Afghan Posted July 16, 2012 Share Posted July 16, 2012 Witam. Za około tydzień będę robił starter na piwo z brzeczki którą specjalnie zrobiłem na startery. Niestety nie miałem mniejszych słoików i około 2 litrów brzeczki zlałem do 3-litrowego słoika. Na starter dam na początek jakieś 0,5 L brzeczki i pewnie na drugi dzień dodam jeszcze 0,5 L brzeczki i zostanie jeszcze pewnie z 1 litr brzeczki. Powiedzcie mi co zrobić z resztą brzeczki? Będzie ok jak ją zagotuję i znów zleje do słoików i za wekuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted July 16, 2012 Share Posted July 16, 2012 Ja wekuję resztę i używam na następny starter. A czemu robisz takie małe startery, na jaką objętość docelową ma być ten starter? U mnie z napowietrzany starter jest standardowo objętości 1l, a nie napowietrzany 2l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted July 16, 2012 Share Posted July 16, 2012 Dokładnie. Zasada jest prosta. Czym wiekszy starter lepiej dla piwa. (w domu nie jestesmy tak łatwo w stanie dodac za duzo drozdzy) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted July 17, 2012 Author Share Posted July 17, 2012 (edited) Będę chciał tylko trochę rozruszać gęstwę żeby sprawdzić czy jest zdatna do użycia, której będę miał prawidłową ilość. Edited July 17, 2012 by Afghan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted July 29, 2012 Author Share Posted July 29, 2012 Jednak będę robił dwu litrowy starter. Czy jak dzisiaj wezmę z tego słoja 0,5 litra brzeczki, a jutro rano do leje 1,5 litra pozostałe to będzie OK? Nic się nie stanie reszcie brzeczki jeśli jej na tą dobę nie za wekuję i do jutra będę przechowywał w lodówce?Czy lepiej te 1,5 litra które mi dzisiaj zostanie lepiej za wekować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted July 29, 2012 Share Posted July 29, 2012 Ja bym zawekował, lepiej nie ryzykować, a mieć spokój Ostatnio jak robiłem starter do wita to dodałem na początek 0,5l rano potem wieczorem jak zauważyłem że fermentuje już 1l i następnego dnia zawekowany 1l i pod wieczór je zadałem. Dzisiaj jak otworzyłem wiadro to jeszcze ładna pianka się utrzymuje, po 17 dniach bez infekcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted July 29, 2012 Author Share Posted July 29, 2012 (edited) Ja bym zawekował, lepiej nie ryzykować, a mieć spokój Ostatnio jak robiłem starter do wita to dodałem na początek 0,5l rano potem wieczorem jak zauważyłem że fermentuje już 1l i następnego dnia zawekowany 1l i pod wieczór je zadałem. Dzisiaj jak otworzyłem wiadro to jeszcze ładna pianka się utrzymuje, po 17 dniach bez infekcji. Czyli ten pierwszy litr dałeś po ok 12 h nie wekowany? EDIT: Dla świętego spokoju zawekowałem Edited July 29, 2012 by Afghan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted July 29, 2012 Share Posted July 29, 2012 Tak, tylko nie do końca, został przegotowany około 3 h przed dodaniem, i wtedy też zlałem weka na następny dzień! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now