ale na Fuggelsie i EKG, do końca tygodnia Witbier, potem 2 tygodnie Meksyku i powrót do warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Są to bardzo fajne drożdże Goździk na nich wychodzi ale bardzo delikatny, więcej jest innych smaków jak dojrzałe jabłko i morela - w pierwszej i drugiej pszenicy na nich tak miałem, choć druga wyszła trochę siarkowa, natomiast w wędzonej mam dużo siarki (z drugiej już siara znikła w kegui butelkach) i wydaje mi się że w za niskiej temperaturze produkują siarę tak w 16 C gdzieś więc lepiej je trzymać gdzieś koło 20 C, właśnie przerzuciłem 4 dni temu wiadro do cieplejszego 22 C i siarka powoli znika mi z piwa. Ah te lepsze połowy mi wychliptuje AIPA-e i witka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Ja je właśnie zamówiłam i okazało się, że już nie ma Jestem niepocieszona Zwłaszcza, że jak widzę, dają fajne efekty. Na siarkę najlepsza jest miedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 jak się prawidłowo przeprowadzi fermentację to żadnej siarki nie ma, a drożdże na prawdę są godne polecenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 (edytowane) A dzisiaj w gar poszła warka #38 - - Premium Bitter (12 BLG), 30 IBU - wzorowana na warce 163 kolegi vettisa (dziękuję ślicznie) Skład: 3,4 kg - słod Pale Ale Bestmalz 2 kg - Monachijski Bestmalz 0,1 - karmelowy 150 Strzegom chmiel Iunga - 8g chmiel EKG - 40g chmiel Fuggels - 10g Zacieranie: 55°C – słody 64°C – 40 min 72°C – 30 min 76°C – 10 min Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70' – 8g Iunga 50' – 25g East Kent Golding 15' – 15g East Kent Golding 0' i hop stand - 10g Fuggels Drożdże: 1968 London ESB Ale Edytowane 1 Lipca 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Sprawdziłem wczoraj warkę #37 - Belgian Blonde Wyeast 3522 Adrennes zeszły do 10 BLG - nieźle. Teraz idą do piwnicy, a ja wybywam na 2 tygodnie - wrócę i powinno iść w butelki. Za to warki #38 - Premium Bitter wyszło w sumie 23l 16 BLG. Szatański wynik. Dolałem wczoraj 4l wody, zadałem je rozpędzonym starterem i dzisiaj rano już zaczęły pracować. Przed wyjazdem też pójdą do piwnicy. A dzisiaj zatrę sobie witka. Będzie warka #39, a #40 już po powrocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 (edytowane) Steering Committee, spotkanie projektowe, a w garze warka #39 - - Witbier - 12 BLG Skład: 1,4 kg - pilzneński Bestmalz + 0,5 kg bo przegrzałem zacier i zabiłem enzymy 1,4 kg - pszenica niesłodowana 0,4 kg - płatki owsiane 0,2 kg - niesłodowany owies 0,15 kg - Caramel Pils Bestmalz 0,1 kg - zakwaszający Wyermann 0,05 kg - Aromatic Bestmalz chmiele: ??? drożdże: Wyeast 3463 Forbidden Fruit Zacieranie: (wzorowane na przepisie codera) płatki i pszenicę kleikuję: 30' w 66°C i 10' w 100°C potem do wiadra, słód zacieram przez 60' w 53°C dolewam kleik pozwalam swobodnie opaść do 63°C i taką temp. utrzymuję - w sumie 90' potem do 73°C i 15' mash out i 10' przerwy Chmielenie: gotowanie 60' 60' - 5g Mosaic 15' - 5g Mosaic, 20g Curacao, 10g kolendry, 40g skórki cytryny, 40g skórki pomarańczy 3' - 5g Mosaic, 10g kolendry, 40g skórki cytryny, 40g skórki pomarańczy Wyszło w sumie 23l, 12 BLG, ale zacieranie trwało z 7 godzin. Za gapiostwo płaci się frycowe. Przed wylotem w sobotę zadałem je forbidden fruitami. Pobrałem też próbkę do pomiaru BLG - pachniało nieziemsko Edytowane 1 Lipca 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 wrócę i powinno iść w butelki. w te butelki co to walają się po moim samochodzie kolejny tydzień? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 jutro podjadę i zabiorę razem ze swoimi, mi się przydadzą - crosis'ow widać nie potrzebne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 no i git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 no i git i fest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Te te te. A chcesz butelkę z Meksyku? No. I tak mi jedną skrzynkę już jesteś dłużny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 ach te ciągłe szantaże emocjonalne i tak masz wolne skrzynki, a ja nie mam chwilowo w co lać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 zaraz, zaraz.... jak do tej pory to ja mam te butelki.... to chyba mnie się coś należy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Coś się wymyśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 (edytowane) Gratulacje za dwie piątki i jedną czwórkę na Slovak homebrewing Edytowane 24 Maja 2013 przez lkulos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 wow, ales mi teraz zaimponowal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się