Skocz do zawartości

Weizen - zacieranie


Rekomendowane odpowiedzi

Przyszła pora na kolejną warkę, tym razem już nie "monosłodową".

Plan jest wg tego przepisu: http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_S%C5%82awomir_Franaszek_(Franekkkk)

Czy wszystkie słody mam wrzucić na raz, na początku?

Jeżeli jakaś oczywista rzecz to proszę wybaczyć nowemu niewiedzę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i daj więcej cukru do refermentacji bo 88g na 22l to wychodzi jakieś 1,9 nasyceniem CO2 podczas gdy w tym stylu powinno być 2,5-2,9. W tym przepisie jest 200g/22l http://www.wiki.piwo..._Smyk_(Anteks) Ja daję 160g i jest ok.

 

Ominąłbym jeszcze przerwę w 50C, wpłynie to pozytywnie na pianę. Nie zaszkodzi to piwu, bo słody są teraz tak dobrze rozluźnione, że bez tej przerwy drożdże mają co jeść.

Edytowane przez leech
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Filtruje się. Pytanie: czy warto jeszcze raz zalać całością brzeczki młóto celem ponownej filtracji przed wysładzaniem? Ostatnio tak zrobiliśmy i jakoś poszło, a teraz się filtruje tragicznie wolno...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio tak zrobiliśmy... Miało przed fermentacją 12,5 może coś wyjdzie. To idę wysładzać.

 

9l przed wysładzaniem to nie jest jakoś maławo?

Edytowane przez wyvern
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po co tracisz czas na niepotrzebne pomiary ? lepiej postaraj się wysładzać do założonej wielkości albo litrów albo Blg. Dojdziesz po paru warkach do stanu , że bez pomiarów wysłodzisz założoną ilość z dokładnością do 1 °Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.