Jump to content

Pytania misiu36100 - pierwsze zacieranie


Recommended Posts

W recepturach podaje się różne ilości składowe danego przepisu na piwo.Przeważnie jest to na 20 litrów . Jak taki przepis na piwo przykład ALE Full Aroma Hops - CarlBerg przeliczyć na 40 litrów, ile muszę mieć słodu , chmielu itd.

Link to comment
Share on other sites

W recepturach podaje się różne ilości składowe danego przepisu na piwo.Przeważnie jest to na 20 litrów . Jak taki przepis na piwo przykład ALE Full Aroma Hops - CarlBerg przeliczyć na 40 litrów, ile muszę mieć słodu , chmielu itd.

wydaje mi się że dwa razy tyle :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Dori chodzi o receptury parę zagadnień .

Wiem o co chodzi ale nie jestem pewien na bank , podaje się temperatury zacierania i pisze tak /potem 10 min przerwy/ czyli wyłączamy podgrzewanie kotła na 10 minut ? .

Gęstwa to są drożdże z pozyskana z warki a właściwie co zbieram z tej warki i jak przechowuje co trzeba zrobić zanim użyje ponownie .

Link to comment
Share on other sites

Dori chodzi o receptury parę zagadnień .

Wiem o co chodzi ale nie jestem pewien na bank , podaje się temperatury zacierania i pisze tak /potem 10 min przerwy/ czyli wyłączamy podgrzewanie kotła na 10 minut ? .

Gęstwa to są drożdże z pozyskana z warki a właściwie co zbieram z tej warki i jak przechowuje co trzeba zrobić zanim użyje ponownie .

Robi się niezły offtopic, ale odpowiem na Twoje pytania.

Przerwa np. 10 minut mówi nam o tym, że zacier przetrzymujesz ten właśnie okres czasu w danej temperaturze.

Co do gęstwy drożdżowej - rozumiem, że jeszcze nie robiłeś żadnego piwa, więc zostaw sobie ten temat na później. Kup nowe, świeże drożdże.

 

ps: zobacz na http://browamator.pl/szczegoly.php?Zacieranie_jest_proste_&przedm=2252667&grupa_p=15

Bardzo dobry artykuł na temat zacierania

Link to comment
Share on other sites

Masz racje lecz zanim nastawie pierwszą warkę ,muszę zebrać niezbędną wiedzę.Dlatego dokonałem rejestracji na tym forum i zadaje pytania .

Mówisz poniekąd słusznie, ale na Twoim miejscu wziąłbym sobie za punkt wyjścia jakąś metodę (brewkit, czy też od razu zacieranie), wtedy jesteśmy w stanie pomóc kompleksowo. Skacząc z tematu na temat, nie jest to łatwe zadanie, choć jak widzisz, dajemy radę. :)

Masz w głowie jakiś plan działania ?

Link to comment
Share on other sites

Jak mam zrobić pierwszą warknę to od razu z procesem zacierania.

Tak więc zmieniam temat z "Korekta receptury na piwo" na "Pytania misiu36100 - pierwsze zacieranie".

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Przepraszam że się wtrącę ,może nie mam jeszcze takiej wiedzy jak moi przedmówcy ,ale mogę koledze na pierwszy raz zaproponować zakup zestawu jaki proponują sklepy piwowarskie ,w środku paczki jest cały opis a i na youtube sporo znajdziesz

Link to comment
Share on other sites

Przepraszam że się wtrącę ,może nie mam jeszcze takiej wiedzy jak moi przedmówcy ,ale mogę koledze na pierwszy raz zaproponować zakup zestawu jaki proponują sklepy piwowarskie ,w środku paczki jest cały opis a i na youtube sporo znajdziesz

Kolega już pewnie zakupił ;):smilies:

Link to comment
Share on other sites

Jak mam zrobić pierwszą warknę to od razu z procesem zacierania.

polecam poświęcić trochę czasu na lekturę wiki, tematów na forum, zakupić książkę i dopiero warzyć:)

z jednego wątku forum nie uświadczysz za dużo:)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.