misiu36100 Posted July 20, 2007 Share Posted July 20, 2007 W recepturach podaje się różne ilości składowe danego przepisu na piwo.Przeważnie jest to na 20 litrów . Jak taki przepis na piwo przykład ALE Full Aroma Hops - CarlBerg przeliczyć na 40 litrów, ile muszę mieć słodu , chmielu itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiu36100 Posted July 20, 2007 Author Share Posted July 20, 2007 Pomocy czekam na wasze opinie ?. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted July 20, 2007 Share Posted July 20, 2007 W recepturach podaje się różne ilości składowe danego przepisu na piwo.Przeważnie jest to na 20 litrów . Jak taki przepis na piwo przykład ALE Full Aroma Hops - CarlBerg przeliczyć na 40 litrów, ile muszę mieć słodu , chmielu itd. wydaje mi się że dwa razy tyle :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiu36100 Posted July 20, 2007 Author Share Posted July 20, 2007 Dori chodzi o receptury parę zagadnień . Wiem o co chodzi ale nie jestem pewien na bank , podaje się temperatury zacierania i pisze tak /potem 10 min przerwy/ czyli wyłączamy podgrzewanie kotła na 10 minut ? . Gęstwa to są drożdże z pozyskana z warki a właściwie co zbieram z tej warki i jak przechowuje co trzeba zrobić zanim użyje ponownie . Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 20, 2007 Share Posted July 20, 2007 Dori chodzi o receptury parę zagadnień .Wiem o co chodzi ale nie jestem pewien na bank , podaje się temperatury zacierania i pisze tak /potem 10 min przerwy/ czyli wyłączamy podgrzewanie kotła na 10 minut ? . Gęstwa to są drożdże z pozyskana z warki a właściwie co zbieram z tej warki i jak przechowuje co trzeba zrobić zanim użyje ponownie . Robi się niezły offtopic, ale odpowiem na Twoje pytania. Przerwa np. 10 minut mówi nam o tym, że zacier przetrzymujesz ten właśnie okres czasu w danej temperaturze. Co do gęstwy drożdżowej - rozumiem, że jeszcze nie robiłeś żadnego piwa, więc zostaw sobie ten temat na później. Kup nowe, świeże drożdże. ps: zobacz na http://browamator.pl/szczegoly.php?Zacieranie_jest_proste_&przedm=2252667&grupa_p=15 Bardzo dobry artykuł na temat zacierania Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiu36100 Posted July 21, 2007 Author Share Posted July 21, 2007 Masz racje lecz zanim nastawie pierwszą warkę ,muszę zebrać niezbędną wiedzę.Dlatego dokonałem rejestracji na tym forum i zadaje pytania . Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 21, 2007 Share Posted July 21, 2007 Masz racje lecz zanim nastawie pierwszą warkę ,muszę zebrać niezbędną wiedzę.Dlatego dokonałem rejestracji na tym forum i zadaje pytania . Mówisz poniekąd słusznie, ale na Twoim miejscu wziąłbym sobie za punkt wyjścia jakąś metodę (brewkit, czy też od razu zacieranie), wtedy jesteśmy w stanie pomóc kompleksowo. Skacząc z tematu na temat, nie jest to łatwe zadanie, choć jak widzisz, dajemy radę. Masz w głowie jakiś plan działania ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiu36100 Posted July 21, 2007 Author Share Posted July 21, 2007 Jak mam zrobić pierwszą warknę to od razu z procesem zacierania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 22, 2007 Share Posted July 22, 2007 Jak mam zrobić pierwszą warknę to od razu z procesem zacierania. Tak więc zmieniam temat z "Korekta receptury na piwo" na "Pytania misiu36100 - pierwsze zacieranie". Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewall Posted January 18, 2012 Share Posted January 18, 2012 Przepraszam że się wtrącę ,może nie mam jeszcze takiej wiedzy jak moi przedmówcy ,ale mogę koledze na pierwszy raz zaproponować zakup zestawu jaki proponują sklepy piwowarskie ,w środku paczki jest cały opis a i na youtube sporo znajdziesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted January 18, 2012 Share Posted January 18, 2012 Przepraszam że się wtrącę ,może nie mam jeszcze takiej wiedzy jak moi przedmówcy ,ale mogę koledze na pierwszy raz zaproponować zakup zestawu jaki proponują sklepy piwowarskie ,w środku paczki jest cały opis a i na youtube sporo znajdziesz Kolega już pewnie zakupił Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted January 20, 2012 Share Posted January 20, 2012 ewall niezły grabarz z Ciebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel1024 Posted January 20, 2012 Share Posted January 20, 2012 Jak mam zrobić pierwszą warknę to od razu z procesem zacierania. polecam poświęcić trochę czasu na lekturę wiki, tematów na forum, zakupić książkę i dopiero warzyć z jednego wątku forum nie uświadczysz za dużo:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted January 20, 2012 Share Posted January 20, 2012 Przypominam, że wątek jest dość archiwalny. Odpowiadacie na posty z 2007 roku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now