crosis Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Wyszło 21l 15BLG. Celowałem w 12, więc załadowałem tam jeszcze 5l wody niegazowanej i zadałem starterem German Ale Czas na parapetówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 No, to dawaj termin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 (edytowane) No to będzie prawie jak Koelsh tylko bez pszenicy Choć przy takim chmieleniu wrzuciłbym coś na aromacik przy cichej żeby nosek miał co wdychać Edytowane 29 Grudnia 2012 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 nie u mnie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 jak nie jak tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 No to będzie prawie jak Koelsh tylko bez pszenicy Choć przy takim chmieleniu wrzuciłbym coś na aromacik przy cichej żeby nosek miał co wdychać taki jest plan, aczkolwiek nie strasznie konieczny. Generalnie biorąc pod uwagę właściwości german ale pod kątem temperatury - wyjdzie z tego pils (lepszy lub gorszy, ale pils). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Dobrą passę trzeba kontynuować W garze warka #25 - - Weizenbock Zasyp: 1,9 kg - Pilzneński 1,5 kg - Monachijski 3 kg - Pszeniczny 0,7 kg - Karmelowy Strzegom 150 EBC Zacieranie: 23l wody (więcej by nie weszło) słody wsypane w 44 °C 44 °C - 20' 53 °C - 10' 63 °C - 30' 73 °C - 45' mash out i 10' Chmielenie: 90' gotowanie 60' - 50 g Lubelski szyszka z tego roku I tyle Edytowane 17 Sierpnia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 (edytowane) No, dzisiejsza filtracja idzie jak złoto. Zero problemów, a pierwsza klarowna brzeczka miała 20,5 BLG coś czuję, że od razu zostawię sobie trochę cieńkusza na startery. Za to #24 zadana wczoraj German Ale (starter, który potem został zatrzymany i wystartowany ponownie) szaleje już od rana - piękna czapa piany. Czas je przenieść do piwnicy. Będą fermentować w okolicy 12°C - odrobinę poniżej zakresu, ale wydaje mi się, że dadzą radę. W razie problemów będę szukał rozwiązania. Tymczasem trzeba przenieść do ciepła zatrzymany starter 3068 Weihensptephan Weizen Edytowane 30 Grudnia 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 (edytowane) No właśnie, a'propos wydajności: ostatnia warka, #25 - 24l 18°Blg. Jeszcze ma jakieś 30°C, więc z drożdżami poczekam do wieczora Edytowane 31 Grudnia 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 To był piękny rok, zaręczyny, ponad 400 litrów piwa, tysiące wylatanych mil, mnóstwo wypitych premierowych piw. Wszystkim Wam życzę, żeby 2013 był jeszcze lepszy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Życzę powodzenia w przyszłym roku wielu warek i braku infekcji i super zabawy na sylwestra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Dzisiaj za radą leszcza przerzuciłem nieco piany (niezbyt bujnej niestety) z warki #24 (German Ale) do warki #25 - Weizenbock. Podobno ma to dać bardzo dobry efekt - zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 będzie podwójna pienistość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Oby nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Nie może być, będą 4 wiadra na raz w fermentacji! Dzisiaj wstałem o 8, żeby zrobić coś takiego: Warka #26 - - Pils sępolniański Zasyp: 4 kg - Pilzneński - Bestmalz 0,5 kg - Caramel Pils - Bestmalz 0,3 kg - Monachijski I - Bestmalz 0,1 - zakwaszający Zacieranie: 53°C - 10' 63°C - 30' 73°C - 30' mash out i 10' przerwy Do chmielenia poszło do pełnego gara, 12°Blg - czyli będę rozcieńczał Chmielenie: 90' - gotowanie 85' - 30g Spalt Select 60' - 30g Saaz 15' - 10g Saaz 0' - 30g Saaz Jeszcze coś na zimno, ale nie jestem pewien jeszcze co Eh, no i będzie jakiś litr mniej, bo mi wykipiało.. damn, dawno się tak nie zagapiłem. I tka wyszło nieźle, mimo, że ponad litr wykipiał. 20l 15 BLG, a celowałem w 12 - więc dolałem jakieś 5l wody... przy ostatniej się zagapiłem i dolałem nieco więcej - ale to przecież nie przeszkadza Ostatecznie wydajność jak to u mnie: 82% wg BSa Za to fajnie wyszło czasowo, bo z godzinną przerwą na ułożenie się złoża (poszedłem w kimkę) oraz 20stoma minutami na sprzątanie wszystko zajęło mi jakieś 7,5 godziny Tylko, że teraz mam 4 fermentujące wiadra, każde ponad 20l. A tylko 6 skrzynek gotowych butelek - od poniedziałku trzeba się będzie brać do roboty Edytowane 6 Stycznia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Dzisiaj bez piwa ale i tak pracowity dzień. Głównie chodzi o to, że pod to, co fermentuje potrzebuję lekko licząc 110 butelek. Dzień upłynął mi więc na akcjach piwnicznych, do których należała między innymi degustacja warki #22. Kolor piękny, drożdże nie są jeszcze niestety super zbite. W zapachu dominuje jeszcze alkohol, ale słodowe nuty zaczynają się pojawiać... Jest jakiś herbatnik! Smak już jest boski. Żywiczna, mocna, długo utrzymująca się, ale nie ściągająca goryczka, połączona za słodowym ale nie za lecącym bukietem. Po przełknięciu lekki alkohol, ale to powinno minąć. To dopiero 21 dni od butelkowania, a i tak piwo zapowiada się pyszne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Dzisiaj bez piwa ale i tak pracowity dzień. Głównie chodzi o to, że pod to, co fermentuje potrzebuję lekko licząc 110 butelek. Nadszedł czas kegowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 O, dobra, widziałem, że masz wolne kegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 leszcz jest zawsze bardzo pomocny ja kegów wolnych nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Jak by była taka konieczność to ew. mogę pomóc opróżniać te najstarsze butelki... szkoda żeby się zepsuło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 ja mam jeszcze wolne kegi, ale mam zamiar zrobić je szybkie co do opróżniania "starych" butelek to ja bym się tak nie rwał, to mogą być jeszcze te w tonacji O-dur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 co do opróżniania "starych" butelek to ja bym się tak nie rwał, to mogą być jeszcze te w tonacji O-dur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 co do opróżniania "starych" butelek to ja bym się tak nie rwał, to mogą być jeszcze te w tonacji O-dur. myślisz że ma jeszcze piwa z pierwszej warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 co do opróżniania "starych" butelek to ja bym się tak nie rwał, to mogą być jeszcze te w tonacji O-dur. myślisz że ma jeszcze piwa z pierwszej warki? uwierz mi nie trzeba się tak daleko cofać, wystarczy że ma piwo z 3 miesięcy do tyłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 E, nie, ostatnia w tonacji O-dur jest starsza Cóż, nie powiem, infekcje mnie czegoś nauczyły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się