tomek27 Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Witam wszystkich, Po pierwszych doświadczeniach z piwem pszenicznym, które odfermentowało do 4 BLG zrobiłem sobie PALE ALE. Niestety i w tym przypadku stanęło na 4 BLG. Czy to nie dziwne ? Brzęczkę napowietrzam przelewając wężykiem do fermentatora, następnie przenoszę na miejsce gdzie piwko będzie odfermentowywać i rozsypuję drożdże. Temperatura fermentacji była w jednym jak i w drugim przypadku powyżej 20 stopni (czasami nawet 25). I zeszło tylko do 4 BLG. Zbieg okoliczności ? W pszenicznym miałem drożdże:Mauribrew Weiss Y1433, w PALE ALE: Mauribrew Ale 514. Co o tym sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Witam wszystkich, Po pierwszych doświadczeniach z piwem pszenicznym, które odfermentowało do 4 BLG zrobiłem sobie PALE ALE. Niestety i w tym przypadku stanęło na 4 BLG. Czy to nie dziwne ? Brzęczkę napowietrzam przelewając wężykiem do fermentatora, następnie przenoszę na miejsce gdzie piwko będzie odfermentowywać i rozsypuję drożdże. Temperatura fermentacji była w jednym jak i w drugim przypadku powyżej 20 stopni (czasami nawet 25). I zeszło tylko do 4 BLG. Zbieg okoliczności ? W pszenicznym miałem drożdże:Mauribrew Weiss Y1433, w PALE ALE: Mauribrew Ale 514. Co o tym sądzicie ? Za malo zywych drozdzy. Rozsypujac drozdze na powierzchni brzeczki wiekszosc z nich nie przezywa. Nalezy drozdze uwodnic najpierw w odpowiedniej temperaturze. Po drugie oplicz dokladnie ile drozdzy potrzebujesz do prawidlowej i zdrowej fermetnacji. Zbyt mala ilosc drozdzy jest chyba jednym z podstawowych powodow problemow z odfermentowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek27 Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Nalezy drozdze uwodnic najpierw w odpowiedniej temperaturze Rozumiem, że należy je uwodnić w 10-krotności gramów wody samych drożdży w temperaturze +/- 27 stopni. Jak długo te drożdże powinny być w wodzie przed rozlaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Pół godziny, potem możesz je wymieszać i dodać do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 poczytaj http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki#Dro.C5.BCd.C5.BCe_suche.2C_rehydratacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Ja bym stawiał na termometr - zaniża temperaturę. Analogowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek27 Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Ja bym stawiał na termometr - zaniża temperaturę. Analogowy? Termometr analogowy - jeszcze rtęciowy . Ale działa dobrze, bo sprawdzony przeze mnie (porównałem z kilkoma innymi termometrami). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Ja akurat mam problem z termometrem "rtęciowym". W zakresie 0-30 stopni dobrze wskazuje. Dla temperatur z zakresu zacierania, termometr zaniża o 2 stopnie. Dlatego jeżeli nie zostało to wykonane, dobrze go sprawdzić dla temperatur powyżej 60 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 (edytowane) 1. Rozwadniaj suche drożdże. Wymieszaj saszetkę drożdży w 1 szklance ciepłej wody ok. 35-40°C + 1 łyżeczka cukru przez ok. 30 min. 2. Napowietrzaj brzeczkę. Podnieś gar, przelej brzeczkę "z góry" z gara do fermentora, potem spowrotem do gara i ponownie spowrotem do fermentora. Możesz też użyć innych sposobów napowietrzania np. "bujanie" zamkniętego fermentora, pompka akwaryjna, mieszadło z wiertarką itp. Napowietrzanie z wężyka nie jest wystarczające. 3. Ilość i jakość drożdży. Nigdy nie dziel saszetek suchych drożdży na pół, zawsze rób starter dla drożdży płynnych (włącznie z aktywatorami Wyeast). Edytowane 30 Lipca 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 "Awaria" areometru? Sprawdź ile wskazuje w czystej wodzie. U mnie wskazywał od nowości 1 stopień więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 . Rozwadniaj suche drożdże. Wymieszaj saszetkę drożdży w 1 szklance ciepłej wody ok. 35-40°C + 1 łyżeczka cukru przez ok. 30 min. Pierwsze słyszę o dodawaniu cukru do rehydratyzacji,możesz podać źródło wg którego udzieliłeś tej rady? Drożdże,które jeszcze nie pracowały "nauczą się " cukru i brzeczka może im potem nie podchodzić-jeśli się mylę -proszę mnie poprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 To o "uczeniu się" drożdży to raczej opowieści dziwnej treści. Chodzi o to, żeby niepotrzebnie nie zwiększać ciśnienia osmotycznego na ściany komórkowe. Czysta woda jest bezpieczniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 (edytowane) Pierwsze słyszę o dodawaniu cukru do rehydratyzacji,możesz podać źródło wg którego udzieliłeś tej rady? Drożdże,które jeszcze nie pracowały "nauczą się " cukru i brzeczka może im potem nie podchodzić-jeśli się mylę -proszę mnie poprawić To się nazywa "yeast proofing" i zamiast cukru możesz użyć łyżeczki suchego ekstraktu jak chcesz. Jest to standartowa metoda rehydratyzacji suchych drożdży piwnych, do wina albo do pieczenia. 2. "Proof" the yeast by adding one teaspoon of extract or sugar that has been boiled in a small amount of water. http://www.howtobrew...chapter6-5.html Edytowane 31 Lipca 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Pierwsze słyszę o dodawaniu cukru do rehydratyzacji,możesz podać źródło wg którego udzieliłeś tej rady? Drożdże,które jeszcze nie pracowały "nauczą się " cukru i brzeczka może im potem nie podchodzić-jeśli się mylę -proszę mnie poprawić To się nazywa "yeast proofing" i zamiast cukru możesz użyć łyżeczki suchego ekstraktu jak chcesz. Jest to standartowa metoda rehydratyzacji suchych drożdży piwnych, do wina albo do pieczenia. 2. "Proof" the yeast by adding one teaspoon of extract or sugar that has been boiled in a small amount of water. http://www.howtobrew...chapter6-5.html Ja bym jednak uwodnil drozdze najpierw. A pozniej ewentualnie dodal ekstraktu. Jednak w przypadku jak zalezy nam na najwiekszej ilosci zywych komorek to czysta woda jest najlepszym medium do uwodnienia drozdzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 ..jako iz byla tutaj poruszana kwestia termometru w odniesieniu do odfermentowania..zdaje sie ze podobny problem jest u mnie i planuje zakupic termometr cyfrowy..widze ze bardzo powszechnie stosowany jest termometr z Ikei..a czy ktos tutaj uzywa termometr z CP "Termometr cyfrowy -50°C do 300°C"? http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/pomiary/termometr_cyfrowy_-50c_do_150c Jakies opinie na jego temat? Spostrzezenia? Rady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Mam ten termometr. Temperature wskazuje dobrą, jednak szczelny to on nie jest. Termometr z BA jest wodoodporny i solidniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się