jacorregis Posted July 19, 2007 Share Posted July 19, 2007 Dziś nadszedł ten dzień oto zaczynam swoją pierwszą i man nadziej że nie ostatnią warkę. Na pierwszy ogień poszedł pszeniczne z brew-kit z nachmielonym ekstraktem słodowym firmy "John Bull", od czegoś trzeba zacząć Na chwilę obecną dezynfekuje się sprzęt. Kto wie może jakieś fotki też się pojawią później. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest mjd Posted July 19, 2007 Share Posted July 19, 2007 Gratuluje odwagi i życzę powodzenia w pierwszej i każdej kolejnej warce PS. Ja też zaczynałem od John Bulla ;> Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 20, 2007 Share Posted July 20, 2007 Kto wie może jakieś fotki też się pojawią później. A więc mamy nowego piwowara w ekipie Witamy Oczywiście zdjęcia bardzo mile widziane, tak więc czekamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacorregis Posted July 20, 2007 Author Share Posted July 20, 2007 (edited) Zapomniałem napisać że użyłem suchych drożdży "Safbrew WB-06" 11,5 [g]. Poza tym wszytko się udało (mam nadzieje) ale nie obyło się bez drobnych problemów. Po pierwsze pojawił sie problem nieszczelnością wokoło kranika ale trochę brutalnej siły i naprawione tyle tylko że reduktor osadów obrócił się o jakieś 50 - 60 stopni i nie wiem co z tego będzie. Po drugie na skutek niespodziewanych okoliczności drożdże miały kąpiel w temp 30 stopni ale nic im się nie stało bo po sześciu godzinach już ładnie pracowały a dziś mam ładny kożuszek na 2 [cm] A oto kilka fotek. Edited July 20, 2007 by jacorregis Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 21, 2007 Share Posted July 21, 2007 A oto kilka fotek. Bardzo fajne zdjęcia Przydadzą się na pewno nowym użytkownikiem. A swoją drogą, co to za termometr ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacorregis Posted July 22, 2007 Author Share Posted July 22, 2007 (edited) Zależy który, ten w fermentorze to rtęciowy zakosiłem go ojcu, a ten drugi to elektronik z zewnętrznym i wewnętrznym czujnikiem, też podwędziłem Żaden nie jest specjalnie wyrafinowany ale spełniają swoje zadanie. Fermentor miał przymusową przeprowadzkę, bo temperatura w miejscu które jest widoczne na przedostatnim zdjęciu zaczęło drastycznie rosnąć i przez 24 [h] utrzymywała się na poziomie 26[oC], teraz spokojnie stoi w piwnicy (średnio 21,5[oC]) chłodniej to już mam tylko w lodówce Edited July 22, 2007 by jacorregis Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 22, 2007 Share Posted July 22, 2007 Pytam dlatego, bo miałem kiedyś podobny do tego, jak ten w fermentorze i wykazywał błąd na poziomie 3-5 stopni No ale mają dwa, to nie żaden problem sprawdzić Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacorregis Posted July 23, 2007 Author Share Posted July 23, 2007 Faktycznie, i chyba zaraz sobie to sprawdzę tak dla pewności Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacorregis Posted July 23, 2007 Author Share Posted July 23, 2007 Dlaczego mycie butelek jest takie czasochłonne i nużące, prawie półtora godziny nad wanną W przyszłości muszę to jakoś usprawnić bo mnie ... weźmie Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted July 23, 2007 Share Posted July 23, 2007 tak sobie patrzę na fotki... i nasuwa mi się jedna myśl. Chyba chłodzenie jest bardziej efektywne gdy przeprowadzamy je w metalowym garnku, niż w plastikowym fermentorze. Co więcej chłodzenie w garze ma jeszcze ten plus, ze schłodzoną brzeczkę można łatwo napowietrzyć podczas przelewania do fermentora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacorregis Posted July 23, 2007 Author Share Posted July 23, 2007 Słuszna uwaga, zastosuje się do wskazówek przy następnej warce Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted July 23, 2007 Share Posted July 23, 2007 Dlaczego mycie butelek jest takie czasochłonne i nużące, prawie półtora godziny nad wanną W przyszłości muszę to jakoś usprawnić bo mnie ... weźmie Żeby Cię pocieszyć powiem Ci, ze ja też właśnie męczę się z butelkami Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacorregis Posted July 23, 2007 Author Share Posted July 23, 2007 Dlaczego mycie butelek jest takie czasochłonne i nużące' date=' prawie półtora godziny nad wanną W przyszłości muszę to jakoś usprawnić bo mnie ... weźmie [/quote']Żeby Cię pocieszyć powiem Ci, ze ja też właśnie męczę się z butelkami Czyściciele butelek wszystkich krajów łączcie się :o Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest mjd Posted July 24, 2007 Share Posted July 24, 2007 Przygotowanie butelek to chyba najbardziej pracochłonna i męcząca czynność podczas całego procesu, też to uwielbiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacorregis Posted July 25, 2007 Author Share Posted July 25, 2007 To teraz mam dla Was moi drodzy dość ciekawe zadanie Postarajcie się mi opisać jakie w smaku jest młode piwo ? Moja pierwsza warka (pszeniczne z brew-kitu) chyba już zakończyła okres burzliwej fermentacji (5 dni, początkowo 13Blg obecnie 4Blg) i pora na rozlewanie. Problem polega na tym że w smaku jakieś kwaskowate, co do zapachu nie mam żadnych zastrzeżeń. Może te zdjęcia powiedzą wam coś więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted July 25, 2007 Share Posted July 25, 2007 Piwa pszeniczne są troszkę kwaśne więc tym się nie przejmuj . Patrząc na zdjęcia nie jestem przekonana, czy to piwo już skończyło fermentować. Najlepiej jest sprawdzić Blg dwa dni z rzędu jeśli się nie zmienia to znaczy, że fermentacja się skończyła. Rozlanie piwa które jeszcze jest w trakcie fermentacji może spowodować nadmierne nagazowanie piwa w butelkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacorregis Posted July 25, 2007 Author Share Posted July 25, 2007 To mnie uspokoiłaś. W takim razie poczekam jeszcze do jutra. Jedna rzecz bardzo mnie cieszy faktycznie da się wyczuć lekko bananowy zapach więc coś mi się udało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacorregis Posted July 28, 2007 Author Share Posted July 28, 2007 Blg ładnie spadło do 1,5 i utrzymywało się takie przez dwa dni więc zabrałem się za butelkowanie, trochę z tym roboty było ale operacja się udała Jednak ten kwaskowaty smak trochę jakby się nasilił i boje się że coś chyba dobrało się do mojego młodziutkiego bezbronnego piwka. Za jakieś dwa, trzy tygodnie zobaczę jak to smakuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacorregis Posted July 31, 2007 Author Share Posted July 31, 2007 No, butelki ładnie się prezentują w piwnicy. Teraz tylko czekać, tak mnie korci że co dziennie chodzę na dół i je oglądam Pora zacząć patrzeć w przyszłość a tam już się szykuje następna warka ale to już historia na inny dział Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted July 31, 2007 Share Posted July 31, 2007 a jakie masz plany warzelnicze na przyszłość? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now