jacorregis Opublikowano 19 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 Dziś nadszedł ten dzień oto zaczynam swoją pierwszą i man nadziej że nie ostatnią warkę. Na pierwszy ogień poszedł pszeniczne z brew-kit z nachmielonym ekstraktem słodowym firmy "John Bull", od czegoś trzeba zacząć Na chwilę obecną dezynfekuje się sprzęt. Kto wie może jakieś fotki też się pojawią później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mjd Opublikowano 19 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 Gratuluje odwagi i życzę powodzenia w pierwszej i każdej kolejnej warce PS. Ja też zaczynałem od John Bulla ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Kto wie może jakieś fotki też się pojawią później. A więc mamy nowego piwowara w ekipie Witamy Oczywiście zdjęcia bardzo mile widziane, tak więc czekamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 20 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 (edytowane) Zapomniałem napisać że użyłem suchych drożdży "Safbrew WB-06" 11,5 [g]. Poza tym wszytko się udało (mam nadzieje) ale nie obyło się bez drobnych problemów. Po pierwsze pojawił sie problem nieszczelnością wokoło kranika ale trochę brutalnej siły i naprawione tyle tylko że reduktor osadów obrócił się o jakieś 50 - 60 stopni i nie wiem co z tego będzie. Po drugie na skutek niespodziewanych okoliczności drożdże miały kąpiel w temp 30 stopni ale nic im się nie stało bo po sześciu godzinach już ładnie pracowały a dziś mam ładny kożuszek na 2 [cm] A oto kilka fotek. Edytowane 20 Lipca 2007 przez jacorregis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2007 A oto kilka fotek. Bardzo fajne zdjęcia Przydadzą się na pewno nowym użytkownikiem. A swoją drogą, co to za termometr ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 22 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 (edytowane) Zależy który, ten w fermentorze to rtęciowy zakosiłem go ojcu, a ten drugi to elektronik z zewnętrznym i wewnętrznym czujnikiem, też podwędziłem Żaden nie jest specjalnie wyrafinowany ale spełniają swoje zadanie. Fermentor miał przymusową przeprowadzkę, bo temperatura w miejscu które jest widoczne na przedostatnim zdjęciu zaczęło drastycznie rosnąć i przez 24 [h] utrzymywała się na poziomie 26[oC], teraz spokojnie stoi w piwnicy (średnio 21,5[oC]) chłodniej to już mam tylko w lodówce Edytowane 22 Lipca 2007 przez jacorregis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Pytam dlatego, bo miałem kiedyś podobny do tego, jak ten w fermentorze i wykazywał błąd na poziomie 3-5 stopni No ale mają dwa, to nie żaden problem sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Faktycznie, i chyba zaraz sobie to sprawdzę tak dla pewności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Dlaczego mycie butelek jest takie czasochłonne i nużące, prawie półtora godziny nad wanną W przyszłości muszę to jakoś usprawnić bo mnie ... weźmie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 tak sobie patrzę na fotki... i nasuwa mi się jedna myśl. Chyba chłodzenie jest bardziej efektywne gdy przeprowadzamy je w metalowym garnku, niż w plastikowym fermentorze. Co więcej chłodzenie w garze ma jeszcze ten plus, ze schłodzoną brzeczkę można łatwo napowietrzyć podczas przelewania do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Słuszna uwaga, zastosuje się do wskazówek przy następnej warce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Dlaczego mycie butelek jest takie czasochłonne i nużące, prawie półtora godziny nad wanną W przyszłości muszę to jakoś usprawnić bo mnie ... weźmie Żeby Cię pocieszyć powiem Ci, ze ja też właśnie męczę się z butelkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Dlaczego mycie butelek jest takie czasochłonne i nużące' date=' prawie półtora godziny nad wanną W przyszłości muszę to jakoś usprawnić bo mnie ... weźmie [/quote']Żeby Cię pocieszyć powiem Ci, ze ja też właśnie męczę się z butelkami Czyściciele butelek wszystkich krajów łączcie się :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mjd Opublikowano 24 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Przygotowanie butelek to chyba najbardziej pracochłonna i męcząca czynność podczas całego procesu, też to uwielbiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 To teraz mam dla Was moi drodzy dość ciekawe zadanie Postarajcie się mi opisać jakie w smaku jest młode piwo ? Moja pierwsza warka (pszeniczne z brew-kitu) chyba już zakończyła okres burzliwej fermentacji (5 dni, początkowo 13Blg obecnie 4Blg) i pora na rozlewanie. Problem polega na tym że w smaku jakieś kwaskowate, co do zapachu nie mam żadnych zastrzeżeń. Może te zdjęcia powiedzą wam coś więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Piwa pszeniczne są troszkę kwaśne więc tym się nie przejmuj . Patrząc na zdjęcia nie jestem przekonana, czy to piwo już skończyło fermentować. Najlepiej jest sprawdzić Blg dwa dni z rzędu jeśli się nie zmienia to znaczy, że fermentacja się skończyła. Rozlanie piwa które jeszcze jest w trakcie fermentacji może spowodować nadmierne nagazowanie piwa w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 To mnie uspokoiłaś. W takim razie poczekam jeszcze do jutra. Jedna rzecz bardzo mnie cieszy faktycznie da się wyczuć lekko bananowy zapach więc coś mi się udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 28 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 Blg ładnie spadło do 1,5 i utrzymywało się takie przez dwa dni więc zabrałem się za butelkowanie, trochę z tym roboty było ale operacja się udała Jednak ten kwaskowaty smak trochę jakby się nasilił i boje się że coś chyba dobrało się do mojego młodziutkiego bezbronnego piwka. Za jakieś dwa, trzy tygodnie zobaczę jak to smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 31 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 No, butelki ładnie się prezentują w piwnicy. Teraz tylko czekać, tak mnie korci że co dziennie chodzę na dół i je oglądam Pora zacząć patrzeć w przyszłość a tam już się szykuje następna warka ale to już historia na inny dział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 31 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 a jakie masz plany warzelnicze na przyszłość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się