Undeath Opublikowano 23 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Tak, ale trzeba je potem dokładnie wypłukać wodą, czyli przelać przez niego z parę litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 przelać przez niego z parę litrów A po kilkuset litrach piwa warto nawet wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 alternatywa proponowana przez żonę która zajmuje się między innymi bakteriami i usuwaniem zakażeń przepłukanie etanolem 70% (nie mniej i nie bardziej stężony), później podchlorynem sodu 6% na 20minut i 3x płukanie po 20minut wrzącą wodą no ale są prostsze sposoby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Od etanolu tańsza jest mieszanka z butanolem i izopropanolem. A jeszcze tańszy jest ClO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcrac Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Neutralizujecie sodę w fermentatorze, czy wystarczy solidne płukanie + wrzątek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Po tym zabiegu użyłem Kreta wsypałem całe opakowanie i napełniłem fermentator do pełna wodą, przetrzymałem tak 3 dni. Potem wszystko opłukałem dokładnie, i zalałem jeszcze bielinką - czyli chlorowym środkiem, dopełniłem do 5 litrów i co kilka godzin mieszałem fermentorem, tak przez parę dni. No i na koniec po wypłukaniu dokładnie ponownie wiadra, wlałem piro (jak mi zostało z innych wiader przy warzeniu) i też z tydzień to trwało. Wiadro używam po dziś, infekcja się w nim nie powtórzyła żadna, jedyne co bym teraz zmienił to zamiast kreta użył NaOH - sody kaustycznej czystej bo taką teraz mam do mycia, w mocniejszym stężeniu tak 10% i przemywał wiadro cały tydzień, myślę że to by załatwiło sprawę i zabiło wszystkie przetrwalniki i bakterie. To co napisał Undeath jest bardzo ciekawe i fakt, że nie miał drugi raz infekcji w tym samym wiadrze świadczy najlepiej o skuteczności metody. Mam jednak pytania do osób mających jakąś większą wiedzę / wykształcenie chemiczne: 1) Na ile jest sens trzymać kilka dni sodę kaustyczną w tym samym wiadrze skoro podobno działa ona na gorąco. Czy daje ona efekt gdy jest letnia/zimna? 2) Gdzieś czytałem ( chyba na tym forum ) że nie ma sensu robic stężeń powyżej 2-3% bo niewiele zwiększają one skuteczność samego NaOH, czy w wypadkach wiadra po-infekcyjnego warto bawić się z taką silnie już żrącą substancją? Tak w ogóle szacunek dla wszystkich którym udało się zwyciężyć infekcyjne fatum Sam mam jedno wiadro użyte raz i niestety z infekcyjną wtopą. Wczoraj czyściłem je sodą 3% i zostawiłem na noc. Co kilka godzin mieszałem ( z przerwą na sen ), dzisiaj zalałem wiadro 0,5 litra ACE i dopełniłem do pełna ciepłą wodą. Potrzymam tak kilka dni, zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Sam mam jedno wiadro użyte raz i niestety z infekcyjną wtopą. Wczoraj czyściłem je sodą 3% i zostawiłem na noc. Co kilka godzin mieszałem ( z przerwą na sen ), dzisiaj zalałem wiadro 0,5 litra ACE i dopełniłem do pełna ciepłą wodą. Potrzymam tak kilka dni, zobaczymy co z tego wyjdzie. Będzie Pan zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 (edytowane) 1) Na ile jest sens trzymać kilka dni sodę kaustyczną w tym samym wiadrze skoro podobno działa ona na gorąco. Czy daje ona efekt gdy jest letnia/zimna? Z tego co mi mówił leszcz007 to 2% na gorąco i 3% na zimno. Po ostatnim paśmie infekcji postanowiłem przepuszczać butelki przez sodę przed butelkowaniem i mam pełny fermentator roztworu, początkowo ok. 4%, do którego co dwa dni idzie 20 butelek. Mija już miesiąc a soda wciąż śliska i zdaje się działać - buteleczki wychodzą czyściusieńkie (czy mikrobiologicznie to się okaże). We wtorek specjalnie wrzuciłem skrzynkę zapleśniałych, niepłukanych po spożyciu - wczoraj wyszły czyste. czy w wypadkach wiadra po-infekcyjnego warto bawić się z taką silnie już żrącą substancją? Rękawiczki i okulary ochronne to w casto koszt 10PLN łącznie. Edytowane 6 Grudnia 2013 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 ja ostatnio dezynfekuję NaOH + nadwęglan sodu butelki pamiętajmy że długie przetrzymywanie roztworu NaOH zmienia jego stężenie. Roztwór pochłania z otoczenia CO2 i tworzy się węglan sodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 roztworu NaOH zmienia jego stężenie. Roztwór pochłania z otoczenia CO2 i tworzy się węglan sodu Stąd też właśnie startowy roztwór górką no i fermentator stoi zamknięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Ile sody na 33l fermentor zeby otrzymac 3% roztwor ? Sorry za lamerskie pytanie ale na stronie z produktem o dozowaniu nic, a chce zakupic jutro. Niestety zaliczylem pierwszego kwacha... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 (edytowane) 9,7l - 300gr Edytowane 28 Września 2014 przez lewatywa8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Ile sody na 33l fermentor zeby otrzymac 3% roztwor ? Sorry za lamerskie pytanie ale na stronie z produktem o dozowaniu nic, a chce zakupic jutro. Niestety zaliczylem pierwszego kwacha... Ja wrzucam kilogram, bo z tego co widzę to objętość NaOH w granulacie przekłada się mniej więcej jak 1:1 na wagę, a jako że nie chcę pełnego fermentora (jakoś trzeba te butelki włożyć i wyjąć bez wylewania), to mi wychodzi mniej więcej stężenie 4% na początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Również sypie na oko tak by było około 4% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 no to u mnie lepiej jest wziac nowy fermentor...1kg sody 9e, nowy fermentor 11e. ile w takim razie wybielacza/ace ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 no to u mnie lepiej jest wziac nowy fermentor...1kg sody 9e, nowy fermentor 11e. ile w takim razie wybielacza/ace ? Macie w ROI Soda Crystals? http://www.tesco.com/groceries/product/details/?id=258133332 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Ej gadalismy juz o tym na fb Mam akurat kilo, a co ?? Poki co zalalem bleachem - 0,75 na fermentor,ale chyba malo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Dokładnie umyj. Później dezynfekuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się