wyvern Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Przyszła pora na kolejną warkę, tym razem już nie "monosłodową". Plan jest wg tego przepisu: http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_S%C5%82awomir_Franaszek_(Franekkkk) Czy wszystkie słody mam wrzucić na raz, na początku? Jeżeli jakaś oczywista rzecz to proszę wybaczyć nowemu niewiedzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Tak, całość od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Nie za mało cukru do refermentacji i za dużo chmielu w tej recepturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Można i tak, co kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Ja robię po przepisie, nie potrafię jeszcze 'wyczuć' efektu tak na sucho. Może dam 50g ale szyszki, co Wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Jak dla mnie to i tak za dużo, 20 gramów granulatu Lubelskiego wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 (edytowane) W sumie w przepisie 25g idzie na goryczkę, a reszta na aromat, także jest ok. Chociaż w klasycznym weizenie nie dodaje się chmielu na końcu chmielenia. Edytowane 23 Maja 2012 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Zobaczymy, co wyjdzie, z grubsza się przepisu trzymam a na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas:) Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 (edytowane) No i daj więcej cukru do refermentacji bo 88g na 22l to wychodzi jakieś 1,9 nasyceniem CO2 podczas gdy w tym stylu powinno być 2,5-2,9. W tym przepisie jest 200g/22l http://www.wiki.piwo..._Smyk_(Anteks) Ja daję 160g i jest ok. Ominąłbym jeszcze przerwę w 50C, wpłynie to pozytywnie na pianę. Nie zaszkodzi to piwu, bo słody są teraz tak dobrze rozluźnione, że bez tej przerwy drożdże mają co jeść. Edytowane 23 Maja 2012 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Do butelkowania jeszcze trochę, ale dam tak, jak mówisz (proporcjonalnie). Przerwę w 50C skróciłem do 5 min, teraz jest 63. Histereza rzędu ± 1,5C nie zaszkodzi mam nadzieję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Mam ostatnią przerwę - jak po wskazanym czasie będzie jeszcze skrobia to mam przedłużyć, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Negatywna próba 20 minut przed końcem, w dodatku z obciętą jedną przerwą. Możliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Możliwe. Co nie zmienia faktu, że powinieneś trzymać tą przerwę tyle ile w przepisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Jasne. Ale nie rezygnuj z ostatniej przerwy. Teoria mówi, że poprawia piankę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 trzymam, trzymam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Filtruje się. Pytanie: czy warto jeszcze raz zalać całością brzeczki młóto celem ponownej filtracji przed wysładzaniem? Ostatnio tak zrobiliśmy i jakoś poszło, a teraz się filtruje tragicznie wolno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Postaw wyżej gar, powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Właśnie się kończy, tylko czy warto 2. raz? Leci i tak bez rurki, więc wysokość nie ma znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Teraz zostaję Ci wysładzanie czyli dolanie gorącej wody do młóta. Chyba nie chcesz przefiltrowaną brzeczką znowu zalać młóta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 (edytowane) Ostatnio tak zrobiliśmy... Miało przed fermentacją 12,5 może coś wyjdzie. To idę wysładzać. 9l przed wysładzaniem to nie jest jakoś maławo? Edytowane 23 Maja 2012 przez wyvern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 W ilu litrach zacierałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 15l wody, przed wysładzaniem wyszło jakieś 16 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 To git, teraz 15l do wysładzania i powinno wyjść ok. 25l do gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Po co tracisz czas na niepotrzebne pomiary ? lepiej postaraj się wysładzać do założonej wielkości albo litrów albo Blg. Dojdziesz po paru warkach do stanu , że bez pomiarów wysłodzisz założoną ilość z dokładnością do 1 °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się