Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 W dziale sprzęt, bo mam pomysł na pewne proste i przydatne urządzenie. Zrobiłem ostatnio pewien eksperyment. Miałem za dużo brzeczki, więc odlałem małą część do innego pojemnika z kranikiem, postawiłem obok fermentora, dodałem odpowiednio mniej gęstwy, obwinąłem wszystko karimatą dla zachowania podobnej temperatury i mierzyłem blg w fermentorze i w drugim pojemniku. W trzech punktach pomiarowych (po dwóch, czterech i sześciu dniach) pomiary dały odpowiednio te same wyniki. To by pozwalało sądzić, że można mierzyć blg poza fermentorem, minimalizując ryzyko infekcji i kłopot otwierania szczelnie zamkniętego fermentora. Nie wiem na ile jeden taki eksperyment jest miarodajny, bo pewnie są jakieś czynniki wpływające na różnicę w tempie fermentacji, np. brak powietrza w fermentorze zamkniętym rurką fermentacyjną, ale z tym można sobie jakoś poradzić. Posiadając refraktometr, ta dodatkowa ilość brzeczki może być bardzo mała, ale to pewnie zwiększy różnicę w szybkości fermentacji i błąd pomiaru. Jeżeli to się sprawdzi, to myślę o zrobieniu prostego urządzenia do ciągłego pomiaru blg poza fermentorem przy pomocy areometru wraz z alarmem dźwiękowym po przekroczeniu pewnego założonego stopnia odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Wesoły już dawno to wymyślił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 A było gdzieś o tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 zawsze odlewam do buteleczki 0,33 po jakimś kubusiu ,lub podobnej i potem mierzę Blg jak widzę ,że się zaczyna klarować-dzisiaj mierzyłem próbkę z warki zaszczepionej w niedzielę wieczorem-z 11 spadło do 4 w pięć dni Raz maiłem tak,że próbka pokazywała 3Blg a zlana z fermentora miała 4Blg.Po tygodniu dalej było 4Blg ,więc przypuszczam,że próbka w butelce złapała jakąś infekcję,która spowodowała większe odfermentowanie- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Przecież można mierzyć odfermentowanie poza fermentorem bez ryzyka infekcji - takie wspaniałomyślne urządzenie jak kranik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Ekstra pomysł, pobieranie próbek przez kranik, faktycznie szansa na infrekcję - zero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Robię tak od 4 warek i żadnej infekcji. Z tego co czytałem forum nie jestem sam. Jedyny haczyk tkwi w tym, że potem przez ten kranik nie przelewam piwa, więc nie wiem w którym miejscu Twoim zdaniem miała by się zrobić infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Brak pobierania próbek = najmniejsze ryzyko infekcji Burzliwa tydzień. Przelanie na cichą (i tak trzeba otworzyć) i wtedy pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Brak pobierania próbek = najmniejsze ryzyko infekcji Burzliwa tydzień. Przelanie na cichą (i tak trzeba otworzyć) i wtedy pomiar. No chyba, że ktoś nie robi cichej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się