Undeath Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 No no no... Gratuluje Przemku dobre miejsca jakby nie patrzeć Polacy wymietli w tym roku Chyba na przyszły rok też coś tam wyśle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Dzięki wielkie - nie spodziewałem się takiego wyniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Pełen szacun - chylę głowę. :okey: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 (edytowane) Z pamięci uzupełniłem chmielenie ostatniego wita. Jak pobierałem próbkę w sobotę to pachniał nieziemsko, cytrusowo, oszałamiająco Edytowane 29 Maja 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 pachniał niezmiemsko chyba tequila Ci zaszkodziła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Czepiasz się szczegółów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Uffff... tyle nie pisałem, że temat spadł aż na trzecią stronę. No nic. Generalnie plan był taki, żeby te 3 warki butelkować tydzień temu, po powrocie z Meksyku, ale... ale stały w piwnicy, gdzie temperatura nie sprzyjała (<15 °C). Także butelkowałem: wczoraj: warka #39 - witbier. Zeszła do 2 BLG. Smak i zapach jakiś taki mocno nie poukładany, musi poczekać, zobaczymy co będzie. Dodatek: 160 g cukru, 45 butelek 0,5 l warka #37 - blonde. Mętna jak cholera, jak mierzyłem w niedzielę miała 5, a teraz zeszła do 3 BLG. 154 g cukru i 66 małych buteleczek (0,33 l) popłuczyny po blondzie. Miały trochę ponad 7 BLG, zeszły do 0,5. 32 g cukru, 11 małych buteleczek. Kolendry wcale mocno nie czuć. popłuczyny po bitterze. Miały trochę ponad 6 BLG, zeszły do 1,5 BLG, 30 g cukru, 12 buteleczek. Nie wiem co takiego w nich było, ale zapowiadają się sympatycznie. Dzisiaj: warka #38, standard bitter. 175 g cukru, 2 BLG, 52 butelki 0,5 l. To piwo zapowiada się wyśmienicie! Edytowane 17 Sierpnia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 175 g cukru na bittera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 3,36 g/butelkę. To ordinary bitter, nie ESB. Nagazowanie zdaje się 2,4 albo 2,5. Ma być odświeżające na lato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 (edytowane) warka na jutro: #40 - Pokazowe - American Pale Ale - 35 IBU, 10 BLG Jutro pokazowe warzenie dla grupy znajomych. Ponieważ jest sporo kobiet, to chciałem zrobić coś lekkiego, ale aromatycznego. Wybrałem zabawę z Belmą. Skład: 3,8 kg - Pale Ale Bestmalz 0,15 kg - Pszeniczny Bestmalz 0,1 kg - Aromatyczny Bestmalz 0,1 kg - Zakwaszający 10 g - Columbus 15,1% a-k 50 g - Belma (szyszka) drożdże WLP090 San Diego Super Yeast Zacieranie: 53 °C - 10' 64 °C - 30' 73 °C - 20' mashout i 10' przerwy Chmielenie: 60' - gotowanie FWH - 10 g Columbus 30' - 10 g Belma 10' - 10 g Belma 0' (aroma) - 20 g Belma na zimno na 5 dni - 10 g Belma Fermentacja musi być szybka, bo 20stego jadę na urlop i muszę toto zabutelkować *** Warka złapała dzikie drożdże - kanał. Edytowane 9 Września 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 (edytowane) Zastanawiam się jeszcze nad dodatkiem mchu irlandzkiego. Tymczasem schłodziłem do 9 °C wita z warki 39. Ostatnio pity nieco ciepły dawał niesamowicie sztucznie skórką (w sumie 160 g - po 80 pomarańczy i cytryny) - był trochę męczący. Ale po schłodzeniu jest niesamowity - piękny cytrusowy bukiet, ładne ciało, nie jest zbyt wytrawny, bardzo smaczny Zdecydowanie mój najlepszy wit Edytowane 17 Sierpnia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 (edytowane) Korekta receptury do warki 40. WLP090 zdecydowanie lepiej się sprawdzą. Dodałem też chmielenie na zimno. W sumie wyszło 19 l 13,5 BLG, z czego jeszcze z litr został w chmielinach, bo nie zabrałem na warsztaty całego sprzętu. Dolałem dzisiaj wody, żeby jednak była ta 10tka. Za to atmosfera była genialna, zabawa też Drożdże zadałem dzisiaj przy 23 °C. Jak wystartują wstawię wiadro do miski z zimną wodą, żeby zbić temperaturę do 19-20 °C. W piwnicy jest 21, ale jak otworzę na noc okno to spadnie I oczywiście jak zawsze wielkie podziękowania dla Leszcza, za wsparcie i pożyczenie sprzętu. Edytowane 17 Sierpnia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Do sprzętu się nie przyzwyczajaj czekam na zwrot, mam nadzieje, że nic nie zniszczyłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Nawet trochę wyczyszczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 a co, brudne ci pożyczył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Ano. Postanowił widać zarobić darmowe czyszczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 nie chcesz ode mnie kociołka pożyczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Hm. Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) No ładnie. Taka przerwa w działalności, ale nic to, bywa i tak. Grunt, że warka #40 - Ołtaszyńskie Warsztatowe rozlana i smaczna. Ale Belma nie jest ani dobrym, ani nawet przeciętnym chmielem. Chyba wolę Lubelski. Za to wczoraj wrzuciłem do gara lekkie Golden Ale, chmielone w stylu ponglish Warka #41 - Crazy Train - Golden Ale, 10 BLG, 30 IBU Skład: 3,00 kg - Pale Ale Bestmalz 0,30 kg - Monachijski Bestmalz 0,13 kg - Caramel Pils Bestmalz 0,10 kg - Chateau Abbey (Amber) - 45 EBC 0,05 kg - Zakwaszający 0,02 kg - Aromatyczny Bestmalz 5 g - Columbus 15,1% a-k 5 g - Iunga 11,5% a-k 10 g - Lubelski 5% a-k 50g - Boadicea 6,05% a-k 3g - rehydratowany mech drożdże Wyeast 1968 London ESB Ale - II-gi zbiór Zacieranie: 53 °C - 10' 64 °C - 40' 73 °C - 20' mashout i 10' przerwy Chmielenie: 60' - gotowanie FWH - 5 g Columbus, 5 g Iunga 20' - 10 g Boadicea, 10' - 10 g Boadicea, 3 g mchu 0' (aroma) - 10 g Boadicea, 10 g Lubelski whirpool hop: 20 g Boadicea od 90 °C do 80 °C, 20' Edytowane 17 Sierpnia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Tej Boadicei to nie poczujesz za bardzo. Aromat daje nikły, za to goryczkę bardzo elegancką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zobaczymy dlatego nie żałowałem jej do whirpoola. Sądzisz, że te szczypty Colubusa i Iungi nie przykryją jej goryczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Nie wiem, robiłem single hop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Dzisiaj zadałem drożdże. Przy tej temperaturze ESB wystartowały w kolbie w mniej niż 24h. Ciekawe czy po fermentacji w 26°C estry mnie powalą czy może nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Najlepiej wylej od razu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 E nie. Zawsze mam szansę na infekcję, a jak wyleję to będzie po zabawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się