misiu36100 Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 W recepturach podaje się różne ilości składowe danego przepisu na piwo.Przeważnie jest to na 20 litrów . Jak taki przepis na piwo przykład ALE Full Aroma Hops - CarlBerg przeliczyć na 40 litrów, ile muszę mieć słodu , chmielu itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 20 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Pomocy czekam na wasze opinie ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 W recepturach podaje się różne ilości składowe danego przepisu na piwo.Przeważnie jest to na 20 litrów . Jak taki przepis na piwo przykład ALE Full Aroma Hops - CarlBerg przeliczyć na 40 litrów, ile muszę mieć słodu , chmielu itd. wydaje mi się że dwa razy tyle :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 20 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Dori chodzi o receptury parę zagadnień . Wiem o co chodzi ale nie jestem pewien na bank , podaje się temperatury zacierania i pisze tak /potem 10 min przerwy/ czyli wyłączamy podgrzewanie kotła na 10 minut ? . Gęstwa to są drożdże z pozyskana z warki a właściwie co zbieram z tej warki i jak przechowuje co trzeba zrobić zanim użyje ponownie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Dori chodzi o receptury parę zagadnień .Wiem o co chodzi ale nie jestem pewien na bank , podaje się temperatury zacierania i pisze tak /potem 10 min przerwy/ czyli wyłączamy podgrzewanie kotła na 10 minut ? . Gęstwa to są drożdże z pozyskana z warki a właściwie co zbieram z tej warki i jak przechowuje co trzeba zrobić zanim użyje ponownie . Robi się niezły offtopic, ale odpowiem na Twoje pytania. Przerwa np. 10 minut mówi nam o tym, że zacier przetrzymujesz ten właśnie okres czasu w danej temperaturze. Co do gęstwy drożdżowej - rozumiem, że jeszcze nie robiłeś żadnego piwa, więc zostaw sobie ten temat na później. Kup nowe, świeże drożdże. ps: zobacz na http://browamator.pl/szczegoly.php?Zacieranie_jest_proste_&przedm=2252667&grupa_p=15 Bardzo dobry artykuł na temat zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 21 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2007 Masz racje lecz zanim nastawie pierwszą warkę ,muszę zebrać niezbędną wiedzę.Dlatego dokonałem rejestracji na tym forum i zadaje pytania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2007 Masz racje lecz zanim nastawie pierwszą warkę ,muszę zebrać niezbędną wiedzę.Dlatego dokonałem rejestracji na tym forum i zadaje pytania . Mówisz poniekąd słusznie, ale na Twoim miejscu wziąłbym sobie za punkt wyjścia jakąś metodę (brewkit, czy też od razu zacieranie), wtedy jesteśmy w stanie pomóc kompleksowo. Skacząc z tematu na temat, nie jest to łatwe zadanie, choć jak widzisz, dajemy radę. Masz w głowie jakiś plan działania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 21 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2007 Jak mam zrobić pierwszą warknę to od razu z procesem zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Jak mam zrobić pierwszą warknę to od razu z procesem zacierania. Tak więc zmieniam temat z "Korekta receptury na piwo" na "Pytania misiu36100 - pierwsze zacieranie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewall Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Przepraszam że się wtrącę ,może nie mam jeszcze takiej wiedzy jak moi przedmówcy ,ale mogę koledze na pierwszy raz zaproponować zakup zestawu jaki proponują sklepy piwowarskie ,w środku paczki jest cały opis a i na youtube sporo znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Przepraszam że się wtrącę ,może nie mam jeszcze takiej wiedzy jak moi przedmówcy ,ale mogę koledze na pierwszy raz zaproponować zakup zestawu jaki proponują sklepy piwowarskie ,w środku paczki jest cały opis a i na youtube sporo znajdziesz Kolega już pewnie zakupił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 ewall niezły grabarz z Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Jak mam zrobić pierwszą warknę to od razu z procesem zacierania. polecam poświęcić trochę czasu na lekturę wiki, tematów na forum, zakupić książkę i dopiero warzyć z jednego wątku forum nie uświadczysz za dużo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Przypominam, że wątek jest dość archiwalny. Odpowiadacie na posty z 2007 roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się