Kubuch Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Może weź np puszkę spray lub farbę i na niej wygnij, nie powinna pęknąć Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Panowie co do tej chłodnicy to z której strony podłączacie zimną wodę ? Żeby leciała po zwoju od góry czy od dołu ? Czy jest jakaś różnica wgl ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Panowie co do tej chłodnicy to z której strony podłączacie zimną wodę ? Żeby leciała po zwoju od góry czy od dołu ? Czy jest jakaś różnica wgl ?Od gory zimna, jak spojrzysz to będzie płynąć na dół i wypychać ciepła do góry Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohdesu Opublikowano 6 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2020 Chłodnica z rury karbowanej DN12 (10m) chłodzi 25l do 18-19 stopni w jakieś 9-10 minut (cały czas lekko mieszając). Woda w kranie ok. 14-15 stopni. Nie spodziewałem się, że będzie to tak dobrze działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Aktualnie mam chłodnicę stalową gładką fi 8, której całkowita powierzchnia chłodzenia to 4000cm2. Ponieważ średnio pasuje do mojego garnka będę ją wymieniał na chłodnicę miedzianą DIY, dla której przy 12 metrach wychodzi mi 3000cm2. Ponieważ miedź ma dużo większą przewodność cieplną (ponad 6x) niż stal to pomimo trochę mniejszej powierzchni spodziewam się jednak dużo efektywniejszego chłodzenia, ale czy słusznie? Inną alternatywą jest podwójna spirala, np taka jak tutaj https://www.youtube.com/watch?v=IHoXvAotoM4 i wtedy powierzchnia zwiększa się o co najmniej połowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 A może po prostu nierdzewka karbowana? Z racji struktury ma sporo większą powierzchnię wymiany. Jest na forum ktoś kto robi takie chłodnice, więc możesz podpytać jaki byłby koszt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 (edytowane) W dniu 3.11.2020 o 22:15, Hary86 napisał: A może po prostu nierdzewka karbowana? Z racji struktury ma sporo większą powierzchnię wymiany. Jest na forum ktoś kto robi takie chłodnice, więc możesz podpytać jaki byłby koszt. Tak, zdecydowanie lepsza będzie rura karbowana od gładkiej miedzianej. Sprawę upraszcza fakt, że zamawiając na alledrogo taką rurkę można zamówić usługę zakucia złącza, co daje prawie gotową chłodnicę, trzeba tylko ją czymś usztywnić. Jakie macie sprawdzone patenty na zrobienie stelaża/usztywnienia dla chłodnicy z rury karbowanej? Edytowane 17 Marca 2021 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Mam skręconą drutem miedzianym (z przewodu 3x2,5 mm²) i już kilka lat trzyma kształt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Też ostatnio skręcałem swoją drutem miedzianym wyciągniętym z przewodów. Jakaś godzinka roboty dla dwóch osób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit_1 Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Już nie przesadzajcie że to robota dla dwóch osób. Nierdzewke to nawet bez wiaderka da się zwinąć w krąg. 20 min roboty. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Hary86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Cześć. To moj pierwszy post na forum. Właśnie udało mi się wyszarpać od koleżki od klimatyzacji rurkę miedzianą fi8 i robię z niej chlodnicę. Czy konstrukcje można usztywnic blachą ocynkowaną? Czy bezpieczniej jest użyć drutu miedzianego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 5 minut temu, Krzywonos Jerzy napisał: Cześć. To moj pierwszy post na forum. Właśnie udało mi się wyszarpać od koleżki od klimatyzacji rurkę miedzianą fi8 i robię z niej chlodnicę. Czy konstrukcje można usztywnic blachą ocynkowaną? Czy bezpieczniej jest użyć drutu miedzianego? miedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 1 minutę temu, anteks napisał: miedź Dzięki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mir As Opublikowano 13 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 W dniu 27.01.2014 o 16:31, Albert napisał: Odnośnie podpięcia chłodnicy do kranu znalazłem jeszcze taką kombinację : adapter do węża prysznicowego + przejście z gwintu 3/4" na 1/2" + plus przejście na wężyk. A jak podłączyłeś wężyki do chłodnicy? Ja mam miedzianą chłodnicę, średnica zewnętrzna 10 mm. Mam zamiar zrobić pierwszą warkę w kociołku i szukam sposobu podłączenia wężyka do prysznica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi