scooby_brew Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 (edytowane) Jakiej używasz metody napowietrzania? Ja używałem: przelanie brzeczki z wysokości, bujanie fermentorem, pompka akwaryjna, i ostatnio mieszadłem z wiertarką. Edytowane 31 Lipca 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 (edytowane) HiSociety:Butla z tlenem, wezyk z filtrem, kamien dyfuzyjny. Przeplyw 1-2 l/ min. Ghetto: kolysanie i potrzasanie fermentorem; zlewanie brzeczki przez sitko lub po prostu 'ciurkiem' . Przez ok. 10 min. Powyzsze metody stosuje w zaleznosci od wielkosci warki/fermentora. Edytowane 31 Lipca 2012 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Leje z wysokosci do fermentora - metoda prosta i jak u mnie skuteczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 przelewam do fermentora z wysokości przez sitko.... ale nie ma takiej odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 5 minut bujania fermentorem na podkładce z taboretu - ułatwia mi przechył. Nie trzeba ścierać rozchlapanego piwa/brzeczki z podłogi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Spuszczam z kadzi warzelnej do fermentatora nieznacznie otwierając zawór kulowy, sam zawór kulowy to nie zawór spustowy, dlatego rozbryzguje brzeczkę aż miło, po 5-10 minutach spuszczania mam w fermentatorze pianę na o wiele więcej niż trzy palce... brzeczka jest z pewnością dobrze napowietrzona... jakiegokolwiek zakażenia z tego tytułu jak do tej pory brak.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Leje wystudzoną brzeczkę z wysokości do fermentora a potem bujam nim przez 5 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 (edytowane) Spuszczam z kadzi warzelnej do fermentatora nieznacznie otwierając zawór kulowy, sam zawór kulowy to nie zawór spustowy, dlatego rozbryzguje brzeczkę aż miło, po 5-10 minutach spuszczania mam w fermentatorze pianę na o wiele więcej niż trzy palce... brzeczka jest z pewnością dobrze napowietrzona... jakiegokolwiek zakażenia z tego tytułu jak do tej pory brak.... Dokładnie tak samo robię. Czasem muszę się ograniczać, bo piany jest na jakieś 10 cm, wiadra bym nie zamknął. Edytowane 1 Sierpnia 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmlody Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 A mi żona ostatnio chłodząc brzeczkę napowietrzała łyżką piwowarską. I piana była masakrycznie duża jak zlewałem z gara do fermentatora z wysokości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 (edytowane) A mi żona ostatnio chłodząc brzeczkę napowietrzała łyżką piwowarską. Kurde bele, a ja myślałem, że jestem szczęściarzem, bo moja żona toleruje moje hobby i chętnie pije to co stworzę Edytowane 1 Sierpnia 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmlody Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Moja nie lubi piwa Ale nie przeszkadza i czasem nawet pomaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Przelewam z wysokości (umiarkowanej ) z gara do fermentora , z fermentora do gara i jeszcze raz z gara do fermentora. I już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Robot kuchenny z końcówkami do ubijania piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 To samo u mnie - mikser i końcówki do ubijania piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Lanie z wysokości i jest super. zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 wężyk przykładam do ścianki fermentora w bok/poprzek tak żeby leciało po ściance na dużej powierzchni piany nie ma ale myślę że cienka warstwa łapie dużo tlenu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holbers Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Lanie z wysokości plus wentylator. U mnie 2x. Dużo piany, ale fermentacja znakomita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Chyba już o tym pisałem, ale radzę wybierać metody, w których do brzeczki wtłoczymy jak najmniej kurzu, powietrza do natlenienia trzeba tylko odrobinkę, niech ono się obraca w obiegu zamkniętym: kołysanie fermentorem, mieszadło na wiertarce przy zamkniętej pokrywce itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Ta odrobinka nie jest taka mała. Dla osiągnięcia 8 ppm tlenu w brzeczce trzeba rozpuścić 160 mg w 20 litrach. Taka ilość czystego tlenu to prawie 9 litrów, a powietrza prawie 45 litrów. W dodatku nie wszystko się rozpuszcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Ta odrobinka nie jest taka mała. Dla osiągnięcia 8 ppm tlenu w brzeczce trzeba rozpuścić 160 mg w 20 litrach. Taka ilość czystego tlenu to prawie 9 litrów, a powietrza prawie 45 litrów. W dodatku nie wszystko się rozpuszcza. Co prawda wygórowane wydają mi się te wyniki, ale jeśli to prawda, to napowietrzanie brzeczki powietrzem w domu jest bardzo trudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Ta odrobinka nie jest taka mała. Dla osiągnięcia 8 ppm tlenu w brzeczce trzeba rozpuścić 160 mg w 20 litrach. Taka ilość czystego tlenu to prawie 9 litrów, a powietrza prawie 45 litrów. W dodatku nie wszystko się rozpuszcza. A jak to się robi w Artezanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Kunze pisze: Aby rozpuścić powietrze w zimnej brzeczce, należy je rozbić na możliwie najdrobniejsze pęcherzyki i wymieszać z brzeczką w burzliwym przepływie. Dąży się do natlenienia brzeczki w ilości 8 do 9 mg O2/l. Aby uzyskać takie natlenienie, należy użyć wielokrotności powietrza. Teoretycznie wymagane jest tylko ok. 3 l powietrza na hl brzeczki dla rozpuszczenia się takiej ilości tlenu, jednak w praktyce potrzebna jest wielokrotnie większa jego ilość, gdyż ■ część pęcherzyków powietrznych nie rozpuszcza się w brzeczce i ■ powietrza również nie daje się tak równomiernie rozbić. Problem jest w rozbiciu powietrza, które musi się w brzeczce rozdzielić na bardzo drobne pęcherzyki i rozpuścić się. Pęcherze powietrza, które wydostają się na powierzchnię brzeczki, tworzą tylko uciążliwą pianę. Ilość tej piany może być bardzo duża i przez to utrudniać proces napowietrzania. Z tego fragmentu wynika, że powstanie piany podczas napowietrzania to wcale nie jest dowód na porządnie napowietrzoną brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) Ta odrobinka nie jest taka mała. Dla osiągnięcia 8 ppm tlenu w brzeczce trzeba rozpuścić 160 mg w 20 litrach. Taka ilość czystego tlenu to prawie 9 litrów, a powietrza prawie 45 litrów. W dodatku nie wszystko się rozpuszcza. Dąży się do natlenienia brzeczki w ilości 8 do 9 mg O2/l. Aby uzyskać takie natlenienie, należy użyć wielokrotności powietrza. Teoretycznie wymagane jest tylko ok. 3 l powietrza na hl brzeczki dla rozpuszczenia się takiej ilości tlenu widzę sporą rozbieżność, 3l powietrza na 100l brzeczki to 0,6 l na 20 l, a nie 9 l czystego tlenu czy 45l powietrza, czy można to jakoś wyjaśnić?? Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Mi też wychodzi ok 0.6 dm3 powietrza na 20l brzeczki. Jeżeli stężenie tlenu w powietrzu to 21%, to w 1dm3 powietrza jest 0,21dm3 tlenu. Gęstość tlenu to 1,43g/dm3, więc w 1dm3 powietrza jest 0,3g O2 = 300mg. Do osiągnięcia stężenia tlenu 9ppm w brzeczce 20l trzeba 180mg O2, więc mniej wiecęj tyle, ile jest w 0.6l powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Proponuję żeby wypowiedzieli się wszyscy, którzy I miejsca na konkursach zajęli. Jak oni napowietrzali swoje zwycięskie piwa. To będzie "jedynie słuszny" sposób postępowania. Coś mi mówi, że głęboko gdzieś mieli tą całą teorię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się