Jump to content

II Bieszczadzkie Święto Chmielu - Lutowiska - 15.08.2012

Recommended Posts

II BIESZCZADZKIE ŚWIĘTO CHMIELU

15-08-2012

Krótki opis imprezy

Pokazy warzenia piwa, konkursy i degustacja potraw chmielowych oraz regionalnych potraw i wypieków, kiermasz rzemiosła artystycznego i produktu lokalnego, zabawy dla dzieci, występy zespołów.

Miejsce:

Plac festynowy w Lutowiskach

Organizator:

Koło Gospodyń Wiejskich w Chmielu - Przewodnicząca Izabela Cicha tel. 607692723,

OSP Chmiel,

GOK w Lutowiskach

Tel. 501799092

Fax (013) 461 0234

e- mail: gok@lutowiska.pl

www.lutowiska.pl

Źródło:

http://www.lutowiska...-swieto-chmielu

Programu imprezy nie udało mi się znaleźć. Ktoś się wybiera ?

Edited by WiHuRa

• 2 weeks later...

Jakby ktoś nie wiedział, to zmieniło się miejsce imprezy. Tak jak w zeszłym roku będzie przy remizie OSP w Chmielu. Tutaj jest link do ogłoszenia http://www.lutowiska.pl/zapowiedzi/events/ii-bieszczadzkie-swieto-chmielu

BA już nie jest sponsorem, tylko Żywiec.

Ktoś z Was będzie prowadził pokaz warzenia?

Byłam chwilę i uciekłam :D. Pokaz warzenia prowadziła piwowarka domowa z Chmiela. Początkująca. Większych bzdur dawno nie słyszałam i nie widziałam. Warzone było piwo niepasteryzowane, z zestawu BA grodziskie, ale mówione było, że jest Grodzkie.

Do warzenia służył fermentor, do mierzenia alkoholu przed fermentacją przyrząd ze skalą Berlinga. Słód wędzony został wrzucony do wody o temp. 45st, a następnie gotowany przez 40 minut, potem wrzuciła pszeniczny i planowała gotować 30 minut. Potem jeszcze miał być dodany miód.

Piwo jasne robi się z jasnych słodów, ciemne z ciemnych a bursztynowe z bursztynowych. Było jeszcze kilka innych "perełek". Masakra.

Pani mówiła, że porad piwowarskich udziela jej Ziemek Fałat ;).

Dla niepoznaki piwo domowe można było nabyć tylko w zestawach: piwo+szklanka - 19 zl, piwo+figurka - 11 zł, piwo+świeczka - 15 zł :)

Potrawy chmielowe były chyba tylko dla jury, z braku laku zjadłam sernik :P .

Dla niepoznaki piwo domowe można było nabyć tylko w zestawach: piwo+szklanka - 19 zl, piwo+figurka - 11 zł, piwo+świeczka - 15 zł :)

Fajne zestawy, zwłaszcza piwo +świeczka ;)