Afghan Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Witam. Za około tydzień będę robił starter na piwo z brzeczki którą specjalnie zrobiłem na startery. Niestety nie miałem mniejszych słoików i około 2 litrów brzeczki zlałem do 3-litrowego słoika. Na starter dam na początek jakieś 0,5 L brzeczki i pewnie na drugi dzień dodam jeszcze 0,5 L brzeczki i zostanie jeszcze pewnie z 1 litr brzeczki. Powiedzcie mi co zrobić z resztą brzeczki? Będzie ok jak ją zagotuję i znów zleje do słoików i za wekuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Ja wekuję resztę i używam na następny starter. A czemu robisz takie małe startery, na jaką objętość docelową ma być ten starter? U mnie z napowietrzany starter jest standardowo objętości 1l, a nie napowietrzany 2l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Dokładnie. Zasada jest prosta. Czym wiekszy starter lepiej dla piwa. (w domu nie jestesmy tak łatwo w stanie dodac za duzo drozdzy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 (edytowane) Będę chciał tylko trochę rozruszać gęstwę żeby sprawdzić czy jest zdatna do użycia, której będę miał prawidłową ilość. Edytowane 17 Lipca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Jednak będę robił dwu litrowy starter. Czy jak dzisiaj wezmę z tego słoja 0,5 litra brzeczki, a jutro rano do leje 1,5 litra pozostałe to będzie OK? Nic się nie stanie reszcie brzeczki jeśli jej na tą dobę nie za wekuję i do jutra będę przechowywał w lodówce?Czy lepiej te 1,5 litra które mi dzisiaj zostanie lepiej za wekować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Ja bym zawekował, lepiej nie ryzykować, a mieć spokój Ostatnio jak robiłem starter do wita to dodałem na początek 0,5l rano potem wieczorem jak zauważyłem że fermentuje już 1l i następnego dnia zawekowany 1l i pod wieczór je zadałem. Dzisiaj jak otworzyłem wiadro to jeszcze ładna pianka się utrzymuje, po 17 dniach bez infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 (edytowane) Ja bym zawekował, lepiej nie ryzykować, a mieć spokój Ostatnio jak robiłem starter do wita to dodałem na początek 0,5l rano potem wieczorem jak zauważyłem że fermentuje już 1l i następnego dnia zawekowany 1l i pod wieczór je zadałem. Dzisiaj jak otworzyłem wiadro to jeszcze ładna pianka się utrzymuje, po 17 dniach bez infekcji. Czyli ten pierwszy litr dałeś po ok 12 h nie wekowany? EDIT: Dla świętego spokoju zawekowałem Edytowane 29 Lipca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Tak, tylko nie do końca, został przegotowany około 3 h przed dodaniem, i wtedy też zlałem weka na następny dzień! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi