q600 Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Może rura pcv? albo kominowa? są różne rozmiary. może jacyś budowlańcy odstąpią ci 50 cm takiej rury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr Humulus Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Dzięki za podpowiedź ale rury PCV ciężko znaleźć o takiej średnicy a rury kominowe są dość drogie (chyba, że ja patrzę na inne). Postaram się szybko wybrać na skup złomu - być może tam coś znajdę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Ja nawijałem na wiadro 10l które dostałem w cukierni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Ja w sumie nawinąłem na zwiniętą karimatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alert Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Zrobiłem chłodnicę z 7 metrów rurki miedzianej fi 8 mm i chłodziłem 27 l brzeczki 1 godz. 10 min do 30 stopni. Nie wiem co może być przyczyną tak słabej wydajności. Podłączyłem zasilanie od dołu i przepływ taki, żeby wylatywała jak najgorętsza woda. Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez alert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Spróbuj zwiększyć przepływ, może to jest przyczyną. Taka średnica i długość powinna chłodzić w czasie 35-40min No chyba że podłączyłeś ciepłą wodę, to może być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Wejscie zimnej wody powinno byc od góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Puść tak żeby wylatywała letnia woda, i ruszaj chłodnicą w garze, albo mieszaj łygą, tak żeby ciecz względem chłodnicy byłą w ruchu. To mega przyspiesza oddawanie ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 I sprawdź sobie temperaturę zimnej wody, to dość ważne dla szybkości chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 przy tej efektywności lepiej wstawić do wanny z zimną wodą, dobawionej zmrożonym PETem. Czas niewiele większy, a wody pójdzie chyba mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zrobiłem chłodnicę z 7 metrów rurki miedzianej fi 8 mm i chłodziłem 27 l brzeczki 1 godz. 10 min do 30 stopni. Nie wiem co może być przyczyną tak słabej wydajności. Podłączyłem zasilanie od dołu i przepływ taki, żeby wylatywała jak najgorętsza woda. Raz - zasilanie zimnej wody od góry Dwa - przepływ na początku chłodzenia ustaw jak największy; poniżej 50st C można śmiało zmniejszać; pod koniec (30-20st) można zejść do minimum jeśli woda za droga Trzy - warto tak skręcić chłodnicę, aby jak największa część znajdowała się tuż pod powierzchnią brzeczki, gdzie temp. jest najwyższa przy tej efektywności lepiej wstawić do wanny z zimną wodą, dobawionej zmrożonym PETem. Czas niewiele większy, a wody pójdzie chyba mniej rozumiem, że ten post to żart ? przy takim podejściu, to najlepiej zostawić wiadro z wrzątkiem - w końcu samo po kilku godzinach ostygnie i do tego najtaniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alert Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Zastosowałem wasze porady czyli zasilanie od góry, na początku duży przepływ, żeby wylatywała letnia woda i od 50 st. zmniejszanie przepływu i jeszcze ruszanie chłodnicą. Nastąpiło znaczne przyśpieszenie. Teraz do 30 st. zeszło w 40 min (zamiast 1:10) czyli myślę, że tak jak powinno być. Dzięki za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Może rura pcv? albo kominowa? są różne rozmiary. może jacyś budowlańcy odstąpią ci 50 cm takiej rury? Idz do castoramy kup rure kominową o średnicy jakiej chcesz mieć chłodnice. Koniecznie weż paragon. Jak nawiniesz idz oddaj, i po bulu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 W każdym sklepie hydraulicznych i marketach budowlanych. Konia z rzędem temu kto na dzień dobry nawet w najlepszym sklepie hydraulicznym od rączki kupi przejscie 8 na1/2 GZ. A w markecie to nawet nie podchodz, bo tam to nie ma z kim gadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Sory za błąd w wyrazie bólu. Nie miałem na myśli bulu bulu cokolwiek to znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Takie przejścia leżą u mnie w Leroy Merlin, zapraszam z koniem i z rzędem Edytowane 20 Czerwca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Jak to mówią. Błogosławieni ci co nie widzieli a uwierzyli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Rurka przyszła mi już 5 dni temu. Jest bardzo dobrze wykonana i jestem zadowolony. W ramach formalności dodam tylko, że jeśli ktoś chciałby aby sklep również zarobił mu na końcach rury nakrętki to musi dorzucić do koszyka jeszcze takie oto pierścienie: http://karbowane.pl/...dn-16-p-56.html Oczywiście odpowiednie dla każdej rury.. Czy ta rurka gnie się bez problemów? I drugie pytanie, po co te nakrętki? Rozwiązanie z wężykiem igelitowym wydaje mi się lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arczi_901 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Rurka jest bardzo elastyczna ( wiem, bo sam robiłem taką chłodnicę). Jeżeli na końcach dasz nakrętki i pierścienie to będziesz mógł podłączyć ( dodając jeszcze nypel) np wąż od prysznica jako zasilanie itp. marek80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matekk Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Czy ta rurka gnie się bez problemów? I drugie pytanie, po co te nakrętki? Rozwiązanie z wężykiem igelitowym wydaje mi się lepsze. Wężyk igelitowy masz wtedy na stałe chyba. Jak masz takie nakrętki, to możesz sobie dokupić nypel i podłączyć do prysznica, jak radzi kolega, albo też zrobić jak ja zrobiłem, tj. dokupić końcówkę na węża ogrodowego, podłączyć pod węża ogrodowego i np. chłodzić tańszą wodą - bez opłaty kanalizacyjnej. Poza tym, mam jeszcze na wlocie zawór kulowy, wtedy mogę sobie wygodnie podczas chłodzenia regulować przepływ wody. marek80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech.B Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 http://www.phjacus.pl/N23-Rurka-miedziana-8mm-w-otulinie-rura-p320.html podaję link do najtańszej rurki miedzianej jaką znalazłem w internetach. Może się komuś przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Panowie, mam klops. Chłodnica z nierdzewki, wężyk podłączony pod prysznic, drugi koniec nasunięty na chłodnicę i na to opaski na śrubę. I cieknie ustrojstwo na wlocie, lejąc w brzeczke kranówę. Wężyk 8mm wchodzi gładko na rurkę, śruby mocniej dokręcić nie da rady. Jakiś patent na to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalz21 Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 moze mniejsza opaska na śrubę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Aktualna jest 8-12mm, w castoramie ostatnio zerkałem za mniejszą i nie było. W leroy na stronie też nie widzę. Poszukam w sklepach okolicznych jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panoramiks Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Na początek nasuń na rurkę kawałek wężyka fi 6 wewnętrzny, dopiero na to wężyk 8mm. Albo kawałek 8 na rurkę, potem koniec wężyka właściwego we wrzątek i dopiero na taka "redukcję" opaska. nezrok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi