amap Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 za dużo czekoladowego jak na mój gust - bedziesz miał dużo posmaków palonych..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 to wywale ten pszeniczny pale czekoladowy. a karmelowego spoko czy tez za duzo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 (edytowane) karmelowy OK, czekoladowych wystarczyło by po 100g ściągnij sobie jakiś program do obliczeń, np. Brewtarget jest dość przyjazny dla początkujących bierz pod uwagę maksymalny możliwy udział danego słodu w zasypie, żeby nie przekroczyć Edytowane 9 Stycznia 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 cicha 14dni (do jednego fermentatora na 7dni cichej dodałem laskę wanilii) Nadchodzi dzień zlania mojego Milk Chocolate Stoutu na cichą (jak tylko przyjdzie areometr, bo stary zbiłem ) Laskę wanilii też tam na pewno wrzucę, ale w którejś recepturze czytałem, że warto dodać płatki dębowe średnio przypalane...i tu moje pytanie: w jakim celu? jakoś nie mogę sobie tego ułożyć w głowie co mogłoby to wnieść do czekoladowego piwa jakaś podpowiedź? Gdzieś spotkałem się też z opinią, że lepiej dać cukier waniliowy zamiast wanilii. Tutaj chodzi tylko o kwestię tłuszczu w naturalnej wanilii, czy jest jakaś inna cecha dająca dobry efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 (edytowane) (...) ale w którejś recepturze czytałem, że warto dodać płatki dębowe średnio przypalane...i tu moje pytanie: w jakim celu? jakoś nie mogę sobie tego ułożyć w głowie co mogłoby to wnieść do czekoladowego piwa jakaś podpowiedź? Do typowo czekoladowego/kawowego stoutu to bym może sypnął płatków dębowych, ale do mlecznego ni cholery mi nie pasują... Prawdziwych cukrów waniliowych na rynku nie ma za wiele, zwykle jest to cukier wanilinowy, od waniliny jako substancji zapachowej. Edytowane 12 Stycznia 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Prawdziwy waniliowy nie jest aż taki drogi: http://tobio.pl/pl/c...b43412bcc31876c można dać cukier, można dać wanilię-rozetnij wzdłuż, można dać naturalny aromat waniliowy (to jest już drogie, choć cena w Polsce jeszcze do przełknięcia-jakieś 30zł za 50ml, widziałem w "Piotrze i Pawle"), można dać nalew waniliowy skoncentrowany. Żeby coś przeszło to na całą warkę trzeba by dać 20-25ml. Płatki pewnie żeby zwiększyć element ściągający z nut czekoladowo-kakaowych, czyli po nic de facto. Edytowane 12 Stycznia 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 kup wanilię, jest tania (2,5pln/laska) i daje dobry efekt (dużo aromatu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 kup wanilię, jest tania (2,5pln/laska) Gdzie? Wczoraj kupiłem w Astrze..9,50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 kup wanilię, jest tania (2,5pln/laska) Gdzie? Wczoraj kupiłem w Astrze..9,50 No właśnie chciałem o tym napisać u mnie 9.90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Prawdziwy waniliowy nie jest aż taki drogi: http://tobio.pl/pl/c...b43412bcc31876c można dać cukier, można dać wanilię-rozetnij wzdłuż, można dać naturalny aromat waniliowy (to jest już drogie, choć cena w Polsce jeszcze do przełknięcia-jakieś 30zł za 50ml, widziałem w "Piotrze i Pawle"), można dać nalew waniliowy skoncentrowany. Żeby coś przeszło to na całą warkę trzeba by dać 20-25ml. Płatki pewnie żeby zwiększyć element ściągający z nut czekoladowo-kakaowych, czyli po nic de facto. Laskę wanilii już mam zakupioną. Chciałem się dowiedzieć w jakim celu te płatki, bo jakoś nie bardzo mogłem to sobie poukładać. No nic, płatki zamówiłem. Czy dodać, czy nie zdecyduję pewnie w ostatniej chwili Dziękuję za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 W necie widziałem, że sprzedają na sztuki, i wtedy może wyjść do 2zł za sztukę, nawet u Skworca jest w takiej cenie, ale za sztukę właśnie, a Kamishttp://www.rajsmakosza.pl/specialite-wanilia-laska-1-szt-p-173.html leci po bandzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocker Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 pytanie troszkę lamerskie ale mmozliwość zrobienia czekoladowego piwa z konserwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 kup wanilię, jest tania (2,5pln/laska) Gdzie? Wczoraj kupiłem w Astrze..9,50 No właśnie chciałem o tym napisać u mnie 9.90 We Wrocławiu kupuję w tym sklepie, a dokładnie na ich aukcji BeerGrill 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 (edytowane) We Wrocławiu kupuję w tym sklepie, a dokładnie na ich aukcji Podziękował! Przy okazji, zerknijcie proszę na to, jak to się ma do takiego czekoladowego Stouta: 4-5 kg - Słód Mild 0,2 kg - Jęczmień palony (1300 ebc) 0,15 kg - Pszenica palona 0,15 kg - Słód pszeniczny czekoladowy (800-120 ebc) 0,15 kg - Crystal 400 (400 ebc) 0,5 kg - Płatki owsiane błyskawiczne 0,2 kg - pszenica niesłodowana 0,7 kg - laktoza - 10' 30 g Challenger - 60' 20 g Challenger - 10' na cichą: 1 laska wanilii 100 g gorzkiej czekolady Edytowane 12 Stycznia 2013 przez BeerGrill Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Na stouta zasyp OK, ale jak chcesz zrobić piwo czekoladowe, to wywal jęczmień palony, albo zamień go na pszenicę/żyto palone. Jęczmień da Ci dużo palonej/kawowej goryczki. Nigdy nie stosowałem czekolady, więc się nie wypowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 W sumie to chcę uwarzyć Milk Stouta, ale tak lekko czekoladowego, stąd te wynalazki. Ostatnio piłem takie cudo (jest w Drink Hali) - po prostu pyszne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 byłem wczoraj w Drink Hale i nie widziałem tego wynalazku, a jesteś już którąś z kolei osobą która poleca to piwo. Mam nadzieję, że drożdże nie zeżrą Ci aromatu czekolady, jak robią to z miodem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Byłeś w DH i nic nie mówiłeś? Mam listę zakupów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Byłeś w DH i nic nie mówiłeś? Mam listę zakupów... czysty przypadek, okazało się, że znajomy się na Brodatego przeprowadził i skorzystałem z okazji odwiedzając Go. Edytowane 12 Stycznia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 kup wanilię, jest tania (2,5pln/laska) i daje dobry efekt (dużo aromatu) No i namotałem zostawiłem próbke z FFT celem kontroli zmiany smaku, aromatu. Dokładnie tydzień temu wrzuciłem tam kawałeczek laski wanilii i pół torebki (8g) cukru wanilinowego. To co tam się wygenerowało jest znakomite! Znaczy myślę, że właśnie o coś takiego może chodzić osobie, która dostanie to na imieniny "brzeczka główna" jest wyraźnie bardziej gorzka i niekoniecznie przystępna w smaku. Dałem dziś laskę wanilii. Naszły mnie jednak wątpliwości, czy ten smak i aromat wybitnie czekoladowy w FFT powstał dzięki wanilii, czy dzięki wanilii + dodatek cukru wanilinowego? Czasu na kontrol mało także prosiłbym o podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Próbowałem cukier wanilinowy i w momencie jak został cały cukier został zjedzony przez drożdże, został tylko lekki aromat wanilii (waniliny) i jakich chemiczny posmak. Dla tego użyłem prawdziwej wanilii. Nie próbowałem za to mieszania cukru z wanilią, może to jest sedno? Chociaż jeżeli to ma być na prezent, to raczej bym nie eksperymentował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Próbowałem cukier wanilinowy i w momencie jak został cały cukier został zjedzony przez drożdże, został tylko lekki aromat wanilii (waniliny) i jakich chemiczny posmak. Dla tego użyłem prawdziwej wanilii. Nie próbowałem za to mieszania cukru z wanilią, może to jest sedno? Chociaż jeżeli to ma być na prezent, to raczej bym nie eksperymentował Dodałem laskę wanilii i 1.5 torebki cukru wanilinowego. Myślę, że taka ilość ewentualnych szkód w smaku na 21l nie powinno spowodować. Skontroluję jakoś w niedzielę jak to wygląda i w razie potrzeby będę działał dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Jeśli dawać płatki, to w tym wypadku sugerowałbym mocno opiekane i koniecznie z dębu amerykańskiego a nie francuskiego. Mocno opiekane, bo dadzą mniej tanin. Z dębu amerykańskiego bo on daje taki waniliowo-kokosowy aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Jeśli dawać płatki, to w tym wypadku sugerowałbym mocno opiekane i koniecznie z dębu amerykańskiego a nie francuskiego. Mocno opiekane, bo dadzą mniej tanin. Z dębu amerykańskiego bo on daje taki waniliowo-kokosowy aromat. Mam średnio opiekane amerykańskie. Piwko przelałem na cichą wczoraj także mógłbym dodać, ale teraz sam nie wiem czy jest sens i czy czegoś nie popsuję Jeśli dawać to w jakiej ilości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Kolega już ma wanilię, płatki nic więcej nie dadzą, a i piwo też nie z tych, żeby te nuty eksponować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się